Automatkailijan Norja

Norja

Automatkailijan Norja

Norjalla on yhteistä rajaa Ruotsin kanssa 1 619 km, Suomen kanssa 727 km ja Venäjän kanssa 196 km. Maan merkittävin tuntomerkki ovat vuonot, jotka ovat syntyneet jääkausien vaikutuksesta. Pisin vuono on Sognefjorden (204 km). Sognefjorden on toiseksi syvin ja kaikkein pisin vuono koko maailmassa. Hornindalsvatnet on Euroopan syvin järvi. Sää on maantieteellisestä sijainnista huolimatta suhteellisen leuto Golfvirran ansiosta. Länsirannikko on paikoin hyvin jyrkkää, kallioseinämät voivat kohota jopa 2 400 metriä meren pinnasta. Maan korkein huippu on Opplandissa sijaitseva Galdhøpiggen (2 469 m). Pohjoismaiden 10 korkeinta vuorta ovat kaikki Norjassa.

Automatkailijan Norja

Yleistietoa Norjasta

Pinta-ala 323 787 km² (sis. Huippuvuoret ja Jan Mayen)
Asukasluku 5,3 milj.
Väestöntiheys 15,8 as./km²
Valtakieli norja (alueellisesti virallinen kieli saami ja suojeltava kieli kveeni)
Hallitusmuoto kuningaskunta
Pääkaupunki Oslo 975 700 as.
Muita kaupunkeja Bergen 247 200 (ympäristöineen) Stavanger/Sandnes 197 800 Trondheim 180 000

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Älypuhelimeen voi ladata Hjelp 113-mobiilisovelluksen ilmaiseksi. Sovellus käyttää puhelimen dataverkkoyhteyttä ja GPS paikantaa puhelimen. Puhelimessa tulee olla dataverkkoyhteys ja myös sijaintiasetukset päällä. Sovellusta käytettäessä se näyttää paikannuskoordinaatit ja painamalla 110 (palokunta), 113 (ambulanssi) tai 112 (poliisi) soittaa puhelin hätäkeskukseen. Sijainnin voi kertoa hätäkeskukselle lukemalla koordinaatit ruudulta. Lisätietoa: https://norskluftambulanse.no/hjelp113/

Tiepalvelu

Puhelin: +47 23 21 31 00 /NAF 24 t/vrk, (maassa on myös muita avustusorganisaatioita). Apu on maksullista.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 5/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 112
 • Ambulanssi 113
 • Palokunta 110

Moottorin matkavinkit Norjaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Norja
 • Jos liikenneonnettomuudesta aiheutuu henkilövahinkoja, on tehtävä ilmoitus poliisille sekä pelastuslaitokselle. Myös onnettomuudet, joissa villieläin loukkaantuu tai kuolee, on ilmoitettava poliisille. Mikäli on osallisena onnettomuuteen, josta on aiheutunut joko aineellisia tai henkilövahinkoja, ei saa nauttia alkoholia kuuden seuraavan tunnin aikana, koska poliisi voi pyytää onnettomuuden osapuolia verikokeeseen.

 • Onnettomuuden osapuolten täytyy vaihtaa nimi- ja osoitetietoja sekä antaa tiedot vakuutusyhtiöistään. Jos kaikki osapuolet suostuvat, voidaan täyttää kansainvälinen vahinkoilmoituslomake, mutta sen täyttäminen ei ole pakollista.

 • Palvelumaksut ja verot sisältyvät aina ravintola- ja baarilaskuihin. Halutessaan asiakkaat voivat pyöristää summan lähimpään 10 tai 100 kruunuun, jos palvelu on ollut erittäin hyvää.

  Takseissa summa pyöristetään lähimpään tasarahaan.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä: 93 870 km (päällystämättömiä 18 116 km)
  Yksityisiä teitä: 97 000 km
  Moottoriteitä: 664 km

  Teiden tunnuksina käytetään seuraavia kirjaimia:

  E = Eurooppa-tiet (maasta toiseen johtavat tiet)

  RV = Riksvei (kansalliset valtatiet), tunnus RV ei näy opasteissa, niissä on vain tien numero

  FV = Fylkesvei (alueelliset paikallistiet, ”läänien” tiet), tunnus FV ei näy opasteissa, niissä on vain tien numero

  Kunta- ja alueliitosten vuoksi monet tiet ovat vaihtaneet tunnusta, eli tiet ovat saaneet uudet numerot. Vuonna 2019 yhteensä 3 00 fylke-tietä on saanut uudet numerot Norjassa. 505 näistä teistä sijaitsee Pohjois-Norjassa.

  Luettelot vanhoista ja uusista tienumeroista verkossa osoitteessa: www.vegvesen.no  (nye vegnummer)

  Norjassa on yli 1 100 maantietunnelia. Pisin tunneli on Laerdalstunnel, joka on 24,5 km pitkä ja joka sijaitsee E16-tiellä Laerdalin ja Aurlandin välillä. Kyseisen tunnelin läpiajo ei maksa mitään.

  Teiden kunto

  Yleiset tiet ovat valtaosin hyvässä kunnossa, vaikka osa tiestöstä on kapeaa erityisesti vuoristoisilla alueilla. Teiden ylläpitoon panostetaan. Päällystämättömillä teillä on keväällä kelirikkovaurioita.

  Teiden jyrkkyys ei yleensä ylitä 10 %:aa. E68-tiellä on 20 %:n kaltevuus Gudvangenista Stalheimiin. Jyrkimmällä kohdalla on tunneli helpottamassa liikennöintiä.

  Tunnetusti vaaralliset tieosuudet on viitoitettu, mutta matkailijan kannattaa myös seurata säätiedotuksia ja viranomaisten ohjeistusta.

  Osa teistä ja tunneleista saattaa olla suljettuina sääolosuhteiden vuoksi. Talvisin Norjassa järjestetään ns. kuljetussaattueita (kolonnekjøring) sellaisilla tieosuuksilla, jotka huonon kelin vuoksi ovat muuten suljettuja. Tieosuudet voi tarkistaa Norjan tielaitoksen sivuilta, www.vegvesen.no/trafikkinformasjon /Trafikkinformasjon/reiseinformasjon. Kuljetussaattueista tiedotetaan etukäteen radiossa. Kuljetussaattueissa ajoneuvot kokoontuvat johonkin tiettyyn paikkaan (esim. pysäköintialue, tunneli), josta lähdetään ajamaan lumiauran perässä hankalan tieosuuden läpi. Mukaan lähtevissä ajoneuvoissa tulee olla riittävä varustus (mm. talvirenkaat, pukeutuminen) ja ajoneuvosta poistuminen on ehdottomasti kielletty koko saattueen ajan. Voimakkaan lumentulon aikaan autoilijan tulee täyttää tankki ennen tunturialueiden ylitystä ja varata lämpimiä vaatteita ja evästä mukaan.