Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Katsastus

Yleistä

Yksityiskäytössä olevan henkilöauton ensimmäinen määräaikaiskatsastus on suoritettava viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Seuraava vuosi on vapaa katsastuksesta. Tämän jälkeen on katsastus suoritettava vuosittain. Alla oleva taulukko havainnollistaa määräaikoja.

 

Käyttöönotto-
vuosi

Ensimmäinen
katsastusvuosi

Vapaa vuosi

Toinen
katsastusvuosi

2008

2011

2012

2013

2009

2012

2013

2014

2010

2013

2014

2015

2011

2014

2015

2016

2012

2015

2016

2017

 

Katsastusajankohdan määräytyminen

Rekisteröintitodistuksen teknisestä osata ilmenee edellinen ajoneuvolle suoritettu katsastus ja seuraava katsastusväli, jonka kuluessa ajoneuvo on määräaikaiskatsastettava.

Jos rekisteriotteeseen on merkitty ajoneuvon tarkka käyttöönottopäivä, ajoneuvo on katsastettava viimeistään käyttöönottopäivää vastaavana päivänä. Katsastuksen voi tehdä aikaisintaan neljä kuukautta ennen kyseistä päivää.

Esim. 8.5.2009 käyttöönotetun ajoneuvo tulee katsastaa aikavälillä 8.1. – 8.5.

Jos rekisteriotteeseen on merkitty pelkkä käyttöönottovuosi, katsastusajankohta määräytyy rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaan seuraavasti:

 

Rekisteritunnuksen viimeinen numero

Henkilö- ja pakettiautojen katsastusaika

1

Loka-tammikuu

2

Marras-helmikuu

3

Joulu-maaliskuu

4

Tammi-huhtikuu

5

Maalis-kesäkuu

6

Touko-elokuu

7

Kesä-syyskuu

8

Heinä-lokakuu

9

Elo-marraskuu

0

Syys-joulukuu

Jos ajoneuvo on todistettavasti ollut ulkomailla määräaikaiskatsastuksen määräajan, ajoneuvo tulee katsastaa kuukauden kuluessa siitä, kun se on tuotu takaisin Suomeen. Todistukseksi kelpaavat esimerkiksi matkaliput.

Jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä ja määräaikaiskatsastuksen määräaika on mennyt umpeen, se on katsastettava viimeistään ennen ajoneuvon käyttöä liikenteessä.

Katsastuksessa hylkääminen, jälkitarkastus ja ajokielto

Määräaikaiskatsastuksessa hylätyn ajoneuvon jälkitarkastus täytyy tehdä kuukauden kuluessa katsastuksesta. Koko katsastus on uusittava silloin, jos jälkitarkastuksen määräaika on kulunut umpeen.

Ajoneuvo on käyttökiellossa, jos sitä ei ole katsastettu määräajassa tai jos se on katsastuksessa määrätty ajokieltoon. Jos ajoneuvo on ajallaan tehdyssä määräaikaiskatsastuksessa hylätty, ajoneuvoa voidaan käyttää korjattuna enintään kahden kuukauden ajan katsastuksessa hylkäämisen jälkeen.

Katsastuksen arvosteluperusteet

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi valvoo katsastustoimintaa. Trafille tehdään myös oikaisuvaatimukset katsastuspäätöksistä.

Trafi on laatinut katsastuksen arvosteluperusteet yhdenmukaistamaan katsastuspäätöksen tekoa, jotta kohtelu katsastustoimipaikoissa olisi mahdollisimman oikeudenmukaista ja tasapuolista.

Arvosteluperusteissa on mainittu ajoneuvon rakenteesta ja varusteista katsastuksessa tarkistettavat kohdat sekä vikojen ja puutteellisuuksien seuraukset.

Arvosteluperusteet ovat Trafin verkkosivuilla.

Katso lisätietoja katsastuksesta tästä.