Helsingin liikennettä

Helsingin seudun osasto

Tervetuloa osastomme sivuille

AUTOLIITON HELSINGIN SEUDUN OSASTO KÄSITTÄÄ KUUSI KUNTAA

Kirkkonummi, Espoo, Kauniainen, Helsinki, Vantaa ja Sipoo

 

Osaston jäsenmäärä on noin 24 000.

 

Osastomme järjestää erilaisia alueellisia tapahtumia läpi vuoden. Osastolaiset harrastavat mm autourheilua sekä aktiivikilpailijoina, että toimitsijoina sekä Autoliiton tiepalvelumiehinä ja Vapepa-toiminnassa. Aktiivisia tekijöitä otetaan mielellään mukaan toimintaan.  Ota siis rohkeasti yhteyttä 0400 366806!

HUOM!

Osaston sääntömääräinen kevätkokous pidetään:

keskiviikkona 29.3.2023 klo 18:00- Tattarisuon moottorihallin koulutusluokassa, Tattarisuontie 30, Helsinki

 

Helsingin seudun osasto

Yhteystiedot

Osaston sähköposti

alhelsinki@pp.inet.fi

Puheenjohtaja

Hannu Hänninen

hannu.hanninen@kolumbus.fi

040 5746 809

Sihteeri

Kari Tornivaara

kari.tornivaara@gmail.com

0400 366806

Osastolla on toimintaa eri harrastealoilla

Autoliiton sääntöjen mukaisesti osasto valvoo jäsentensä etuja, edistää tieliikenteen kehitystä ja liikenneturvallisuutta sekä auton käytöstä johtuvien ympäristöhaittojen vähentämistä ja edistää automatkailua, autourheilua, tiepalvelua ja muuta autoiluun liittyvää harrastustoimintaan.

Tämän mahdollistamiseksi osaston hallitusta tukee neljä pysyvää toimikuntaa.

Vuoden 2023 uusimmat tiedotteet löydät ”hallitus ja tiedotteet” osastosta

 • SÄÄNNÖT AUTOLIITON HELSINGIN SEUDUN OSASTO

  Osaston toimintaa johtaa sääntöjen mukaan hallitus, joka muodostuu puheenjohtajasta ja 9-12 hallituksen jäsenestä, joiden toimikausi on kolme (3) vuotta kerrallaan.

  Vuoden 2023 kevätkokous, Tattarisuon liikennekoulutusluokassa 29.3. klo 18:00-

  2023 AL-Hki Hallitus

  2023 AL-Hki Keskustatunnelitiedote 2023

  Liikennetoimikunta on laatinut kuntalaisaloitteen kärkikolmion tarpeellisuudesta

  2023 AL-Hki Liiktmk Väistämisvelvollisuus

  Puheenjohtaja Hänninen
  Osaston viimeinen kunniapuheenjohtaja Seppo Koponen pitää sadetta Tattiksen Slalomissa
 • OSASTO JÄRJESTÄÄ v 2023 SEURAAVAT AUTOURHEILUTAPAHTUMAT:

  29.04. EV-CHALLENGE VI, sähköautotapahtuma

  06.05. AutoSlalom harjoitustapahtuma, Helsingin Karting-rata

  18.05. AutoSlalom Cup-osakilpailu, Helsingin Karting-rata

  27.05. HÄRKÄTIE EcoRun Cup, Hämeenlinna

  03.06. HANGON AJO – HANGÖLOPPET, tasanopeus Cup

  09.09. OSKARIN YÖAJO, autosuunnistus NEZ

  Lisäksi osastolaiset osallistuvat Autoliiton Sport-Liittopäiville Jyväskylässä 21-23.04.

  YLEISTÄ OSASTON AUTOURHEILUSTA:

  Aktiiviharrastajiltaan suurin ryhmä on autourheilu, jota kilpailijoina harrastaa vuosittain 30-40 henkilöä kartingista ralliin ja autosuunnistukseen, sekä ennen kaikkea AL-Sportin omissa lajeissa AutoSlalomissa, EcoRunissa ja tasanopeusajossa. Toimitsijapuolella vastaavasti tapahtumiin osallistuu n 50 eri henkilöä erilaisissa tehtävissä.

  Osasto on AKK-Motorsportin jäsenseura ja siten sen jäsenet ovat oikeutettuja sekä kotimaisiin, että kansainvälisiin lisensseihin kilpailijoina ja toimitsijoina.

