Katsastusalan omistuksen keskittyminen voi vaikuttaa kilpailutilanteeseen merkittävästi

22.12.2022, klo 10.12
Katsastus

A-Katsastus julkisti tänään ostaneensa K1 Katsastuksen espanjalaiselta Applus -yhtiöltä. A-Katsastus ja K1 Katsastus ovat olleet markkinaosuudeltaan Suomen kaksi suurinta katsastustoimijaa. Omistuksen keskittyminen voi heikentää merkittävästi alan kilpailutilannetta.

A-katsastuksen ja K1 Katsastuksen omistuksen keskittyminen herättää Autoliitossa huolta kilpailutilanteen muuttumisesta katsastusmarkkinoilla. Markkinajohtajien omistuksen keskittymisellä voi olla merkittävä vaikutus paikkakuntakohtaiseen sekä valtakunnalliseen kilpailutilanteeseen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisun, Katsastusalan tilannekatsaus 2020, mukaan A-katsastus ja K1 Katsastus konsernien yhteinen markkinaosuus valtakunnallisesti oli vuonna 2019 yhteensä noin 40 %. Joillakin paikkakunnilla näiden yhtiöiden asemat ovat alueen ainoat.

”Katsastusalan yksityistämisen jälkeen alan markkinoilla oli vuosia epäterve kilpailutilanne, jossa alan johtavien yritysten kannattavuus ja tuloksentekokyky ylitti reilusti normaalin palveluliiketoiminnan tunnusluvut. Tämä tilanne korjaantui vähitellen kilpailun lisääntymisen myötä. Nyt kerrottu omistajuuden keskittyminen herättää huolta kilpailun vähenemisestä alalla”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.