Autoilijan ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt on tärkeä osata
14.5.2025, klo 07.14
Lainsäädännössä on selkeästi määritelty, missä tilanteissa väistämisvelvollisuus on autoilijalla ja missä taas pyöräilijällä. Olennaista on kuitenkin varautua myös siihen, että toinen osapuoli ei noudatakaan väistämisvelvollisuuttaan – tätä edellyttää myös tieliikennelakiin kirjattu ennakointivelvoite.
Autoilijan ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt autoilijan näkökulmasta
Väistämissääntöjen osaaminen luo pohjan turvalliselle liikenteessä liikkumiselle – se ei kuitenkaan yksin riitä. On myös havainnoitava huolellisesti liikenteenohjauslaitteita eli liikennevaloja ja -merkkejä.
Huolelliseen havainnointiin kuluu oma aikansa, kuten myös ajatteluun, arviointiin ja toimintaan havaintojen tekemisen jälkeen. Parhaiten itselleen saa pelattua aikaa lähestymällä tilanteita riittävän alhaisella nopeudella, siitä riippumatta, onko liikkeellä pyörällä vai autolla. Kun tilannenopeudet ovat järkeviä, myös oma toiminta muuttuu toisten silmissä ennalta-arvattavammaksi. Alhainen nopeus mahdollistaa lisäksi omasta ajovuorosta luopumisen tarvittaessa, jos se turvallisuuden takaamiseksi on järkevää.
Liikenteeseen liittyvä väistää

Pyöräilijä rinnastetaan ajoradalla muihin ajoneuvoihin


Ajoradan kanssa risteävä pyörätie


Kääntyvä väistää risteävää tietä ylittävää kevyttä liikennettä


Pyörätie päättyy

Autosta poistuminen tai sinne meneminen

