Olet täällä

Tasanopeus / Regularity

Tasanopeusajo – autourheilua ”vanhaan malliin”

Tasanopeusajot on autourheilulaji, jolla on pitkät perinteet. Lajin toi Suomeen uudelleen muutamia vuosia sitten perustettu Pro Regularity yhdistys. Tasanopeusajojen historia on nykyisiä ns. sporting ralleja pidempi. Esikuvat tämän päivän tasanopeusajoihin löytyvät 1950 – luvulta. Tällä hetkellä tasanopeusajot ovat erittäin suosittuja Keski- ja Etelä-Euroopassa. Lähtöviivalle on pyrkimässä runsaasti enemmän kilpailijoita kuin mitä pystytään ottamaan mukaan. Suomessa laji on vielä ”harvojen herkkua”.

Taloudellisuusajon eli EcoRunin tapaan tasanopeusajossakin kilpailijaparin toinen osapuoli eli kartturi (co-driver) voi olla ajokortiton ja jopa alle 18 -vuotias. Kilpailijalisenssit kuitenkin vaaditaan joko vuosilisenssit tai kertalisenssit cup- mutta ei harjoituskilpailuihin.

Tasanopeusajossa Suomessa kilpaillaan maineesta ja kunniasta. Mestaruudesta ajetaan kahdessa eri luokassa. Historic –luokassa ajettu mestaruus on virallinen. Historic –luokan ja nykyautoluokan raja on vuodessa 90-91. Autojen luokasta riippumatta tulee täyttää kaikki liikenneasetuksen vaatimukset. Huomaa että autoikärajat vaihtelevat hiemen eri maissa ja eri kilpailuissa esim FIA trophyssä saa pisteitä ennen 82 valmistetut  - osallistua saa ennen 91 valmistetuilla.

Tasanopeusajossa kilpaillaan tiekirjalla annetulla reitillä normaalin liikenteen seassa (ei siis muulta liikenteeltä suljettuja jaksoja) mahdollisimman tarkasti vaadittua nopeutta noudattaen. Nykyään tasanopeutta mitataan huomattavasti tarkemmin kuin lajin alkuaikoina. Toisaalta kokeiden eli jaksojen pituudet ovat lyhentyneet merkittävästi. Elektronisten laitteiden käyttö on lajin parissa ehkä muuttumassa mutta mm. GPS on edelleen pannassa cup-kilpailuissa. Laji on kartanlukijan laji. Varusteina kartturilla saa olla trippimittari, kello, tasanopeustaulukko ja kynä + paperia.

Jos kiinnostuit,  niin lisätietoja löytyy seuraavista linkeistä  etenkin HRRT kisat HistoricRallyClubFinland sekä FIAn tasanopeussivut.