Espanja

Espanjan moottoritieverkostoa operoivat useat eri organisaatiot, ja tietyt osuudet ovat maksullisia.

Tiemaksut voi maksaa käteisellä tai luottokortilla tiemaksupisteissä. Espanjassa on myös käytössä elektroninen maksusysteemi (Via T tai Telepeaje), jota varten on ostettava lähetin ja tehtävä maksusopimus, joka mahdollistaa tietullien läpi ajamisen pysähtymättä.

Lähettimen alle 3500 kg painoiselle ajoneuvolle voi hankkia esimerkiksi ranskalaiselta Bip&Go-yritykseltä ja lähetin on käytettävissä myös Ranskassa, Portugalissa ja Italiassa. Lisätietoja. Bip&go ei lähetä maksulähettimiä Suomeen, lähettimen voi hankkia vain Ranskasta paikan päältä. Muita ranskalaisia maksulähettimien tarjoajia: Ulys ja Fulli. Myös ADAC:n Mautbox-lähetintä voi käyttää. Tolltickets.com lähettää maksulähettimiä kaikkiin EU-maihin. Myös italialaisen Telepass-yhtiön maksulähetin kelpaa Espanjassa. Maksulähettimien tarjoajilla on erilaiset toimitusmaksut ja -ehdot, samoin erilaiset kuukausi- tai vuosimaksut.
Yli 3500 kg matkailuautoille on eri lähettimet kuin alle 3500 kg ajoneuvoille. Raskaille matkailuautoille lähettimiä tarjoavat mm. maut1.de, DKV Mobility tai Tolltickets.

Irlanti

Tiemaksuja peritään useimmilla moottoriteillä, tunneleissa ja silloilla.

Tiemaksut voi maksaa joko käteisellä, luottokortilla (paitsi ei Dublinin kehätiellä) tai sähköistä eToll-järjestelmää käyttäen. eToll-järjestelmää käyttävät saavat käyttää heille varattuja ajokaistoja, jolloin maksut peritään automaattisesti heiltä joka kerran heidän ohittaessaan eToll-maksupisteen.

Iso-Britannia

Lähes kaikki moottoritiet ovat maksuttomia. Moottoritieosuudella M6 (Birminghamin pohjoispuolella) peritään tiemaksua. Tiemaksut on maksettava debit- tai luottokorteilla, käteinen ei käy. Maksaa voi myös Apple/Googel Pay:llä tai muilla älylaitteen maksusovelluksilla.
M6-tiellä on myös käytössä elektroninen maksujärjestelmä, joka toimii joko tag-lähettimellä tai vuonna 2024 lanseeratun breeze-käyttäjätilin kautta. Breeze toimii ANPR-järjestelmän avulla, eli kamerat kuvaavat ajoneuvon rekisteritunnuksen. Lähettimet ovat poistumassa, uusia ei enää toimiteta. Sekä lähettimen että breeze-sopimuksen käyttäjät voivat ajaa maksupisteissä pienellä b-kirjaimella merkityillä ajokaistoilla.

Italia

Italiassa on noin 7 000 km moottoriteitä ja suurin osa niistä on maksullisia. Suurimmalla osalla Italian moottoriteistä peritään maksut ns. suljetun järjestelmän mukaisesti. Tällöin maksun suuruus määräytyy ajetun matkan mukaan. Jos tiemaksuja ei maksa käteisellä, korteilla tai maksuasemilla, voi tehdä maksusopimuksen ja hankkia maksulähettimen, joka asennetaan ajoneuvon tuulilasiin. Italialaisen Telepass-lähettimen voi hankkia paikan päältä Telepass-palvelupisteistä tai etukäteen internetin kautta. Jos ottaa Telepass Europeo -lähettimen, voi sillä maksaa tiemaksut myös Kroatiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Lisätietoa.

Lombardiassa, Milanon pohjoispuolen teillä A36, A59 ja A60, sekä Astin kohdalla tiellä A33 on käytössä vain elektroninen maksu. Käytössä olevaa maksujärjestelmää kutsutaan nimellä ”Free Flow System”. Ennen maksullista tieosuutta on isossa vihreässä opastetaulussa teksti ”Autostrada a pedaggio/Toll Road without tollgates” ja digitaalisissa opasteissa on Lombardiassa teksti ”Autostrada Pedemontana Lombarda”. Tiemaksupisteen ohi ajavat ajoneuvot skannataan ja ajoneuvon rekisteritunnus tallennetaan. Maksu on suoritettava 15 vrk kuluessa ajosta, muutoin seuraa 83–338 euron rangaistusmaksu plus mahdolliset hallinnolliset kulut.

