Missä Euroopan maissa ensiapulaukku, jauhesammutin tai heijastinliivi ovat pakollisia varusteita?

Takemmat tiedot Euroopassa vaadittavista varusteista ja määräyksistä löytyy maakohtaisesti Matkakohteet -osiosta.

MaaEnsiapulaukkuSammutinHeijastinliivi
AlankomaatEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
AlbaniaPakollinenPakollinen linja-autoissa. Suositeltava muille ajoneuvoille.Ei pakollinen
AndorraEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinenEi määräyksiä
BelgiaEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyissä ajoneuvoissa.Pakollinen varuste Belgiassa rekisteröidyille ajoneuvoille.Pakollinen onnettomuuden tai konerikon vuoksi alueilla, jossa pysähtyminen on kielletty.
Bosnia ja HertsegovinaPakollinenPakollinen linja-autoissa.  Pakollinen mikäli ajoneuvosta poistutaan onnettomuuden tai konerikon vuoksi.
BritanniaEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
BulgariaPakollinenEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyssä autossa.Pakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta moottoriteillä. Koskee myös moottoripyöriä.
EspanjaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kuljettajille kaikilla teillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
IrlantiEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
IslantiEi pakollinenEi pakollinenEi määräyksiä
ItaliaEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautossaPakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta huonon näkyvyyden vallitessa taajaman ulkopuolella. Ei koske moottoripyöriä.
ItävaltaPakollinen (laukun tulee olla likaa hylkivä)Ei pakollinenPakollinen varuste kuljettajille taajaman ulkopuolella ajoneuvosta ulos astuttaessa. Suositeltava motoristeille.
KosovoPakollinenSuositellaanSuositellaan
KreikkaPakollinenPakollinenEi pakollinen
KroatiaPakollinen. Ei koske moottoripyöriä.Pakollinen varuste kaikille kaupallisille ajoneuvoille.Pakollinen, ei koske moottoripyöriä.
KyprosEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautoissa.Ei määräyksiä
LatviaPakollinenPakollinen Latviassa rekisteröidyille autoille, muille suosittellaan.Pakollinen varuste kuljettajille astuttaessa ulos ajoneuvosta kaikilla teillä huonon näkyvyyden vallitessa. Koskee myös moottoripyöriä.
LiechtensteinEi pakollinen henkilöautoissa.Ei pakollinen henkilöautoissa.Ei tietoa saatavilla.
LiettuaPakollinen. Ei koske mopedeja ja sivuvaunuttomia moottoripyöriä.Pakollinen. Ei koske mopedeja ja sivuvaunuttomia moottoripyöriä.Pakollinen kaikille.
LuxemburgEi pakollinen henkilöautossa.Ei pakollinen henkilöautossa.Pakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta moottoriteillä. Koskee moottoripyöriä sekä jalankulkijoita taajaman ulkopuolella huonon näkyvyyden vallitessa.
MakedoniaPakollinen. Ei koske moottoripyöriä.Ei pakollinen henkilö- tai matkailuautoissa, paitsi jos auton käyttövoimana on neste- tai maakaasu.Pakollinen varuste kuljettajille, astuttaessa ulos ajoneuvosta kaikilla teillä huonon näkyvyyden vallitessa. Koskee moottoripyöriä.
MaltaEi pakollinenEi pakollinenEi määräyksiä
MoldovaPakollinenPakollinenPakollinen varuste kuljettajille maanteillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
MonacoEi pakollinen henkilöautoissa.Ei pakollinen henkilöautoissa.Pakollinen varuste ajoneuvossa ja liiviä on käytettävä, jos joutuu astumaan ulos ajoneuvosta.
MontenegroPakollinen Ei pakollinenPakollinen varuste kuljettajille kaikilla teillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
NorjaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste Norjassa rekisteröidyille ajoneuvoille.
PortugaliEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste Portugalissa rekisteröidyille ajoneuvoille.
PuolaEi pakollinen Suomessa rekisteröidyissä autoissa.Pakollinen Pakollinen jalankulkijoille pimeällä ja huonolla näkyvyydellä taajaman ulkopuolella.
RanskaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kaikissa vähintään kaksi pyöräisissä ajoneuvoissa. Käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
RomaniaPakollinenPakollinenPakollinen varuste ja liiviä on käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
RuotsiSuositellaanSuositellaanEi määräyksiä
SaksaEi pakollinen Suomessa rekisteröidyissä autoissa.Ei pakollinenEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyissä autoissa.
SerbiaPakollinenEi pakollinenPakollinen varuste ajoneuvossa ja liiviä on käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
SlovakiaPakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille ajoneuvosta ulos astuttaessa taajaman ulkopuolella.
SloveniaSuositellaan. Pakollinen varuste Sloveniassa rekisteröidyille ajoneuvoille.Ei pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille astutaessa ulos moottoriteillä. Ei koske moottoripyöriä.
SuomiEi pakollinenEi pakollinenPimeään aikaan jalankulkijan on käytettävä heijastinta. Kuljettaja ja matkustaja muuttuvat jalankulkijoiksi autosta ulos tullessaan. Autoliitto suosittelee heijastinliivien käyttöä
SveitsiEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen
TanskaSuositellaanSuositellaanSuositellaan hätätilanteiden varalta.
TšekkiPakollinenEi pakollinen henkilöautossaPakollinen
TurkkiPakollinen, ei koske moottoripyöriä.Pakollinen, ei koske moottoripyöriä.Ei määräyksiä
UkrainaPakollinenPakollinenEi määräyksiä
UnkariPakollinen henkilöautossa.Ei pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille astuttaessa ulos ajoneuvosta taajaman ulkopuolella iltaisin, tai huonon näkyvyyden vallitessa.  
Valko-VenäjäPakollinenPakollinenEi määräyksiä
VenäjäPakollinenPakollinenEi pakollinen
ViroEi pakollinen yksityiskäyttöön rekisteröidyissä autoissa.Pakollinen ulkomailla rekisteröidyille ajoneuvoille vain, jos sammutin on pakollinen ajoneuvon rekisteröintimaan määräysten mukaan. (Ei moottoripyörissä)Pakollinen varuste autosta ulos astuessa.