Hyödynnä työsuhdeauton alikilometrit verotuksessa

4.2.2021, klo 08.38

Etätyöt ovat vähentäneet monien autoilijoiden ajokilometrejä merkittävästi. Työsuhdeautoilijoille tämä voi tarkoittaa veronpalautusta.

Viime vuosi oli työmatkaliikenteen kannalta hyvin poikkeuksellinen. Maaliskuussa alkanut koronapandemia ajoi monet etätöihin, jotka jatkuvat edelleen. Luonnollisesti tämä on tarkoittanut työmatka-ajojen merkittävää vähenemistä.

Suomessa on reilut 70 000 työsuhdeautoedun saajaa. Työsuhdeautosta maksetaan kuukausittaista verotusarvoa. Autoedun arvo lasketaan oletuksella, että yksityisajoja kertyy 18 000 kilometriä vuodessa eli 1500 kilometriä kuukaudessa. Jos yksityisajoa kertyy tätä vähemmän, on palkansaaja oikeutettu edullisempaan verotusarvoon ajopäiväkirjaa pitämällä tai todentamalla muuten luotettavasti ajetut kilometrimäärät ja auton kulloinenkin käyttötarkoitus.

Koska kodin ja työpaikan väliset matkat lasketaan yksityisajoksi, monella autoedun saajalla yksityisajojen määrä on romahtanut koronapandemian myötä. Jos autoetuautoilija on pitänyt ajopäiväkirjaa viime vuodelta, voi tämä saada verovähennystä.

Jos kodin ja työpaikan välinen matka on 25 kilometriä, yhdeksän kuukauden etätyöt vähensivät yksityisajoja 9000 kilometrillä eli puoleen verotusarvon laskennan perusteena olevasta 18 000 kilometristä. Vapaan autoedun kohdalla tämä oikeuttaa vähentämään 1620 euroa verotuksessa. Käyttöedussa verovähennys on 630 euroa. Koko vuoden etätyöt vähentäisivät edellä mainitulla oletuksella kodin ja työpaikan välisiä ajoja lomat huomioiden noin 11 000 kilometrillä, jolloin verovähennyksiä kertyisi 1800 ja 700 euroa.

”Jos viime vuodelta on jäänyt ajopäiväkirja tekemättä, kannattaa sitä varmuuden vuoksi tänä vuonna pitää. Oletettavaa on, että monella työpaikalla suositaan etätöitä vielä pitkään”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

”Myös työhuonevähennys kannattaa muistaa hyödyntää. Jos on tehnyt etätöitä kotona yli puolet vuoden kaikista työpäivistä, voi verotuksessa lisätä tulonhankkimismenoihin 900 euroa.”

Autoetuun liittyvän vähennyksen vuodelta 2020 voi ilmoittaa verkossa Verohallinnon OmaVero -palvelussa esitäytetyn veroilmoituksen saavuttua. Työhuonevähennyksen voi ilmoittaa vaikka heti.