Moni syyllistyy ajo-oikeudetta ajoon ulkomailla

21.12.2022, klo 07.25

Skootterin vuokraaminen on Aasian lomilla yleistä, mutta moni ajaa tietämättään ilman ajo-oikeutta. Vaikka Suomessa saisi kuljettaa mopoa, niin kansainväliseen ajokorttiin ei mopomerkintää ole tarjolla.

Kansainvälinen ajokortti on maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista, ja sen sisällön sekä ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Monet maat edellyttävät kansainvälistä ajokorttia tai ainakin suosittelevat sitä, mikäli väliaikaisesti maassa vieraileva ulkomaisen ajokortin haltija aikoo ajaa esimerkiksi autoa tai moottoripyörää vierailunsa aikana. Kansallinen ajokortti on aina oltava mukana kansainvälisen ajokortin lisäksi. Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, joka tarkistuttaa aina ajo-oikeuden Traficomilta.

Skootterin vuokraaminen esimerkiksi Thaimaassa on erittäin suosittua, mutta moni suomalainen mopokortin tai mopon ajo-oikeuden haltija menee ajo-oikeuksien kanssa harhaan. Oikeastaan kahdessa asiassa. Ensinnäkin, vaikka Suomessa ajokorttiin olisi merkitty mopon ajo-oikeus, sitä ei ole mahdollista merkitä kansainvälisiin ajokortteihin. Mopokortti on voimassa ainoastaan EU- ja ETA-maissa. Toinen asia on se, että Thaimaa katsoo kaikki mopedit moottoripyöriksi, minkä takia Thaimaassa mopon ajoa varten vaaditaan aina jokin moottoripyöräluokan ajokortti.

”Skootterin vuokraaminen onnistuu monessa paikassa, vaikka kansainvälistä ajokorttia ei olisi mukana ja vaikka ajokortissa ei olisi moottoripyörämerkintää, mutta tien päällä tehtävissä ratsioissa tai onnettomuuden selvittelyssä voi tulla virkavallan kanssa ongelmia. Turistien suosimilla alueilla ratsiat ovat varsin yleisiä”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.

Turistien kannattaa muutenkin selvittää ennen matkaa kohdemaan liikennemääräykset yllätysten välttämiseksi. Vaikka sakot saattavat tuntua monissa Aasian maissa suomalaisittain pieniltä, niin virkavallan kanssa asiointi rikkomustilanteissa ei ole koskaan mukavaa.

”Lomafiiliksissä on erityisesti tärkeää muistaa, että alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on kaikkialla ankarasti kielletty. Moottoriajoneuvon kuljettaminen juopuneena ja varsinkin onnettomuuden aiheuttaminen tällaisessa tilanteessa voi johtaa jopa vankeustuomioon”, Suokonautio-Hynninen muistuttaa.