EcoRunin edeltävä kausi | Autoliitto

Olet täällä

EcoRunin edeltävä kausi

AL-Sport EcoRun ja NEZ EcoRun Cup

Kausi 2021

Kausi 2020

Korona epidemian takia ei vuonna 2020 järjestetty yhtään AL-Sport EcoRun Cupin tai NEZ Cupin kilpailua.

Yksi harjoituskilpailu saatiin järjestettyä (EV-Challenge 2020).

Kausi 2019

2019 kauden merkittävimpiä asioita oli sähköautojen mukaantulo kisoihin. Sähköautoja oli kaudella joka kilpailussa mukana ja syksyn EV-Challenge kisaan saatiin jopa 18 autokuntaa starttiin.

Saavutuksina kilpailumenestyksessä vuonna 2019 NEZ 1, 2 ja 3-sija tulivat Suomeen.

Kausi 2018

Tämä vuosi on hyvin edellisen kaltainen, mutta cup-kisoja on nyt neljä, joista kolme parasta tulosta lasketaan mukaan. Cuppeja on kaksi, kuten viime vuonnakin. AL-Sport EcoRun Modern Cupin nimi on ennallaan, mutta Fossil Cupin nimi muuttuu AL-Sport EcoRun Traditional Cupiksi. Katso kilpailut sekä sivulta Kilpailut, että AL-Sportin kalenterista.

Kausi 2017

Kausi on nyt ajettu! Kauden osakilpailuiden tulokset ja Cup-loppupisteet löydät kohdasta Tulokset. Kilpailukalenterista löydät muitakin kilpailukohtaisia dokumentteja sekä ehkä myös linkit kilpailuiden sivuille.

Bridgestone-arvonta

Kauden 2016 Cup-voittajat yhteiskuvassa

EcoRun Cup-voittajat 2016

Kuvassa kullan palkinnot jakanut Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna, Terho Havumäki (hopeakuljettaja) ja hänen kartturinsa Saku Airikka, Jari Hannula (kultakuljettaja ja hänen kartturinsa Janne Saarikoski, Rauli Koivunen (pronssikuljettaja) ja hänen kartturinsa Anna Maisala.

Kauden 2016 NEZ-voittajat yhteiskuvassa

EcoRun NEZ-voittajat 2016

Kuvassa vasemmalta Jaakko Riikonen ja hänen hopeakuljettajansa Rauli Koivunen, Jari Vuorinen ja hänen kultakuljettajansa Jari Hannula, Raimo Alm ja hänen pronssikuljettajansa Markku Lehisto.

1000 Lakes EcoRun 2.7.2016 päätti AL-Sport EcoRun Cupin 

Ajoimme heinäkuun ensimmäisenä lauantaina Jyväskylässä erinomaisessa säässä, erinoamisella reitillä upean kotimaisen kauden päätöskilpailun. Jyväskylässä osataan järjestää puitteiltaankin näyttävä kilpailu, mitä auttoi samanaikaiseti ajettu tasanopeuden (Regularity Rally) kilpailu. Muutamat kilpailijat joutuivat tekemään valinnan kumpaan kilpailuun osallistua - ja EcoRun vei heidän osaltaan pidemmän korren kekoon. Päätöskilpailun voittivat Toyota Priuksella Jari Hannula - Janne Saarikoski, jotka samalla kruunattiin kauden mestareiksi. Onneksi olkoon! Hopeaa saivat Terho Havumäki - Saku Airikka, jotka ajoivat varmat suoritukset kahdessa kilpailussa, ollen nyt Jyväskylässäkin toisella sijalla. Jyväskylässä he kokivat hieman epäonnea tiekirjavirheen takia, mikä aina jättää "jossittelulle" sijaa. Pronssin nappasivat Rauli Koivunen - Anna Maisala, jotka ajoivat omalla Toyota Auris hybridillään koko kauden. Jyväskylän osallistumisellaan he paransivat monta sijaa Cupin lopputuloksissa, joten reissu Keski-Suomen ralliteille oli kannattava päätös kaudelle.

