Autoilijan ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt on tärkeä osata

14.5.2025, klo 07.14

Lainsäädännössä on selkeästi määritelty, missä tilanteissa väistämisvelvollisuus on autoilijalla ja missä taas pyöräilijällä. Olennaista on kuitenkin varautua myös siihen, että toinen osapuoli ei noudatakaan väistämisvelvollisuuttaan – tätä edellyttää myös tieliikennelakiin kirjattu ennakointivelvoite.

Autoilijan ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt autoilijan näkökulmasta

skip_embed

Videon näyttämiseen vaaditaan, että hyväksyt sivuston evästeet.

Väistämissääntöjen osaaminen luo pohjan turvalliselle liikenteessä liikkumiselle – se ei kuitenkaan yksin riitä. On myös havainnoitava huolellisesti liikenteenohjauslaitteita eli liikennevaloja ja -merkkejä.

Huolelliseen havainnointiin kuluu oma aikansa, kuten myös ajatteluun, arviointiin ja toimintaan havaintojen tekemisen jälkeen. Parhaiten itselleen saa pelattua aikaa lähestymällä tilanteita riittävän alhaisella nopeudella, siitä riippumatta, onko liikkeellä pyörällä vai autolla. Kun tilannenopeudet ovat järkeviä, myös oma toiminta muuttuu toisten silmissä ennalta-arvattavammaksi. Alhainen nopeus mahdollistaa lisäksi omasta ajovuorosta luopumisen tarvittaessa, jos se turvallisuuden takaamiseksi on järkevää.

Liikenteeseen liittyvä väistää

Liityttäessä liikenteeseen esimerkiksi pihasta tai kadun reunasta, on väistämisvelvollisuus liittyjällä – kuvan tapauksessa siis auton kuljettajalla, jonka silmin tilannetta katsotaan. Näissä tilanteissa tärkeää huomata, että vaikka moottoriajoneuvoliikennettä pitäisi lähestyä vain yhdestä suunnasta, saattaa pyöräilijä lähestyä pääasiallista liikennevirran suuntaa vastaan, jos vastavirtapyöräily on sallittu tai yksisuuntaisen tien vieressä kulkee kaksisuuntainen pyörätie. Huolellisuutta ja varovaisuutta siis tarvitaan.

Pyöräilijä rinnastetaan ajoradalla muihin ajoneuvoihin

Ajoradalla ajaessaan pyöräilijää koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin ajoneuvoja. Näin ollen kuvan tasa-arvoisessa risteyksessä, autoilijan kuuluu väistää oikealta ajorataa pitkin lähestyvää pyöräilijää.
Erityisen tarkkana pitää olla, jos pyöräilijä lähestyy sellaista yksisuuntaista katua, jossa liikenteen pääasiallinen etenemissuunta on toinen, mutta pyöräliikenne on sallittu muuta liikennettä vastaan. Tällaisessakin paikassa autoilijan on väistettävä oikealta ajorataa pitkin, lähestyvää pyöräilijää, ellei pyöräilijällä ole väistämismerkkiä, kuten kuvassa.

Ajoradan kanssa risteävä pyörätie

Kun pyörätie risteää ajoradan kanssa, on pyörätietä pitkin lähestyvän pyöräilijän väistettävä ajorataa pitkin lähestyviä ajoneuvoja, ellei näillä ole väistämismerkkiä.
Jos ajorataa pitkin lähestyvällä on väistämismerkki ennen pyörätien jatketta, on hänen väistettävä pyörätietä pitkin lähestyvää pyöräilijää. Väistämismerkkejä ovat kuvan STOP-merkin lisäksi kärkikolmio ja ”Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkit.

Kääntyvä väistää risteävää tietä ylittävää kevyttä liikennettä

Kääntyvän ajoneuvon, eli tässä tapauksessa linja-auton, kuljettajan pitää kääntymissuunnasta riippumatta väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää. Sillä ei ole tässä tilanteessa merkitystä, käyttääkö pyöräilijä tien ylitykseen suojatietä vai pyörätien jatketta.
Ajoradan vierellä kulkevaa pyörätietä pyöräilevän pitää oman turvallisuutensa vuoksi sijoittua niin, että kääntyvän ison ajoneuvon kuljettajalla on mahdollisuus havaita hänet. Kun pyöräilijä näkee ison auton sivupeilin kautta tämän kuljettajan, on kuljettajallakin mahdollisuus havaita hänet.

Pyö­rä­tie päättyy

Siirtyessään pyörätieltä ajoradalle, esimerkiksi pyörätien päättyessä, on pyöräilijän väistettävä ajoradan liikennettä.

Autosta poistuminen tai sinne meneminen

Autosta poistuvan tai sinne menevän on huolehdittava, ettei toimenpiteestä aiheudu vaaraa tai haittaa muulle liikenteelle. Sama pätee ajoneuvon kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen. Onkin tärkeää, että auton kuljettaja ja matkustajat havainnoivat huolellisesti ennen oven avaamista, ettei sen enempää edestä kuin takaakaan ole lähestymässä pyöräilijöitä tms. siitä riippumatta, ollaanko autosta poistumassa ajoradalle vai pyörätielle. Kuljettajan tehtävä on varoittaa matkustajia asiasta ja ainakin pienempien lasten matkustaessa on järkevää käyttää lapsilukkoja, jolloin oven avaamisen ajankohta on täysin kuljettajan – tai muun aikuisen – hallittavissa.
Edellä kerrotusta poiketen, pyöräilijän tai mopoilijan on kuvan kaltaisessa tilanteessa väistettävä pysäkillä olevaan linja-autoon tai raitiovaunuun nousevia sekä niistä poistuvia matkustajia.

Autoilijan ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt pyöräilijän näkökulmasta

skip_embed

Videon näyttämiseen vaaditaan, että hyväksyt sivuston evästeet.