Matkareitin ja taukojen suunnittelu | Autoliitto

Olet täällä

Matkareitin ja taukojen suunnittelu

Matkareitin suunnittelu

Jos automatkaan on aikaa käyttää vain viikko, voi silloin hyvin piipahtaa naapurimaissa.

Ruotsista poiketa Tanskaan ja ajaa vaikkapa Oslon kautta takaisin. Norjan ajaminen pohjoisesta etelään on viikossa liian suuri urakka. Matkaa hidastavat kapeat tiet ja monet vuonojen ylitykset. Baltian kautta Itämeri kiertäen on mahdollista, jos palaa autolautalla Saksasta.  Pohjoiseen haluava ehtii käydä viikossa Nordkapissa.

Kahden viikon lomalla autoilee jo Norjan läpi ja näkee myös Ruotsia ja Tanskaa. Keski-Eurooppaan haluava näkee Saksaa ja voi käydä myös Belgiassa saakka.
Jos matkan suuntaa Baltian kautta Puolaan, ovat Tšekki ja Slovakia saavutettavissa, kun tullaan Saksan kautta takaisin. Kahdessa viikossa ehtii myös nähdä Englantia, kun sovittaa lauttayhteydet oikein.
Tanskasta pääsee Englantiin ja palata voi vaikka Norjan kautta. 

Kolme viikkoa autoilulomaansa käyttävä ehtii jo saada olennaista irti. Autoilulomallahan voi yhdistää useita erilaisia lomia: kuntoloman vaelluksineen, kulttuuriloman museoineen ja vaikkapa viikon rantaloman. Silloin käydään jo Välimeren pohjoisrannoilla. Matkan voi tehdä niin, että käyttää menomatkaan viikon ja sovittaa siihen esimerkiksi aktiviteetteja Alpeilla ja viettää toisen viikon Välimeren rannalla tehden sieltä sopivia tutustumismatkoja ympäristöön. Tulomatkalla voi ottaa mukaan kiinnostavan kaupungin tai nähtävyysseudun. Keski-Euroopassa on lukemattomia matkailuteitä, jotka on laadittu kiintoisien, yleensä saman linjan nähtävyyksien kautta.

Jos et halua olla koko viikkoa paikallaan, rannalla ehtii kolmessa viikossa tutustua Espanjaan. Ranskan kautta voi mennä Englantiin ja sieltä Irlantiin ja tulla Norjan kautta takaisin. 

Neljän viikon loman autoillen viettävä ehtii ottaa mieleisensä reitin alueelta, joka ulottuu Etelä-kreikkaan, Italian eteläosiin, Gibralttarille ja siitä vähän Afrikan puolelle. Tässäkään ajassa ei saa syyllistyä liikaan ajamiseen. On pidettävä riittävän pitkiä taukoja ja olla muutama päivä paikallaan.

Jos määränpää on esimerkiksi Turkissa, jonne halutaan päästä mahdollisimman nopeasti ja autoa ajavat tottuneet kuljettajat, eikä matkalla haluat nähdä enemmälti, taittuu matka alas jopa alle viikossa.

Hyviä verkkolinkkejä reittisuunnitelman tekemiseen:

www.viamichelin.com 

http://maps.google.fi

Miten usein on hyvä pitää taukoja matkan aikana?

Ajomatkan aikana on suositeltavaa pitää viiden minuutin tauko aina kahden tunnin ajon jälkeen.

Viimeistään viiden tunnin yhtämitaisen ajamisen jälkeen tulee pysähtyä puolen tunnin ajaksi.
Liikenneturva on koonnut taukojumppaohjeet erityisesti sydänsairaita varten, mutta muillekin nämä soveltuvat hyvin:
1) nouse autosta ulos,
2) pyöritä olkapäitä ympäri ensin toiseen, sitten toiseen suuntaan,
3) vie vuorotellen käsi ylös,
4) pyöritä lantiota,
5) pyöritä vuorotellen molempia nilkkoja,
6) venytä pohjelihasta: ota jalalla pitkä askel taaksepäin ja paina kantapää maahan ja
7) lopuksi vedä keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla ulos.

Myös kevyitä aterioita pitäisi nauttia säännöllisin väliajoin, 3 – 4 tunnin välein. Oikea ruokailurytmi ja kuitupitoinen ravinto pitävät vireyden yllä paremmin kuin kahvi.