Ympäristövyöhykkeet Ranskassa | Autoliitto

Olet täällä

Ympäristövyöhykkeet Ranskassa

Ranskan kaupungeissa on kahdenlaisia ympäristövyöhykkeitä, pysyviä ja tilapäisiä. 

Ranskan kaupungeissa ja departementeissa on kahdenlaisia ympäristövyöhykkeitä, pysyviä ja tilapäisiä. Pysyvät vyöhykkeet = ZCR (Zone à Circulation Restreinte) tai ZFE (Zone à Faibles Émissions) ja tilapäiset vyöhykkeet = ZPA (Zone de Protection de l’Air). Vuoden 2020 jälkeen useille ZCR-vyöhykkeille on annettu uusi nimitys ZFE.
Vyöhykkeitä on tällä hetkellä Pariisissa, Grenoblessa, Lillessä, Toulousessa, Lyonissa, Marseillesissa, Rennesissä, Strasbourgissa ja Toulousessa. Kaupunkien lisäksi ilmansuojeluvyöhykkeitä on myös useissa departementeissa, joissa vyöhykkeiden nimitys on ZPAd, Zone de Protection de l’Air départementale.

ajorajoitusalueet on merkitty kartalle.
 

Internetissä on myös kartta, jolle on merkitty kuluvan päivän suojelutoimenpiteet:
https://www.lcsqa.org/fr/vigilance-atmospherique/procedures/carte/metropole
(Jos kartalle on merkitty punaisella joitain alueita, näillä alueilla on hälytystila, eli ilmansaasteita on liikaa ja rajoitukset astuvat voimaan.)

ZCR-vyöhykkeet

Zones à circulation restreinte) ovat pysyviä vyöhykkeitä, joille ajoneuvolla ajamista on rajoitettu. Rajoitukset koskevat myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja.  

Päästömerkkejä on ajoneuvon moottorin koon ja päästöluokan mukaan kuusi erilaista. Minkäänlaista päästömerkkiä eivät saa Euro1-normin mukaiset tai sitä vanhemmat ajoneuvot. Moottoripyörä ei saa päästömerkkiä, jos se on ensirekisteröity 31.5.2000 tai sitä aiemmin.

Yli 3 500 kilon painoisille dieselkäyttöisille matkailuautoille määräykset ovat samat kuin kuorma-autoille. Jos ensirekisteröinti on 1.10.2001-30.9.2006, saa ajoneuvo harmaan päästömerkin. Jos ensirekisteröinti on 1.10.2006-30.9.2009, on päästömerkki tummanpunainen. Ensirekisteröinti 1.10.2009-31.12.2013, autoon oranssi päästömerkki ja 1.1.2014 tai sen jälkeen ensirekisteröityyn ajoneuvoon saa keltaisen päästömerkin.

Päästömerkkien luokittelu verkossa. Sama päästömerkki kelpaa kaikissa Ranskan kaupungeissa.

ZPA-vyöhykkeet

ZCR-vyöhykkeiden lisäksi on ZPA-vyöhykkeitä (Zones de protection de l’air), joiden tarkoitus on vähentää ilmansaasteita. ZPA-vyöhykkeitä ei ole aina selkeästi merkitty opastein, vaan ZPA-vyöhykkeiden ajorajoitukset voidaan ottaa käyttöön lyhyellä varoituksella, jos ilmanlaatu vaatii toimenpiteitä. Tällaisesta tilanteesta ilmoitetaan paikan päällä elektronisin info-opastein, lisäksi radion ja internetin kautta saa tilannetietoa. 

ZCR-vyöhyke voi olla ZPA-vyöhykkeen sisällä, jolloin ZCR-vyöhykkeen määräykset kumoutuvat ja ZPA-vyöhykkeen ajokiellot ovat voimassa. ZCR-vyöhykkeen rajoitukset palaavat taas voimaan, kun ZPA-vyöhykkeen ajokiellot kumoutuvat. Lähde.

Rajoitukset koskevat myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Jos ajoneuvo kuuluu ajokiellon piiriin, mitään poikkeuksia ei ole. Jos esimerkiksi varattu hotelli on ympäristövyöhykkeellä, pitää ajoneuvo jättää ulkopuolelle ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä tai taksilla. Ajorajoitukset eivät koske hälytysajoneuvoja eikä ajoneuvoja, joissa on vammaisen pysäköintilupa, mutta näihinkin ajoneuvoihin pitää hankkia päästömerkki. Museoajoneuvoista on vaihtelevat käytännöt eri kaupungeissa, toistaiseksi vain ranskalaiset museoajoneuvot on vapautettu ajokielloista. Lähde.
 

Päästömerkin hinta on Ranskan ympäristöministeriöllä 4,51 euroa, sis. postituskulut, ja se on tilattavissa ainoastaan internetin kautta.
Tilauksessa ei saa käyttää ä- tai ö-kirjaimia, vaan ne pitää korvata a:lla ja o:lla. Maksu luottokortilla. Toimitusaika on enintään 10 päivää. Merkillä on myös muita myyjiä, jotka myyvät merkkejä kalliimmilla hinnoilla.

Merkki tulee kiinnittää tuulilasin sisäpuolelle ja moottoripyörissä sellaiseen osaan, joka on kiinteä eikä irrotettavissa oleva osa.

Tilausta verkossa tehtäessä kannattaa käyttää tilaussivuston valikkoa ”Simulation”, sillä se auttaa oikeanvärisen merkin tilaamisessa.