Automatkailijan Viro

Viro

Automatkailijan Viro

Viro on pohjoisin Baltian valtioista, sijaitsee Itämeren itärannalla Suomenlahden eteläpuolella. Virossa on noin 1 500 järveä ja 2 000 saarta. Suurin järvi on Peipsijärvi. Maa on muodoiltaan tasainen. Viron korkein kohta on Suur Munamägi, jonka korkein huippu sijaitsee 317 m merenpinnan yläpuolella. Metsää Viron maa-alueesta on noin 50 %.  Saarenmaa on Viron isoin saari. Muita isoja saaria ovat Hiiumaa, Muhu ja Vormsi. Tärkein Viron kansallispuisto on Lahemaan kansallispuisto. Luonnonsuojelualueita ovat mm. Viidumae, Vilsandi, Endla ja Alam-Pedja.

Automatkailijan Viro

Yleistietoa Virosta

Pinta-ala 45 339 km²
Asukasluku 1,3 milj.
Väestöntiheys 28,4 as. / km²
Valtakieli viro
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Tallinna 426 538
Muita kaupunkeja Tartto 100 000 Narva 70 000 Pärnu 44 000

Apua ongelmatilanteissa

Tiepalvelu

Puhelin: +372 6979 180 tai matkapuhelimesta 1888 (Eesti Autoklubi/Autoabi). Apu on maksullista. Maassa on myös muita tiepalvelua tarjoavia organisaatioita.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 5/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 112
 • Ambulanssi 112
 • Palokunta 112

Moottorin matkavinkit Viroon

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Viro
 • Jos onnettomuudesta aiheutuu henkilövahinkoja, tai jos onnettomuuden kulusta tai vahinkoilmoituksen tekemisestä syntyy erimielisyyttä, tai jos vahinkoa kärsinyt ei ole lainkaan paikalla (esimerkiksi on törmätty pysäköityyn autoon, lyhtypylvääseen, liikennemerkkiin jne.) pitää tehdä ilmoitus poliisille. Ilmoittamatta jättämisestä voi seurata sakkoa jopa 1 200 euroa sekä ajokieltoa enintään yksi vuosi.

  Poliisille pitää myös ilmoittaa eläinten kanssa tapahtuneet vahingot.

  Liikenneonnettomuudessa osallisena oleva henkilö ei saa nauttia alkoholia eikä muita päihdyttäviä aineita ennen kuin poliisi on varmistanut tilanteen onnettomuuspaikalla. Ajoneuvoja saa siirtää ainoastaan silloin, jos niistä aiheutuu liikenneruuhkaa, ja tapahtuman tiedot (ajoneuvojen sijainti) on merkitty ylös. Muutoin täytyy odottaa poliisin saapumista paikalle.

 • Jos kyseessä ovat vain aineelliset vahingot, riittää kansainvälisen vahinkoilmoituslomakkeen täyttäminen, poliisia ei tarvitse kutsua paikalle.

  Ilmoitusta poliisille ei myöskään tarvitse tehdä, jos osapuolet ovat yksimielisiä syyllisyyskysymyksestä eikä kukaan osapuolista ole päihdyttävien aineiden alaisena. Tällöinkin riittää vakuutusyhtiölle tehtävä ilmoitus.

  Onnettomuuden syyllisen osapuolen on esitettävä vakuutusyhtiölle viiden vuorokauden sisällä kirjallinen selvitys tapahtuneesta ja lisäksi onnettomuuteen osallinen ajoneuvo on toimitettava vahinkotarkastajalle teknistä tarkastusta varten samoin viiden vuorokauden kuluessa. Jos laiminlyö tämän määräyksen, vakuutusyhtiöllä on oikeus vaatia 30 % korvaussummasta syylliseltä osapuolelta, ei kuitenkaan enempää kuin 450 euroa uhrille maksettavasta korvauksesta.

  Lähde: www2.politsei.ee (Traffic accident)

 • Juomarahan antaminen ei ole kovin yleistä Virossa, mutta ravintoloissa voi antaa noin 10 %:n juomarahaa, jos on tyytyväinen palveluun.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Koko tiestö: 59 008 km
  Kansallisia teitä: 16 608 km
  Kansallisista teistä pääteitä: 1 609 km
  Kansallisista teistä toisen luokan teitä: 12 480 km

  Kansallisten teiden päätiet (põhimaantee): numerointi 1–11, 92
  Kansallisten teiden toisen luokan tiet (tugimaantee): numerointi 12–91, 93–95

  Maassa ei ole moottoriteitä.

  Teiden kunto

  Kansallisista teistä 75 % on päällystetty asfaltilla. Kaupunkien alueella tiestö voi olla huonossa kunnossa. Kaupunkien ulkopuolella tiet ovat melko hyvässä kunnossa, mutta osa pienimmistä teistä on päällystetty soralla tai hiekalla.
  Talvella tiet on jaettu eri tason hoitoluokkiin siten, että vilkkaimmat tiet hoidetaan ensin.

  Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan teiden taso Virossa oli sijalla 42 (maailman maita oli vertailussa 141). Latvian tiestö oli sijalla 95 ja Liettuan sijaluku oli 39 (Suomen 23).