Automatkailijan Islanti

Islanti

Automatkailijan Islanti

Islanti sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa, joten maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ovat mahdollisia. Saarta lähinnä olevat maa-alueet ovat Grönlanti (etäisyys 287 km) ja Fär-saaret (420 km). Lyhin yhteys manner-Eurooppaan, eli Norjaan, on 970 km. Maan pinta-alasta noin 10 % on jäätikköjä ja järviä ja vain 23 % maa-alasta on kasvillisuuden peittämää. Suurimmat järvet ovat Þórisvatn ja Þingvallavatn. Suurin jäätikkö on Vatnajökull (yli 8.400 km2). Vatnajökull on jopa kilometrin paksuinen.
Maassa on noin 30 aktiivista tulivuorta, joista kuuluisin on Hekla. Kuumat suihkuttavat lähteet geysirit ovat yleisiä tuliperäisillä alueilla. Lähteitä on kahdentyyppisiä, ”hver”-lähteet ovat höyryävän tai kiehuvan kuumia ja ”laug”-lähteet ovat lämpimiä. Geysireistä merkittävimmät ovat ”Deildartunguhver” Borgarfjördurissä ja suuri Geysir.
Korkeimmat vuoret ovat yli 2.000 metriä korkeita, ja maan korkein kohta on Vatnajökullin jäätiköllä sijaitseva Hvannadalshnúkur (2.110 m).
Islannilla on 4.970 km rantaviivaa, jota puhkoo monta vuonoa. Maan sisäosa on kylmää seutua, jolla ei voi asua.

Automatkailijan Islanti

Yleistietoa Islannista

Pinta-ala 103 000 km²
Asukasluku 338 349
Väestöntiheys 3,1 as. / km²
Valtakieli islanti (93%)
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Reykjavik, 122 850 as.
Muita kaupunkeja Kopavogur 30 400 Hafnarfjördur 26 000 Akureyri 17 700

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Matkapuhelinsovellus 112 Iceland on tärkeä linkki pelastuspalveluihin. Sovelluksella on kaksi toimintoa: 1) punaisella näppäimellä voi lähettää hälytyksen hätätilanteesta (pelastuspartiot saavat automaattisesti GPS-paikannustiedot) ja 2) sovelluksen vihreä näppäin tunnuksella ”Check in” on varotoimi, eli tällä näppäimellä voi varmuuden vuoksi ilmoittaa sijaintinsa pelastusorganisaatiolle, jotta se tarvittaessa tietää, missä apua tarvitaan. Järjestelmä säilyttää vain viisi viimeistä paikannustietoa, jotka käyttäjä on ilmoittanut vihreällä painikkeella.

Tiepalvelu

+354 5 112 112/FIB, apu maksullista.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 5/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

  • Poliisi 112
  • Ambulanssi 112
  • Palokunta 112

Moottorin matkavinkit Islantiin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Islanti
  • Pelkistä aineellisista vahingoista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Henkilövahingoissa pitää kutsua sekä ambulanssi että poliisi. Vakavista onnettomuuksista ja vahingoista on tehtävä ilmoitus Islannin liikennevirastolle (Icelandic Transport Autohority), päivystysnumero on +354 660 0336 (kellon ympäri). Verkossa on myös islanninkielinen vahinkoilmoituslomake: https://www.icetra.is/aviation/aip-iceland/occurrence-reporting/accidents/.

  • Onnettomuuteen osallisena olevan kuljettajan pitää täyttää kansainvälinen vahinkoilmoituslomake ja kaikkien osallisten pitää allekirjoittaa se.

    Jos onnettomuuden osapuolena on ulkomailla rekisteröity ajoneuvo, pitää poliisiraportti tai vahinkoilmoitus toimittaa Islannin vihreän kortin toimistolle ABI:lle (http://en.abi.is/).

  • Palvelumaksu sisältyy yleensä laskuun.

  • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

    Teitä: 12 898 km, joista 5 040 km on päällystetty.
    Moottoriteitä: 0 km

    Koko Islannin kattava kiertoreitti (Route 1 tai Ring Road englanniksi, islanniksi Þjóðvegur 1 tai Hringvegur) valmistui vuonna 1974. Reitti on päätie, joka kulkee ympyrän muotoisena ja yhdistää toisiinsa kaikki maan asutut alueet. Tie on päällystetty ja pituudeltaan 1 336 km. Sillat ovat useimmiten yksikaistaisia.

    Teiden kunto

    Kaupungeissa tiet ovat yleensä päällystettyjä, mutta maaseudulla tiet ovat usein kapeita, kuoppaisia ja pölyäviä.

    Isolla osalla tieverkostoa ei voi ajaa lainkaan lumen vuoksi lokakuusta toukokuuhun. Lunta aurataan kerran tai kaksi kertaa viikossa. Keväisin teitä suljetaan kelirikon vuoksi. Jotkut sisämaan tiet ovat suljettuja jopa heinäkuuhun asti ja joillakin teillä voi ajaa vain nelivetoisella autolla. Suositeltavaa on ajaa tällaisilla teillä vain saattueena. Islannin sisäosien niin sanottu F-tiestö on tarkoitettu nelivetoisille maastoautoille, ja se on avoinna lähinnä kesä-syyskuussa. Merkittyjä päivämääriä on noudatettava, sillä muuna aikana tiestö ei ole ajokunnossa.

    Luonnon suojelemiseksi on viitoitettujen teiden tai ajoratojen ulkopuolella ajaminen ehdottomasti kielletty ja ankarasti rankaistavaa.
    Teillä voi olla railoja tai ojia, jotka on paras ylittää saattueessa. Kuljettajan on tarkastettava veden syvyys ja ajo-olosuhteet ennen railon ylittämistä.

    Maaseudulla pitää varoa tielle tulevia laiduneläimiä, erityisesti lampaita.

  • Pohjoismaiden (Islanti, Norja, Tanska, Ruotsi ja Suomi) välillä on tehty valtiosopimuksena yhteistyösopimus vuonna 1962. Pohjoismaisen yhteistyösopimuksen perusteella matkustajille tuli vapautus matkustusasiakirjoista ja myös toisissa pohjoismaissa myönnetyt ajokortit tunnustetaan sellaisenaan. Mitään kansainvälistä ajokorttia ei siis vaadita eikä tarvita.

    Kattojärjestömme FIA:n ylläpitämässä Islanti-tiedostossa Islanti on ilmoittanut hyväksyvänsä kaikilta ulkomaalaisilta seuraavat ajokortit:

    1. kansalliset ajokortit, jotka ovat 1949 tai 1968 tieliikennesopimusten mallien mukaisia ajokortteja, sekä EU-mallin mukaiset ajokortit
    2. kansainväliset ajokortit, jotka ovat tehty 1949 tai 1968 tieliikennesopimusten mallien mukaan.

    (Kansainvälisen ajokortin kanssa pitää aina näyttää myös kansallinen ajokortti.)Kaikki edellä sanottu viittaa lainsäädäntöön.Sen sijaan autovuokraamot ympäri maailmaa voivat asettaa omia ehtojaan ajokorteille/kuljettajille, koska vuokrattavat autot ovat heidän omaisuuttaan. Eli vaikka laki ei määräisi kansainvälistä ajokorttia pakolliseksi jossakin maassa, autovuokraamo voi sitä silti vaatia .