Olet täällä

LVM:n tietoja teiden yhtiöittämisestä julkisuuteen

Rahaa
18.01.2017

Yleisradio on saanut ennakkoon liikenne- ja viestintäministeriön teiden yhtiöittämistä koskevan selvityksen, joka julkistetaan huomenna torstaina.

Ylen uutisen mukaan (www.yle.fi/uutiset/3-9409670) liikenne- ja viestintäministeriön selvitys auton ensirekisteröinnin yhteydessä maksettava autovero poistettaisiin kokonaan, minkä lisäksi ajoneuvoveroa alennettaisiin 547 miljoonalla eurolla ja polttoaineveroa laskettaisiin 200 miljoonalla eurolla. Verohelpotuksen sijaan alettaisiin periä maksua, joka olisi alkuvaiheessa keskimäärin 539 euroa.

Ajoneuvoveron alennus olisi keskimäärin 180 euroa ajoneuvolta ja polttoaineveron alennus säästäisi keskivertoautoilijalta noin 60 euroa vuodessa.

Mikäli LVM:n esityksen mukaan alettaisiin periä keskimääräin 539 euron suuruista maksua, tulee tähän päälle arvonlisävero. Arvonlisäverokannalla 24 % keskimääräinen maksu palveluoperaattorilta ostettaessa olisi 668 euroa. Tämän lisäksi käytettävissä olevan tiedon pohjalta maksuun lisätään palveluoperaattorin kate tienkäyttöoikeuden myynnistä.

Luvattuja veronalennuksia arvioitaessa on hyvä huomioida, että polttoaineveroa nostettiin kolme viikkoa sitten 100 miljoonalla eurolla ja ajoneuvoveron perusveroa on korotettu vuodesta 2013 alkaen 420 miljoonalla eurolla. Jatkossa maksut määräytyisivät tieyhtiön ja palveluoperaattoreiden toiminnan perusteella ja veroista päättäisi hallituksen esityksestä eduskunta. Kukaan ei voi sitoutua siihen, etteikö verojakin jatkossa nostettaisi.

LVM:n selvitys teiden yhtiöittämisestä julkistetaan torstaina 19.1.2017 klo 10.30. Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa www.youtube.com/watch?v=3OWFxLqmsHE&feature=youtu.be

Jaa muillekin