Itävalta

Kaikkien moottoriajoneuvojen on maksettava tiemaksuja lähes kaikilla Itävallan moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä. Alle 3,5 tonnia painaviin ajoneuvoihin on hankittava pakollinen joko tuulilasiin liimattava tiemaksutarra tai digitaalinen tarra (”Vignette”) moottori- ja moottoriliikenneteillä ajamista varten. Liimattavan tarran voi hankkia Itävallan rajan lähellä olevilta huoltoasemilta tai ASFINAG:n myyntipisteistä.

Moottoriajoneuvoista, joiden suurin teknisesti sallittu kokonaismassa on yli 3,5 tonnia, peritään Itävallan moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä ajokilometrimäärään perustuvaa tiemaksua, jota kutsutaan nimellä GO-maksu. GO-maksua varten on hankittava tuulilasiin kiinnitettävä ”Go-box”-lähetin, jonka voi hankkia Asfinagin myyntipisteistä, joita on kaikilla tärkeimmillä kauttakulkureiteillä.  

Kreikka

Moottoriteillä peritään maksuja ajetun matkan ja ajoneuvotyypin mukaan. Maassa on useita moottoriteitä ylläpitäviä yhtiöitä.

Kroatia

Kroatiassa peritään moottoritiemaksuja kaikilla moottoriteillä. Moottoriteitä ylläpitävät ja maksuja perivät sekä valtion yhtiö Hrvatske autoceste että yksityiset yhtiöt. Hinta vaihtelee matkan pituuden ja sen mukaan, mihin luokkaan ajoneuvo kuuluu.

Latvia

Tiemaksua peritään tavarankuljetukseen tarkoitetuilta kokonaismassaltaan yli 3 000 kilon painoisilta ajoneuvoilta tai yli 3 500 kilon painoisilta ajoneuvoyhdistelmiltä.

Liettua

Tiemaksua peritään A1-A18-teillä ja A20-tiellä paketti-, kuorma- ja linja-autoilta (ajoneuvoluokilta M2, M3, N1, N2 ja N3). Merkitystä ei ole sillä, onko auto rekisteröity yksityiskäyttöön vai ammattikäyttöön.

Norja

Norjassa uudet sillat, tunnelit ja yleiset tiet rahoitetaan lähes aina tietullimaksuin (bompenger).

Ajoneuvoilla alle 3.500 kg on kolme maksutapaa.

Vaihtoehto 1.

  • AutoPass-käyttäjäsopimus: rekisteröidy norjalaisen tiemaksujen palveluntarjoajan kanssa ja hanki tiemaksulähetin, jolloin hinnat ovat halvemmat.

Vaihtoehto 2:

  • Rekisteröidy ePass-sivuilla ja hanki käyttäjätili Epass24:llä ilman maksulähetintä. Hinnoista ei saa alennuksia.

Vaihtoehto 3:

  • Ajat Norjassa tekemättä mitään. Epass24:ltä lähettää laskun. Hinnoista ei saa alennuksia.

Ajoneuvot yli 3.500 kg

Kaupallisen liikenteen ajoneuvoille AutoPASS-sopimus ja -lähetin (brikke) ovat pakollisia.

HUOM! Täg ei ole pakollinen yli 3,5 tn matkailuautolle, mutta jos sen ottaa, ovat tiemaksut halvempia.

Portugali

Lähes kaikki moottoritiet ovat maksullisia. Tiemaksuja peritään perinteisellä maksutavalla tai elektronisesti. Perinteisillä tiemaksuasemilla otetaan maksupisteessä lipuke, joka maksetaan käteisellä tai luottokortilla (Master, Visa) moottoritieltä poistuttaessa tai moottoritietä vaihdettaessa. Via Verde -maksulähettimen käyttäjille on tällaisissakin maksupisteissä ajokaistoja, joita pitkin maksupisteet voidaan ohittaa pysähtymättä.

