Ympäristövyöhykkeet Ranskassa | Autoliitto

Olet täällä

Ympäristövyöhykkeet Ranskassa

Ranskan kaupungeissa on kahdenlaisia ympäristövyöhykkeitä, pysyviä ja tilapäisiä. Vyöhykkeitä on tällä hetkellä Pariisissa, Grenoblessa, Lillessä, Toulousessa, Lyonissa, Strasbourgissa, Rennesissä. Muihinkin kaupunkeihin voi lyhyelläkin varoitusajalla tulla ympäristövyöhykkeitä.

ZCR-vyöhykkeet

(Zones à circulation restreinte) ovat pysyviä vyöhykkeitä, joille ajoneuvolla ajamista on rajoitettu. Rajoitukset koskevat myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. ZCR-vyöhykkeet on merkitty liikennemerkein, joissa on sanat ZONE – CIRCULATION RESTREINTE ja mahdollisista lisäkilvistä ilmenee, millaisen päästömerkin (Crit’Air vignette, eli virallisesti Certificat qualité de l’air, kansankielellä ”la pastille”) omaavat ajoneuvot saavat ajaa tälle vyöhykkeelle.

Päästömerkkejä on ajoneuvon moottorin koon ja päästöluokan mukaan kuusi erilaista:

vihreä merkki (0) – 100-prosenttiset sähköajoneuvot ja vetyajoneuvot
violetti merkki (1) – ladattavat hybridiautot ja Euro5 sekä Euro6 –normin mukaiset 1.1.2011 jälkeen ensi kertaa käyttöön otetut bensiinikäyttöiset ajoneuvot
keltainen merkki (2) – Euro4-normin mukaiset bensiiniajoneuvot ja Euro5- sekä Euro6-normin mukaiset dieselajoneuvot
oranssi merkki (3) – Euro2- ja Euro3-normin mukaiset bensiiniajoneuvot sekä Euro4-normin mukaiset dieselajoneuvot
tummanpunainen merkki (4) – Euro3-normin mukaiset dieselajoneuvot
harmaa merkki (5) – Euro2-normin mukaiset dieselajoneuvot

Päästömerkkien luokittelu verkossa: https://www.crit-air.fr/en/information-about-the-critair-vignette/the-fr...

Sama päästömerkki kelpaa kaikissa Ranskan kaupungeissa.

Pariisin ympäristövyöhyke on kehämoottoritien (Boulevard périphérique) sisäpuolelle jäävä alue. Kehämoottoritie itse ei kuulu vyöhykkeeseen. Ajokielto Pariisissa ei ole voimassa eli alueelle voi ajaa ilman tarraa öisin ma-pe 20.00-8.00 ja la sekä su ja juhlapyhinä. Pariisin ympäristövyöhyke laajenee heinäkuussa 2019 niin, että alue kattaa silloin A86-tien sisäpuolelle jäävän alueen. Alueelle tulee tällöin ajokielto dieselautoille, jotka on rekisteröity ennen vuotta 2011.

Grenoblen, Lillen, Lyonin, Grenoblen, Toulousen ja Strasbourgin keskustoissa on myös ZCR-vyöhykkeet. Grenoblessa vyöhyke on voimassa aina, kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina.  Kaikissa muissa mainituissa kaupungeissa vyöhykkeet astuvat voimaan vasta sitten, jos päästöt ylittävät tietyt raja-arvot. Esimerkiksi kun Strasbourgissa aktivoidaan ympäristövyöhyke, saa vyöhykkeellä ajaa vain ajoneuvoilla, joissa on päästömerkki 0, 1, 2 tai 3.

 

ZPA-vyöhykkeet

ZCR-vyöhykkeiden lisäksi on ZPA-vyöhykkeitä (Zones de protection de l’air), joiden tarkoitus on vähentää ilmansaasteita. ZPA-vyöhykkeitä ei ole aina selkeästi merkitty opastein, vaan ZPA-vyöhykkeiden ajorajoitukset voidaan ottaa käyttöön lyhyellä varoituksella, jos ilmanlaatu vaatii toimenpiteitä. Tällaisesta tilanteesta ilmoitetaan paikan päällä elektronisin info-opastein, lisäksi radion ja internetin kautta saa tilannetietoa.  ZCR-vyöhyke voi olla ZPA-vyöhykkeen sisällä, jolloin ZCR-vyöhykkeen määräykset kumoutuvat ja ZPA-vyöhykkeen ajokiellot ovat voimassa. ZCR-vyöhykkeen rajoitukset palaavat taas voimaan, kun ZPA-vyöhykkeen ajokiellot kumoutuvat.

LÄHDE: https://www.crit-air.fr/en/information-about-the-critair-vignette/french...

ZPA-vyöhykkeitä on Pariisissa Boulevard périphériquen ulkopuolella, samoin keskustan ulkopuolella seuraavissa kaupungeissa: Grenoble, Lille, Lyon, Rennes, Strassbourg, Toulouse. Lisäksi 17 departementissa: Bouches-du-Rhône, Côte d´Or, Creuse, Deux-Sèvres, Drome, Eure-et-Loir, Gers, Gironde, Haute-Savoie, Herault, Isere, Loiret, Maine-et-Loire, Puy-de-Dome, Pyrénées-Atlantiques, Savoie, Vendée ja Vienne. Lisää alueita voi olla tulossa piankin.

Rajoitukset koskevat myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Jos ajoneuvo kuuluu ajokiellon piiriin, mitään poikkeuksia ei ole. Jos esimerkiksi varattu hotelli on ympäristövyöhykkeellä, pitää ajoneuvo jättää ulkopuolelle ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä tai taksilla. Ajorajoitukset eivät koske hälytysajoneuvoja eikä ajoneuvoja, joissa on vammaisen pysäköintilupa, mutta näihinkin ajoneuvoihin pitää hankkia päästömerkki. Museoajoneuvoista on vaihtelevat käytännöt eri kaupungeissa, omistajan on syytä ottaa yhteys kyseisen kaupungin poliisiin. Alle 3,5 tonnin painoisia matkailautoja koskevat henkilöautojen määräykset ja yli 3,5 tonnin painoisille sovelletaan kuorma-autojen määräyksiä.

Väärästä päästömerkistä tai merkin puuttumisesta seuraa 68 euron rangaistusmaksu henkilöautoille ja 135 euron rangaistus kuorma-autoille ja busseille. Mikäli sakkoa ei ole maksettu 45 päivän kuluessa, se nousee henkilöautoille 180 euroon ja kuorma- ja linja-autoille 375 euroon. 

Päästömerkin hinta on Ranskan ympäristöministeriöllä 3,11 euroa + postituskulut ja se on tilattavissa ainoastaan internetin kautta, www.certificat-air.gouv.fr/en.

Merkillä on myös muita myyjiä, jotka myyvät merkkejä kalliimmilla hinnoilla. Merkki tulee kiinnittää tuulilasin sisäpuolelle ja moottoripyörissä sellaiseen osaan, joka on kiinteä eikä irrotettavissa oleva osa.

Tilausta verkossa tehtäessä kannattaa käyttää tilaussivuston valikkoa ”Simulation”, sillä se auttaa oikeanvärisen merkin tilaamisessa (https://www.certificat-air.gouv.fr/en/simulation ).