Turvavinkkejä matkalle | Autoliitto

Olet täällä

Turvavinkkejä matkalle

Turvavinkkejä varkaiden varalle

Autovarkauksia tapahtuu Euroopassa vuosittain lähes miljoona. EU-maiden rikollisuuteen voi tutustua Europolin verkkosivuilla. Autovarkaudet ovat vähentyneet pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Automatkalla ei kannata olla liian sinisilmäinen, sillä rikollisilla on monia konsteja matkailijoiden pään menoksi. Eri maissa varkausmuodot hieman vaihtelevat.  Röyhkeimpiä ovat renkaisiin reikiä tekevät rikolliset. Matkailijan ajoneuvon renkaaseen tehdään viilto tai pisto vaikkapa huoltoaseman pihalla ja sitten ajetaan perään ja halutaan ”avuliaana Aatuna” auttaa matkamiestä vahingon selvittämisessä. Yksi rosvo puhuttaa matkalaisia ja toinen noukkii sillä aikaa arvotavaraa matkailijan ajokista. Tämän vuoksi on aina syytä olla epäluuloinen, jos joku ulkopuolinen elehtii siihen malliin, että matkailijan autossa olisi joku vika. Matkailijan ei pidä pysähtyä, vaan jatkaa matkaansa esimerkiksi seuraavalle huoltoasemalle asti. Jos ajoneuvosta on pakko astua ulos, pitää auto lukita heti ja soittaa välittömästi apua paikalle. Eri maiden hätä- ja/tai poliisinumerot on hyvä olla valmiiksi tallennettuina matkapuhelimeen. Jonkun matkustajista on syytä pysyä autossa sisällä kaiken aikaa.

Suurkaupungeissa tapahtuu usein varkauksia liikennevaloissa seistessä. Kun odotellaan valon vaihtumista, ohi ajaa mopolla tai skootterilla pitkäkyntinen, joka sieppaa matkailijan autosta käsilaukun tai muuta arvokasta. Tämän vuoksi on syytä pitää aina ajon aikana kaikki ovet ja tavarakontti lukittuina. Myös ikkunat kannattaa sulkea.

Pysäköidystä autosta arvoesineitä rohmuavien varkaiden varalta pitää auto aina lukita. Autoa ei kannata pysäköidä pimeään ja yksinäiseen nurkkaan. Arvoesineitä ei pitäisi olla autossa näkyvissä, vaan ehdottomasti lukon takana esimerkiksi hansikaslokerossa tai tavarakontissa. Rahat ja tärkeät paperit on paras pitää ihoa vasten, esimerkiksi kaulapussissa tai rahavyössä.

Jos joutuu ryöstön tai huiputuksen uhriksi, malttia ei pidä menettää. Vaaraan joutunut voi yrittää kiinnittää ohikulkijoiden huomiota auton äänimerkillä tai huutaen. Varkaita ei kuitenkaan pidä ärsyttää. On parempi antaa rosvolle rahat, muut arvoesineet tai jopa koko auto kuin oma henkensä.

Muita turvaohjeita:

