Sähköauton hankinta – muista selvittää latausnopeus

Ennen sähköauton hankintaa on hyvä pysähtyä miettimään auton latausta. Jos sähköautoa on tarkoitus ladata paljon kotona tai töissä ns. peruslatauksessa, on tärkeää selvittää, millainen laturi autossa on sisäänrakennettuna.

Niin sanotut kotilatauslaitteet eivät oikeastaan ole latureita vaan keinoja syöttää virtaa juuri tuolle autoon sisäänrakennetulle laturille. Sillä, hyödyntääkö kyseisen automallin laturi yhtä vai kolmea vaihetta, on suuri merkitys latausnopeuteen. Jos sähköautoa on tarkoitus ladata säännöllisesti peruslatauksessa, kannattaa ehdottomasti valita sellainen automalli, jossa on kolmivaihelaturi.

Mikäli matka-ajoa tulee paljon ja autoa joutuu lataamaan usein julkisilla pikalatauspisteillä, ei matkan etenemisen kannalta ole yhdentekevää, millaisella nopeudella auto latautuu. Tällöin onkin tärkeää selvittää, millainen pikalatausteho kyseiselle sähköautolle luvataan. Pettymyksien välttämiseksi on kuitenkin syytä pitää mielessä, että lähelle ilmoitettua pikalataustehoa päästään vain tietyillä latureilla ja silloin, kun akun varaustila on latauksen alkaessa riittävän alhainen (yleensä alle 20 %) ja akun lämpötila on oikea.

Sähköauton akun lämpötilan optimoimiseksi ja nopean latauksen mahdollistamiseksi olisi tärkeää, että autosta löytyy ajoakun pikalatausta varten valmisteleva esilämmitystoiminto. Olennaista on myös tiedostaa, että pikalatausteho laskee akun täyttyessä lähes peruslatauksen tasolle. Tavallisesti tämä latausnopeuden romahdus tapahtuu akun varaustilan ollessa noin 80 %:n paikkeilla.

Jos auto laitettaisiin kuvanottohetkellä riittävän tehokkaaseen pikalaturiin, olisi latausteho 48 kW. Kun ajoakun pikalatausta varten valmistelevan esilämmityksen kytkee päälle, on latausteho ko. olosuhteissa mahdollista kasvattaa 83 kW:iin. Aikaa kuluisi 44 minuuttia.

Suhtaudu ilmoitettuun toimintamatkaan varauksella

Sähköauton ajoakun pikalatausta varten valmistelevan esilämmitystoiminnon lisäksi toinen tärkeä varuste on ilmalämpöpumppu. Se parantaa lämmityksen energiatehokkuutta ja mahdollistaa siten kylmemmillä keleillä pidemmän toimintamatkan suhteessa sellaiseen autoon, jossa ilmalämpöpumppua ei ole. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että oikein kovilla pakkasilla ilmalämpöpumppu ei enää välttämättä kykene tuottamaan lämpöä, jolloin toimintamatka saattaa olla yllättävän lyhyt.

Muutenkin luvattuun toimintamatkaan pitää suhtautua varauksella. Se saattaa toteutua kesällä, mutta talvikelillä on tärkeää varautua siihen, että uudenkin sähköauton toimintamatka on noin puolet ilmoitetusta WLTP-toimintamatkasta. Tiedostamalla tämän välttyy pettymyksiltä parhaiten. Toimintamatkan romahdus ei toki aina ole näin raju, mutta tilanteeseen kannattaa varautua.

Käytetyn sähköauton ostamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä enemmän ajetun auton kohdalla myös ajoakun varauskyky (SoH) on saattanut heikentyä. Tämän vuoksi onkin tärkeää viedä käytetty sähköauto ajoakun testaukseen ennen ostopäätöksen tekoa.

Kun sähköauton toimintamatkan ajattelee talvella puolittuvan ilmoitetusta WLTP-arvosta, välttyy pettymyksiltä parhaiten kovillakin pakkasilla.

