Polttoaineiden saatavuus on turvattava

28.3.2024, klo 10.25

Polttoaineiden saatavuus on varmistettava kaikissa tilanteissa, sillä henkilöauto on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta.

Käynnissä olevien lakkojen pitkittyminen on alkanut vaikuttaa polttoaineiden riittävyyteen yhä useammilla jakeluasemilla. Huoli polttoaineen saatavuudesta on lisännyt myös polttoaineastioiden kysyntää. Polttoainetta on haluttu jopa varastoida pahan päivän varalle, mikä kertoo siitä, kuinka tärkeästä asiasta liikkumisessa on kyse suomalaisille kotitalouksille.

Henkilöauto ei ole Suomessa luksustuote, vaan arjen mahdollistaja. Autolla kuljetaan töihin, kauppaan, opiskelemaan, mökille ja vapaalle sekä harrastusten pariin. Auton rooli lasten ja vanhusten huoltamisessa ja arkisen elämän pyörittämisessä korvaamaton.

”Henkilöauto on myös olennainen osa pääsyä terveydenhuollon piiriin. Autolla mennään lääkäriin, apteekkiin ja kodinhoitoapu liikkuu sillä asiakkaiden luo”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Nyt viimeistään ymmärrys siitä, että henkilöauto on Suomessa huoltovarmuusasia, on tullut kaikkien tietoisuuteen. Lakot julkisen liikenteen järjestämisessä viime vuosien aikana ovat jääneet vaikutuksiltaan pieniksi, mutta henkilöauton kyvykkyyttä kotitalouksien päivittäistavaroiden kuljetuksessa ja henkilökuljetuksissa ei voi mikään korvata.

”Liikkuminen huoltovarmuuskysymyksenä on niin tärkeä asia, että oli syy milloin tahansa, mikä tahansa tai mistä tahansa osapuolesta johtuva, niin polttoaineiden saatavuuden ei pitäisi vaarantaa sitä missään olosuhteissa”, Nieminen toteaa.