Joillakin moottoriteillä on pelkästään elektroniset maksuportit (pórticos), ei lainkaan perinteisiä maksupisteitä. Teillä on käytössä ns. Free flow -järjestelmä. Ulkomaan rekisterissä olevan ajoneuvon haltijan pitää ensin rekisteröidä ajoneuvonsa Via Verde -järjestelmään, jos haluaa käyttää Via Verde -lähetintä. Vaihtoehtona on hankkia ulkomainen maksulähetin (esim. ADAC Mautbox tai Bip&Go-lähetin) ja rekisteröityä näiden lähettimien palveluiden käyttäjäksi, jotta pystyisi käyttämään elektronisia maksuja. Jos on hankkinut ulkomaisen lähettimen ja rekisteröitynyt sen käyttäjäksi, ei tarvitse rekisteröityä Via Verden järjestelmään.

Puola

Yksityisten ylläpitämillä teillä, eli A1-tiellä, A2-tiellä osuudella Konin-Swiecko ja A4-tiellä osuudella Krakova-Katowice, maksetaan kaikkien ajoneuvojen tiemaksut – kokonaismassasta riippumatta – joko käteisellä tai luottokortilla.

 Valtion ylläpitämät tiet A2 tieosuudella Konin–Stryków ja A4 välillä Bielany Wrocławskie–Sośnica ovat maksuttomia alle 3 500 kilon painoisille ajoneuvoille.

 Valtion ylläpitämillä teillä (A2-tiellä osuudella Konin-Strykow ja A4-tiellä osuudella Wroclaw – Sosnica) on yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja ajoneuvoyhdistelmille käytössä vain elektroninen maksujärjestelmä e-TOLL.

Ensin sivustolla luodaan käyttäjätili eToll-sivuilla.  Online Customer Account, OCA. Tämän jälkeen rekisteröidään käyttäjätilille maksulähetinlaite OBU (On Board Unit). Seuraavaksi yhdistetään oma ajoneuvo ja OBU-laite, sekä aktivoidaan OBU-laite.Mikäli OBU-laitteen rekisteröinti tuntuu haasteelliselta eToll-verkkosivuilla, sen voi tehdä myös eTOLLin asiakaspalvelupisteissä Customer Service Facility, MOK.

Ranska

Ranskassa moottoriteillä peritään usein tiemaksuja, ja ne on jaettu maksullisiin (autoroutes concédées) ja maksuttomiin (autoroutes non concédées). Useat yhtiöt, kuten Sanef ja Vinci Autoroutes, ylläpitävät moottoritieverkostoa. Maksulliset tiet on merkitty sanalla ”péage”, ja vanhassa järjestelmässä maksu suoritetaan poistuttaessa. Free flow -järjestelmässä maksu hoidetaan etukäteen tai ajon jälkeen ilman pysähdyksiä.

Ranska siirtyy tulevina vuosina kameravalvottuun free flow -tiemaksujärjestelmään. Maksu hoidetaan internetin kautta, mobiilimaksuna, maksulähettimellä tai maksupisteissä ennen ajoa tai ajon jälkeen. Maksun suorittamiseen on aikaa 72 tuntia ajon jälkeen.

Free flow -järjestelmä on käytössä muun muassa seuraavilla teillä: A4: Saarbrücken – Metz, A13: Paris – Caen, A14: Montesson – Cahambourcy, A41: ”Route sans ticket”,A79: Montmarault – Digoin.  Lisätietoja tieyhtiöistä löytyy osoitteesta autoroutes

Saksa

Saksassa on ollut raskaan liikenteen elektroninen maksujärjestelmä (Lkw-Maut) vuodesta 2005 lähtien. Toll Collect GmbH ylläpitää kuorma-autojen satelliittiavusteista tiemaksujärjestelmää. Maksut koskevat saksalaisia sekä ulkomaisia kuorma-autoja, joiden teknisesti suurin sallittu kokonaismassa on yli 3500 kg (pois lukien asentajien, rakennusmiesten jne. työhönsä käyttämät alle 7,5 tonnin painoiset kuorma-autot tietyin ehdoin).
Mitään väliä ei ole sillä, onko kuorma-auto rekisteröity yritys- vai yksityiskäyttöön, onko kyseessä yksityisajo tai kuljetetaanko autolla mitään tavaraa. Maksua peritään kaikilla moottoriteillä ja liittovaltiotason pääteillä (Bundesstrassen), yhteensä maksullisia tieosuuksia on noin 51 000 km.

