Huijausviestejä Autoliiton nimissä
Lue lisää »
Lasten kanssa automatkalle
Lapsiperheen kohteet, majoitus ja aikataulu valitaan hiukan eri perustein kuin aikuisseurueen. Useita lyhyitä taukoja ja majapaikan etsiminen hyvissä ajoin kannattaa. Lapset myös jaksavat paremmin, kun tietävät mitä mukavaa on odotettavissa ja siksi matkan suunnittelu kannattaa tehdä lasten kanssa yhdessä.
Matkustaminen lapsen kanssa
Päivittäiset ajomatkat ulkomailla voivat olla pitkiä. Lapsi voi kokea autossa istumisen stressaavaksi, on kuuma tai muutoin epämukava olo. Pitkät siirtymäosuudet kannattaa suunnitella huolella lasten ehdoilla.
Muutamia käytännön vinkkejä
Reitti ja tauot
Reitin valintaa kannattaa miettiä etukäteen ja samalla tutustua mahdollisiin matkan varrella oleviin nähtävyyksiin ja kohteisiin. Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan ajaessa löytyy lukuisia tivoleita, eläinpuistoja ja huvipuistoja. Suoraan Saksaan lautalla matkatessa säästää paljon ajokilometrejä. Via Baltican kautta kilometrit saattavat tulla halvimmaksi.
Pidä taukoja usein. Mieluummin useita lyhyitä taukoja kuin yksi pitkä.
Majoitus
Tutustu majoitukseen etukäteen. Muista, että hotellit hyväksyvät harvoin kahta lisävuodetta huoneeseen. Tee mahdollisesti majoitusvaraus jo ennakolta. Jos lapset jo valittavat väsymystä, eikä yösijasta ole tietoa, majapaikan etsintä on tuskallista.
Lapset turvallisesti kyytiin
Tarkasta, että lapset istuvat mukavasti ja turvallisesti. Suomen lakien mukaan 1.5.2006 alkaen alle 135 cm pituisten lasten on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta.
Alle 3-vuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan. Yli 3-vuotiasta lasta voi satunnaisesti kuljettaa lyhyitä matkoja takapenkillä turvavöissä, jos turvalaitetta ei ole. Suomessa määräykset kiristyvät 1.5.2009, jonka jälkeen autossa ei saa kuljettaa enempää henkilöitä kuin autossa on turvavöitä tai –istuimia. EU-maissa on suunnilleen samat määräykset kuin Suomessakin.
On myös maita, joissa lasten turvaistuimet eivät ole vielä yleisesti käytössä, tai joissa lapsia koskevat määräykset eivät ole kovin tarkkoja. Jos esim. 7-kiloinen lapsi ei ole kiinnitettynä ja tapahtuu törmäys 50 km/h nopeudella, lapsesta tulee 240 kg:n painoinen eteenpäin sinkoava ohjus. Liikenneturvan verkkosivuilla on lisätietoa aiheesta.
Jos lapsi saa kiukunpuuskan, on turvallisempaa pysähtyä rauhoittelemaan häntä liikenneasemalle tai pysäköintipaikalle kuin ottaa lapsi syliin liikkuvassa autossa.
Matkustusmukavuus
Tee itse tai osta valmiina etuistuimen selkänojaan kiinnitettävä pussi, johon voi laittaa leluja, pelejä, piirustusvälineet, CD-levyjä jne. Isommat lapset voivat seurata kartan avulla matkareittiä. Paikkakunnan nimiä seuratessa lapsi oivaltaa sen, kuinka nopeasti tai hitaasti matka taittuu.
Varo kuumuutta. Pidä aurinkoverhot tai pyyhe esillä ja käytä tarvittaessa. Ole varovainen matkapahoinvointilääkkeiden antamisessa lapsille. Muista veden juomisen tärkeys.
Muista antaa juotavaa, vettä tai mehua, erityisesti pikkulapsille. Juomien ja eväiden raikkaina pitämiseksi on hyvä olla matkajääkaappi tai kylmälaukku.
Anna virkistäviä välipaloja, kuten hedelmiä tai vihanneksia. Vältä jäätelöä, makeisia, limsaa tai suklaata. Varaudu pitkiinkin pysähdyksiin ruuhkien aikana.
Ota mukaan pieni tyyny ja peitto torkkuja varten. Älä unohda lempipehmolelua.