Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

IDP = International Driving Permit

Tutustu uusimpaan jäsenetuesitteeseemme.

AL-kuntotarkastuksella varmistat onnistuneet autokaupat!

Varaa matkasi puh. 09 7258 4400 Laivapaketit jäsenhintaan.

8.6.2010

Tulvatilanne Puolassa, Tšekeissä, Slovakiassa ja Unkarissa

Kamppailu tulvia vastaan jatkuu Puolassa. Toivo tulvien päättymisestä Puolassa ja muissa itäisen Keski-Euroopan maissa kesti vain vähän aikaa. Uudet sateet ovat jälleen pahentaneet tilannetta. Puolan ohella vesimassoja vastaan kamppailevat Tšekki, Slovakia ja Unkari.

Tilanne Puolassa

Tulvavaroitus on voimassa Oder- ja Wisla-jokien yläjuoksuilla. Varoitus koskee mm. seuraavia kaupunkeja: Bielsko-Biala, Gliwice, Zabrze, Tarnobrzeg ja Sandomierz. Vesi lainehtii monilla kaduilla näissä kaupungeissa. Myös Kaakkois-Puolassa sijaitsevassa Karpaattien vuoristossa sekä maan pääkaupungissa Varsovassa tilanne paheni jälleen viime päivinä. Varsovassa Wisla-joen varrella kokonaiset asuinkorttelit valmistautuvat evakuointiin. Myös Oderin oikean sivuhaaran, eli Warta-joen, varrella sijaitsevilla kriisialueilla pysyvät tulvavaroitukset voimassa.

Tulvatilanne Tšekeissä, Slovakiassa ja Unkarissa

Tšekeissä palokunnilla riittää tehtäviä ennenkaikkea Böömissä ja Määrissä. Maassa on kuitenkin tilanne hallinnassa. Tämä pätee myös Ostrava – Bohuminin alueella sekä etelämpänä sijaitsevassa Zlinissä. Kaikilla moottoriteillä ja muillakin pääteillä voi ajaa, eli niillä ei ole vettä.

Slovakiassa etupäässä maan itä- ja eteläosat kamppailevat veden kanssa. Tulvat koettelevat myös maan toiseksi suurinta kaupunkia, Kosicea. Useita satoja ihmisiä on siirretty turvaan vesimassojen tieltä. Useat talot ovat vahingoittuneet pahoin maanvyöryjen ja tulvaveden takia.

Unkarissa tulvatilanne haittaa tie- ja rautatieliikennettä eniten maan pohjois- ja itäosissa. Erityisen kriittinen on tilanne Hernad-, Sajo-, Bodva-, Tisza-, Zagyva-jokien ja myös Tonavan varrella. Vettä on monilla alueellisilla teillä joidenkin pääteiden lisäksi. Edelenyn pikkukapungissa Miskolcin piirikaupungin lähellä on useita katuosuuksia veden alla. Maan pääkaupungissa Budapestissä liikenne katkaistiin tilapäisesti Tonavan varrella sijaitsevilla kaduilla. Sen sijaan Unkarin moottoriteillä ei ole vettä, eli niillä voi ajaa. Tisza-joen ylä- ja alajuoksun lauttaliikenne on pysäytetty.

Neuvoja matkailijoille

Tulvavaroitusalueilla sekä autolla että junalla matkustajien on varauduttava vaikeuksiin erityisesti paikallisliikenteessä. Sen sijaan useimmat pääliikennereitit ovat käytettävissä. Ilahduttavaa on, että suosittuihin lomakohteisiin, kuten Krakovaan, Wroclawiin, Varsovaan ja Poznaniin, sekä Prahaan, Bratislavaan ja Budapestiin voi matkustaa ongelmitta. Puolan tulva-alueilla varoitetaan kulkutautivaarasta saastuneen juomaveden vuoksi. Tästä syystä matkustajien pitää välttää vesijohtoveden juomista.

Sääennuste viikolle 23

Ennusteen mukaan sää on enimmäkseen kuivaa. Uusia rankkasateita ei ole tiedossa. Sääennustetta voi tutkia verkossa osoitteessa www.foreca.com tai www.worldweather.org.

Liikennetilanteen seuraaminen Puolassa

Puolasta, Tšekistä, Slovakiasta tai Unkarista ei ole verkkosivuja, joilta löytyisi ajantasaiset liikennetiedotteet. Suomen suurlähetystö Varsovassa tiedottaa tulvista verkkosivuillaan www.finland.pl/Public/default.aspx?contentid=194069&nodeid=40900&culture=fi-FI. Suurlähetystön yhteystiedot: Embassy of Finland, Ul. Fr. Chopina 4/8, 00-559 Warszawa,

Puh. +48 22 598 9500.

Puolan jokien sijainti kartalla (kartalla saksankieliset nimet):

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Fl%C3%BCsse_in_Polen_(Karte).png&filetimestamp=20090801171606

ADAC 7.6.2010