Varmista, että autosi takavalot palavat

6.9.2022, klo 10.08

Moni autoilija ajaa tietämättään takavalot pimeinä, mikä heikentää auton havaittavuutta varsinkin sateella ja hämärässä. Ajovaloautomatiikan toimintaperiaatteisiin pitää perehtyä ennen liikenteeseen lähtöä.

Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajettaessa käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja, joita kutsutaan usein päiväajovaloiksi. Pimeässä, hämärässä, sateella tai näkyvyyden ollessa muuten huono, huomiovalot eivät riitä vaan on käytettävä ajovaloja sekä takavaloja.

Käytännössä ajovalojen kytkeminen päälle sytyttää lähes kaikissa moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa myös takavalot, kun taas huomiovaloilla takavalot eivät välttämättä pala. Reilut pari vuotta sitten voimaan tulleessa tieliikennelaissa korostetaan vielä erikseen takavalojen käyttövelvoitetta.

”Viimeistään nyt, kun hämärä vuodenaika on taas käsillä, kuljettajan tulee tutustua käytössään olevan auton valojen toimintaperiaatteeseen ja selvittää, missä valokatkaisimen asennossa sekä ajovalot että takavalot palavat”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Yhä useammassa autossa valokatkaisijassa on automaattiasento, jolloin automatiikka kytkee tilanteen mukaan huomio- tai ajovalot. Automatiikkaa ohjataan hämärätunnistimella sekä sadekelillä, autosta riippuen, tuulilasinpyyhkijöiden käytöllä tai sadetunnistimella.

”Automatiikan toimintaherkkyydessä ja -viiveessä on merkki- ja mallikohtaisia eroja. Läheskään kaikkien autojen kohdalla ei voi luottaa siihen, että päällä olisi aina ajotilanteeseen sopivat valot, ellei kuljettaja ole itse kytkenyt ajovaloja päälle”, Vesalainen toteaa.

Huomiovalot näkyvät, mutta eivät valaise

Takavalojen palamattomuus hankaloittaa auton havaitsemista takaapäin. Edestä lähestyttäessä huomiovalot kyllä havaitaan, mutta tietä ja sen reuna-alueita ne eivät juuri valaise. Usein huomiovalojen ollessa päällä auton mittarivalaistus palaa kirkkaampana kuin ajovaloilla ajettaessa, jolloin se saattaa jopa häikäistä kuljettajaa hämärässä.

”Joissakin autoissa takavalot on ohjelmoitu palamaan yhdessä huomiovalojen kanssa. Tällaisessakin autossa on kuitenkin huolehdittava siitä, että pimeässä tai sään muuten vaatiessa palavat ajovalot huomiovalojen sijaan”, Vesalainen muistuttaa.

Monesti myöskään perävaunun valot eivät pala huomiovaloilla ajettaessa, vaikka auton takavalot palaisivatkin.

Autoliiton ohjevideo ajovalojen toimintaperiaatteesta