Muista pitää pysäköintisovelluksen tiedot ajan tasalla

12.7.2022, klo 08.42

Puhelimien pysäköintisovellukset ovat tuoneet helpotusta autoilijoiden elämään, mutta niiden käyttämisessä voi ilmetä myös ongelmia. Esimerkiksi auton vaihtaessa omistajaa on vanha rekisterinumero muistettava poistaa sovelluksesta tai eteen voi tulla yllättävä lasku.

Pysäköintiä helpottamaan on tullut useiden eri palveluntarjoajien mobiilisovelluksia, joiden avulla pysäköintiaikaa on helppo maksaa niin julkisilla katuverkoilla kuin yksityisillä pysäköintialueilla ja parkkihalleissa. Sovellusten ansiosta enää ei tarvitse etsiä maksuautomaatteja ja niihin kelpaavia maksuvälineitä. Sovellusten hyvä puoli on myös se, että pysäköintimaksun voi keskeyttää, jos pysäköintitarve päättyykin aiottua aiemmin. Vastaavasti aikaa voi tarvittaessa jatkaa sovelluksen välityksellä käymättä auton luona.

”Koska sovelluksiin voi syöttää valmiiksi useamman ajoneuvon rekisteritunnuksen, niin pysäköintiä aloitettaessa on syytä olla tarkkana, että valitsee oikean rekisteritunnuksen. Myös pysäköintialueen valinnassa voi tulla virheitä, sillä sovellus saattaa ehdottaa väärää aluetta. Seurauksena voi tuulilasissa odottaa pysäköintivirhemaksu, vaikka olisikin mielestään pysäköinnistä maksanut”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Toinen sudenkuoppa piilee sovellusten tarjoamassa rekisterikilven kameratunnistuksessa. Jos kameratunnistus on aktivoituna tietylle rekisterinumerolle, niin pysäköintialueelle sisään ajettaessa pysäköinti alkaa ja poistuessa päättyy automaattisesti. Veloitus menee suoraan sovellukseen syötetyn luottokortin kautta. Yhä useammissa parkkihalleissa käytössä oleva toiminto on kätevä, sillä sen ansiosta kuljettajan ei tarvitse pois lähtiessään käydä erikseen maksuautomaatilla.

”Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, jos autoa vaihtaessaan unohtaa poistaa sovelluksesta vanhan rekisterinumeron. Tällöin auton seuraava omistaja voi pysäköidä edellisen omistajan piikkiin vaikka kuinka pitkäksi ajaksi”, Tolvanen huomauttaa.

Pysäköinnin alkamisesta tulee kyllä push-viesti puhelimeen, mutta jos on estänyt push-viestit tai poistanut koko pysäköintisovelluksen poistamatta sovellustiliä, niin pysäköinnin huomaa mahdollisesti vasta seuraavasta luottokorttilaskusta.

”Ihmiset, jotka pysäköivät harvoin maksullisilla pysäköintialueilla saattavat hyvin unohtaa koko kerran ladatun sovelluksen olemassaolon ja siten voi tulla ikäviä yllätyksiä”, Tolvanen sanoo.