Talvirenkailla Ruotsiin | Autoliitto

Olet täällä

Talvirenkailla Ruotsiin

Nastarenkaiden käyttö on sallittu 1.10.–15.4. Mikäli sää ja teiden kunto vaativat, voidaan nastarenkaita käyttää myös muulloin. Näin tehdään useimmiten Ruotsin pohjoisosassa. Kunnilla ja kaupungeilla on oikeus kieltää nastarenkailla ajaminen tietyillä teillä tai kaduilla.

Esimerkiksi Tukholmassa Hornsgatanilla, Göteborgissa Odinsgatanilla tai Friggagatanilla sekä Upsalassa Kungsgatanilla ja osalla Vaksalagatanista ei saa ajaa nastarenkailla.

Lumiketjujen käyttö on sallittua, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Nastarenkaita voi käyttää henkilö- ja matkailuautoissa, kuorma-autoissa ja busseissa. Jos nastarenkaita käytetään, ne pitää asentaa kaikkiin pyöriin. Jos ajoneuvoon on kytketty perävaunu, nastarenkaat vaaditaan perävaunuun vain silloin, jos yhdistelmällä ajetaan jäisillä tai lumisilla teillä.

Talvirengaspakko

Talvirengaspakko on voimassa kaikille ajoneuvoille (myös kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille) 1.12.–31.3. välisenä aikana, jos tiellä on talviset olosuhteet, eli jos tiellä on lunta, jäätä tai tien pinta on märkä ja lämpötila on noin ±0. Talvirenkaita pitää käyttää myös ajoneuvoihin kiinnitetyissä perävaunuissa. Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Renkaissa pitää olla merkintä ”M+S”, ”M&S” tai ”Mud and Snow” ja kulutuspintaa on oltava vähintään 3 mm. Poliisi päättää tilanteen mukaan, ovatko ajo-olosuhteet talvirenkaita edellyttävät. Jos olosuhteet eivät ole talviset, kesärenkailla saa ajaa myös 1.12.-31.3.

Talvisin pitää autossa olla jääestoainetta tuulilasinpesunesteessä sekä lumilapio. Suositeltavaa on pitää mukanaan myös hinausköyttä, akkukaapelit ja heijastinliivi.