  Osaston autourheiluhistoria alkaa vuodesta 1921 eli yli 100 vuotta sitten järjestetystä Hangon Ajo – Hangöloppet maantieajokilpailusta, joka sen aikaisilla autoilla ja niillä teillä oli enemmänkin selviytymistaistelu, kuin nopeuskilpailu, vaikka ajoaika ratkaisikin. Sittemmin Hangon Ajoa on ajettu eri kilpailumuodoissa, autosuunnistuksena, taloudellisuusajona ja viime vuosina perinteisempänä tasanopeuskilpailuna. Kilpailu on yhä voimissaan ja voi hyvin.

  Hangon Ajon lisäksi osaston autosuunnistuskilpailuihin on vuosikymmeniä kuulunut Oskarin Yöajo, joka on perinteisesti ajettu Oskarin päivänä 1.12. Vuonna 2023 päivämäärä on 9.9.

  Rallipuolella osasto järjesti vuosikausia syksyisin Helsinki-Rallin, jopa SM-tasolla. 1970-luvun lopulla Helsinki-ralli sai huomiota hankittuaan sponsoriksi Alkon teemalla ”Hylkää Huikka”!

  Vuodesta 1982 alkaen vuoteen 2012 osasto järjesti myös Helsinki-Karting kilpailuja, joissa alkuvuosina tilapäisradoilla kilpailivat mm Mikat Salo ja Häkkinen.

  Nykyisin AL-Sportin hallinnoimia lajeja ovat AutoSlalom, EcoRun (taloudellisuusajo) ja Tasanopeusajo, joita kaikkia osasto säännöllisesti järjestää Cup-tasolla.

  1930-luvun alussa Helsingin Eläintarhan katuradalle järjestettiin ensin moottoripyörille ”Suomen Suurajot” ja sittemmin mukaan liittyivät autot, joten Autoklubi astui kuvaan mukaan. Tästä kehittyi sitten Äitienpäivän perinne ”Eltsu” , jota jatkui aina vuoteen 1963. Kun ajot loppuivat päätti Eltsun sankari Curt Lincoln rakentaa moottoriradan Vantaan Keimolaan. Rata avattiin 1966 ja AK:n Helsingin piiri toimi siellä järjestelyvastuussa muiden toimijoiden ohessa. Keimola suljettiin kauden 1978 jälkeen, eikä pääkaupunkiseudulla enää ollut puhtaita ratakilpailuja ennen vuoden 1995 Sörnäisten katuradalla järjestettyä ”Thunder in Helsinki” Saksan DTM-ratasarjan osakilpailua. Erikoinen yksityiskohta on, että kilpailun aikaansaamiseksi ei löytynyt helsinkiläisiä, vaan tarvittiin lappalainen, Robert Lappalainen. Thunder-kisojen myötä 1995-97 osastolaisten ja varsinkin yhteistoimintakerho Finnairin Autokerhon ratatoimitsijoiden into kasvoi valtavasti ja 2000-luvun alusta lähtien Suomessa ei ole oikeastaan järjestetty rata-ajoja ilman Helsingin osaston toimitsija-apua.

  Puheenjohtaja Jaakko Riikonen

  EV-Challenge 10.12.2022 Lopputulokset[2713]

  Kilpailukutsu EV-Challenge WE 2022[1856]

  Hämeen Härkätie EcoRun
 • Puheenjohtaja Eeva Wetterstrand-Pihola

  Naisautoilijoita kilpailun buffettia pitämässä

   

 • Puheenjohtaja Marko Muikku

  Operaatio Lumihiutale
  Liikenteenohjausta

  Osaston nykyinen tiepalveluauto Kaasu-Caddy

 • Lisätietoja 0400366806

  Hiidenhuipun majan 75v juhlissa YAL:n vanhat herrat Soratie ja Rainesalo
  Kokoustamista ”Huipulla”
  Hiidenhuipun sauna
  Saunan 60v juhlaväkeä 2013

   

Autourheilu juhlii

Osasto aloitti autourheilutoiminnan yli sata vuotta sitten järjestämällä Hangon Ajo-Hangöloppet nimisen maantieajokilpailun kesällä 1921. Hangon Ajo on edelleen osaston järjestämä kilpailu. Rata-autoilun järjestämiseen osasto ryhtyi yhdessä Helsingin Moottorikerhon kanssa Eläintarhan ajoissa ”Eltsussa” ja sittemmin Keimolan moottoriradalla 1966-1978.

Osaston kilpailijat ovat 2000-luvulla menestyneet lähinnä AL-Sportin omissa lajeissa NEZ- ja Cup tasoilla. joissa parhaat on palkittu vuosittain AKK:n palkintogaalassa kaikkien muiden autourheilutähtien kanssa.