Linkki kauden tuloksiin ja Cupin lopputuloksiin 

Jyväkylän kilpailusta erikoismaininnan saavat Tomi Salo - Juha Hakuli, jotka palasivat EcoRunin pariin pienen tauon jälkeen. Mitkä olisivatkaan olleet Cup-tulokset, jos he olisivat ajaneet edes kaksi kilpailua? Nyt he saivat 1000 Lakes EcoRunissa diesel-luokan voitollaan yleiskilpailun kolmannen sijan Ford Focuksellaan. Hieno paluu, kiitos siitä!

Kautta leimasi Toyotan voimakas panostus kilpailuautoihin, mihin loppukaudeksi toivat väriä aivan uudet Priukset, jotka taitavat olla vielä edellistä mallia etevämpiä energiatehokuudessaan. Toinen asia mikä näkyi selvästi, oli uusien kolmisylinteristen besaturbokoneiden esiinmarssi, varsinkin pikkuautoissa ne toivat lisää mielenkiintoa kun Huyndai, Renault ja Seat marssittivat omia automallejaan mukaan. Luokkatuloksissa ne asettuivat hybridiautojen jälkeen bensiiniautojen piheimpään ryhmään. Alkukaudesta diesel-autojen vähyys askarrutti, mutta tilanne normalisoitui kauden aikana. Enää niitä ei kuitenkaan ole puolta kilpailuautoista, kuten aikoinaan oli tavallista. 

Iso kiitos niin kisajärjestäjille, mutta erityisesti kilpailijoille. Kauden kisoihin osallistui yhteensä 19 kuljettajaa 23 kartturin kanssa. Kaikki eivät siis ole "vakipareja" vaan kurttureita pitää joskus jopa haalia. 

Keski-Suomen soratiet kutsuivat myös lajille tutut Anders Tollaasin Jan Henriksenin kanssa kisaan mukaan. LänsiAuto Lahdelle iso kiitos siitä, että järjestivät norjalaisparille heille NEZ-mestaruuskisoista heile tutun Honda Civic dieselin. LänsiAuto Lahden ystävällisestä palvelusta erityismaininta! 

Vaikka kotimainen kausi päättyi ja kansalliset mestarit juhlivat, niin meillä on vielä kaksi kansainvälistä koitosta syys- ja lokakuussa. Skoda Economy Run on Tsekeissä 17.9., jonne lähtenee useampi suomalaiskilpailija. Viime vuoden menestys kannustaa uusintaan! Ottakaa yhteys Jaakko Riikoseen, joka koordinoi paikanpäältä saatavia autoja. Tanskasta tulee mukaan ainakin yksi kilpailijapari ja toivottavsti myös Norjasta. Ehkä onnistumme houkuttelemaan sen kisan kilpailijoita osallistumaan NEZ-kilpailuun Tanskassa 28. - 29.10.2016. Sielläkin on suomalaisilla NEZ-mestaruus puolustettavanaan - olemmepa me oikeaa EcoRun-kansaa!

Uusi kausi on mietinnässä ja toiveita ja mielipiteitä siitä tulisi esittää heinäkuun aikana Jaakko Riikoselle sähköpostiin (at) pp. inet.fi. Ensimäiset kommentit ovatkin jo saapuneet ja niissä korostuvat tiedotuksen laajentaminen ja parantaminen, jotta lajitietous tukisi uusien kilpailijoiden aktivoitumista. Kilpailujen järjestäminen on hyvällä tolalla, mutta oheispalveluihin ja -tapahtumiin panostamalla saadaan kilpailjat tyytyväisemmiksi, mutta samalla tuettaisiin median kiinnostusta. Tankkausten ongelmatiikan hallintaan tulee panostaa merkittävästi tai toive on jopa päästä niistä kokonaan eroon uusimman teknologian avulla. Kumarran syvään ja kiitän jo tähän asti esitetyistä, mutta odotan niitä lisää.