Slovakia

Moottoriteillä sekä moottoriliikenneteillä ajaminen on maksullista kaikille muille ajoneuvoille, paitsi moottoripyörille. Maksuttomat tieosuudet on merkitty liikennemerkillä ”BEZ UHRADY”. Alle 3,5 tonnin painoisista ajoneuvoista maksu peritään siten, että henkilö- tai matkailuautolle on ostettava sähköinen maksutarra, ”vinjetti” (e-znamka).

E-tarran voi ostaa muun muassa internetsivujen kautta tai eznamka-sovelluksella.
Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisista ajoneuvoista, jotka on tarkoitettu joko tavaran, tai yli 8 henkilön kuljettamiseen kuljettajan lisäksi, on maksettava tienkäyttömaksua lähetinlaitetta (Palubná jednotka/OBU = On Board Unit) käyttäen.

Slovenia

Moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden käyttö on maksullista. Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille on ostettava aikaperusteinen sähköinen tiemaksutarra (E-vinjeta). Virallinen sähköisen tarran myyjä verkossa on sivustolla.

Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisilta ajoneuvoilta peritään tietulleja ajetun matkan, akselien lukumäärän ja ajoneuvon Euro-päästöluokan mukaan. Yli 3,5 tonnin painoisten ajoneuvojen tietullit voi maksaa vain elektronisesti. Maksu koskee kuorma- ja linja-autoja, mutta myös kokonaismassaltaan yli 3 500 kilon painoisia matkailuautoja.

Sveitsi

 Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja niihin kytketyille perävaunuille on molemmille erikseen ostettava tiemaksutarra. Tarran voi ostaa sähköisenä tai liimattavana. Sähköisen tarran voi hankkia Sveitsin tulliviraston Via Portal -sivujen  (myös tunnuksella e-vignette.ch) kautta.

Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisten matkailuautojen ja –vaunujen tievero on kiinteä päivä- tai kuukausikohtainen maksu (pauschale Schwerverkehrsabgabe, PSVA tai englanniksi Lump-Sum Heavy Vehicle Fee), joka pitää maksaa. Tievero on maksettava ennen kuin Sveitsissä saa ajaa. Maksun voi suorittaa Via Portal -sivuilla.

Tšekki

Kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnia painaville ajoneuvoille on ostettava sähköinen maksutarra, jotta saisi ajaa moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä. Sähköisen tarran voi ostaa aikaisintaan 30 päivää etukäteen. Tarra on voimassa halutusta päivämäärästä valitun voimassaoloajan viimeisen päivän puoleen yöhön asti. Myynti internetissä.

Yli 3,5 tonnin painoisilta ajoneuvoilta peritään tiemaksut sähköisesti. Kuljettajan rekisteröinti järjestelmään helpottaa asiointia Mytoczin toimipisteessä. Ajoneuvo on myös rekisteröitävä Mytoczin maksujärjestelmään ennen kuin maksujen tunnistinlaitetta (Billien OBU 5051 -lähetintä) voi käyttää. Lähettimen voi hankkia Mytoczin toimipisteistä..

 Unkari

Suurin osa Unkarin moottoriteistä ja M-tunnuksella viitoitetut moottoriliikennetiet ovat maksullisia. e-Matrica moottoripyörille ja kokonaismassaltaan alle 3,5 tonnin painoisille henkilö- ja pakettiautoille, linja-autoille sekä matkailuautoille. Maksu peritään sähköisen tarran (e-Matrica, englanniksi E-vignette) muodossa alle 3,5 tonnin painoisilta moottoripyöriltä, henkilö- ja pakettiautoilta, linja-autoilta vain alle 3,5 tonnin painoisilta) ja alle 3,5 tonnin painoisilta matkailuautoilta.
1.1.2024 alkaen pitää kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisille matkailuautoille ja linja-autoille käyttää raskaan liikenteen sähköistä maksujärjestelmää HU-GO.

Viro

Tiemaksuja peritään tavarankuljetukseen rakennetuilta yli 3 500 kiloa painavilta N2- ja N3-luokan ajoneuvoilta peritään tiemaksuja.

Lisätietoa tiemaksuista Matkakohteet -sivuilla.