 • Arvokkaat korut on paras jättää kotiin turvalliseen säilöön.
 • Myös kalliin autoradion voi jättää kotiin ja ottaa matkalle mukaan halpamallin.
 • Kaikista auton papereista ja omista matkustusasiakirjoista kannattaa ottaa valokopiot mukaan matkalle. Jos alkuperäiset katoavat, on kopioista hyötyä korvikepapereiden hankkimisessa.
 • Vierailumaiden hätä- ja muut hälytysnumerot kannattaa tallentaa matkapuhelimeen ennen matkaa.
 • Luottokorttien kuoletusnumerot on myös syytä tallentaa.
 • Suomen edustustojen yhteystiedot ovat mm. Autoillen Euroopassa –kirjassa.
 • Rahat ja arvopaperit kaulapussiin tai rahavyöhön. Olkalaukun varas repäisee helposti omistajaltaan. Käteistä rahaa kannattaa pitää vain pieniä summia mukanaan ja lisäksi rahat voi kätkeä useisiin eri paikkoihin.
 • Matkatavarat on paras kuljettaa tavarakontissa. Etu- tai takapenkillä olevat matkatavarat houkuttelevat varkaita. Jos mahdollista, ajoneuvoa ei pidä jättää mihinkään vartioimattomaan paikkaan.
 • Jos joku puhuttelee sinua pysäköintipaikoilla, huoltoasemilla tai muilla vastaavilla, ole tarkkana. Puhuttelija saattaa kysyä tietä tai vihjailla autossasi olevan jotain vikaa. Huiputuksen juoni on, että yksi jututtaa matkailijaa ja sillä aikaa toinen yrittää napata jotain arvokasta matkailijan autosta.
 • Ajon aikanakin huijarit yrittävät viittilöidä autossasi muka olevan vian takia. He yrittävät saada sinut pysähtymään. Rosvot saa usein loittonemaan, kun näyttää heille matkapuhelinta ja antaa ymmärtää soittavansa sillä poliisille.
 • Auto kannattaa tarkastaa jokaisen levähdystauon jälkeen. Onko siinä jotain vahinkoja, erityisesti renkaissa. 
 • Rengaspaineet on syytä tarkistaa. Rosvot ovat saattaneet pistää renkaan niin, että se tyhjenee vasta ajon aikana. Kun matkailija pysähtyy, ilmaantuvat avuliaat rosvot kuin tyhjästä. Toinen alkaa auttaa matkailijaa ja toinen nappaa arvotavaraa yleensä lukitsemattomasta autosta. Jos siis joutuu pysähtymään tienvarteen, virta-avain on otettava pois virtalukosta ja auto on lukittava.
 • Moottoriteiden huoltoasemilla on hyvä tarkkailla henkilökunnan touhuja. Muuten voi tulla ostaneeksi esim. tuulilasinpyyhkijät, vaikkei niitä tarvitsisikaan. Tai moottoriöljyä lisätään koneeseen, vaikka öljyä on ihan riittävästi. Laskua maksettaessa pitää luopua setelistä vasta silloin, kun myyjä on antanut vaihtorahat tiskille.
 • Jos maantierosvot hyökkäävät kimppuun, on soitettava nopeasti matkapuhelimella vierailumaan poliisin hälytysnumeroon. Jos tilanne on kriittinen, on paras luopua arvoesineistä mieluummin kuin riskeerata oma henkensä. Itsepuolustukseksi ei missään tapauksessa saa käyttää asetta. Useimpiin maihin ei edes saa tuoda asetta mukanaan.
 • Lukitse auton ovet, kun ajat suurkaupunkien halki. Liikennevaloissa ikkunat saavat olla korkeintaan parin sormen leveyden verran auki. Monelta matkailijalta on ryöstetty käsimatkatavaraa avoimen ikkunan kautta.
 • Perillä matkakohteessa on siirrettävä matkatavarat pois autosta. Arvoesineet ja –paperit on paras jättää hotellin säilytyslokeroon.
 • Kaupunkien matkailukohteisiin tutustuttaessa auton turvallisin pysäköintipaikka on vartioitu pysäköintialue tai –halli. Vaihtoehtoisesti auton voi jättää majapaikan pysäköintipaikalle ja käyttää julkisia kulkuneuvoja tai taksia.
 • Suuria ihmismassoja on syytä välttää. Niissä liikkuu taskuvarkaita, jotka ovat niin nopeita ja taitavia, ettei uhri huomaa varkaudesta yhtään mitään.
 • Yöpymiseen – erityisesti matkailuajoneuvolla – ei pidä käyttää vartioimattomia pysäköintipaikkoja. Suositeltavaa on yöpyä leirintäalueilla.
 • Jos leirintäalueyöpyminen ei ole mahdollista, tässä muutamia turvavihjeitä:
  • Ovat ja ikkunat tulee pitää suljettuina. Katossa oleva tuuletusluukku riittää raittiin ilman saamiseksi.
  • Ohjaamon ovet voi salvata kiristysvyöllä tai ketjulla, jonka voi vetää ovenkahvojen, selkänojien jne. kautta.
  • Varashälytin ja mahdolliset ovivarmistimet pitää kytkeä päälle/aktivoida. Tainnutuskaasuhälyttimiä on saatavilla leirintätarvikkeita myyvistä liikkeistä.
  • Jos mahdollista, yöpymispaikka voisi olla suurella ja vilkkaalla, esimerkiksi ravintolan, pysäköintipaikalla.
  • Matkailuautossa kannattaa jättää virta-avain virtalukkoon. Matkailuauto pysäköidään siten, että paikalta pääsee ajamaan suoraan pois ilman ohjailuliikkeitä. Renkaiden alle ei pidä laittaa seisontatukia.

 Suomen ulkoasiainministeriö tiedottaa maittain eri maiden yleisestä matkustusturvallisuudesta. Tiedotteisiin voi tutustua verkossa aihepiirissä Palvelut/Matkustaminen.