Tarkasta, mitkä ovat perävaunumassat jarruin ja jarruitta

Jos sähköautolla on tarkoitus vetää perävaunua, pitää selvittää, onko kyseiseen autoyksilöön mahdollista asentaa vetokoukkua ja mikä on sen vetokyky. Jos autossa on jo vetokoukku, ei se ole tae siitä, että autolla saisi vetää perävaunua – tai ainakaan järeämpiä kuormia. Vetokoukku on saatettu asentaa vain esimerkiksi pyöränkuljetustelinettä varten.

Auton ulkonäön tai koon ei pidä antaa hämätä vaan suurimmat sallitut perävaunumassat sekä jarruitta että jarruin on varmistettava aina auton rekisteritiedoista. Autoliikkeet tai maahantuojat välillä vähän harhaanjohtavasti markkinoivat sähköautoja ilmoittamalla vain jarrullisen perävaunumassan. Monen käyttäjän kohdalla kuitenkin jarruton massa on se olennaisempi, kun nimenomaan jarruttoman perävaunun kanssa operoidaan.

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton ePlus- ja ePremium-jäsenyydet on räätälöity juuri sähköautoilijaa varten. Jäsenenä saat runsaasti rahanarvoisia etuja – esimerkiksi lataat sähköauton ja hankit kotilatausaseman edullisempaan hintaan. Lisäksi saat käyttöösi Tiepalvelun monipuoliset palvelut ilman erillisiä kustannuksia.

Tutustu jäsenyyksiin
Sähköauton lataus

Liity merkkikohtaisiin some-ryhmiin ajoissa ennen ostopäätöstä

Monilla sähköautomerkeillä tai -malleilla on omia sosiaalisen median ryhmiä. Tällaiseen ryhmään, esimerkiksi Facebookista löytyvään, kannattaakin liittyä jo hyvissä ajoin ennen ostopäätöksen tekoa. Seuraamalla itseä kiinnostavan automallin omistajien kirjoittelua vaikka vuoden päivät pääsee parhaiten jyvälle käyttökokemuksista eri vuodenaikoina.

Kaikki, mitä näissä ryhmissä kirjoitellaan, ei välttämättä ole totta. Jos moni käyttäjä kuitenkin raportoi samankaltaisista ongelmista, kannattaa asiasta vetää omat johtopäätöksensä.

Sähköauton osto – hanki auto, johon sinulla on oikeasti varaa

Yhtenä isona riskinä sähköauton ostossa on edelleen yllätyksellinen arvonalenema. Muutaman lähivuoden aikana on saanut vähän väliä lukea eri sähköautomallien kohdalla ilmoituksia useiden tuhansien eurojen hinnanpudotuksista. Jos uuden sähköauton hintaa pudotetaan tuntuvasti, heijastuu pudotus väistämättä myös vastaavien käytettyjen mallien hintoihin.

Ennen sähköauton ostoa onkin tärkeää tutustua itseä kiinnostavan mallin hintakehitykseen muutaman vuoden ajalta. Lienee turvallisempaa ostaa sellainen sähköautomalli, jonka uushankintahintaa on hiljattain pudotettu tuntuvasti, kuin sellainen, jonka kohdalla hinnanpudotusta ei ole tapahtunut – saman automallin hintaa harvoin lasketaan kahdesti lyhyen ajan sisällä.

Auto on tärkeää rahoittaa järkevästi. Moni on sortunut ostamaan edullisten käyttökulujen toivossa kalliimman sähköauton, mihin olisi oikeasti ollut varaa. Valitettavan monet asiantuntijat ja toimittajat ovat julkisuudessa kannustaneet pohtimaan hankintahinnan sijaan autoilun kuukausittaisia kustannuksia. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että auton hinta on tavalla tai toisella kokonaisuudessaan maksettava riippumatta siitä, onko auto ostettu käteisellä vai rahoituksella.

Jos kuukausierä sorvataan houkuttelevan pieneksi jättämällä rahoitukseen merkittävän suuri viimeinen erä ja auton arvo putoaakin vaikkapa uusien vastaavien mallien yllättävän hinnanalennuksen myötä yhtäkkiä tuntuvasti, ollaan herkästi tilanteessa, jossa rahoitusta on jäljellä maksettavaksi selvästi auton todellista arvoa enemmän. Tällaiseen tilanteeseen ei pidä itseään ajaa. Valitettavan usein kuitenkin automerkki- tai automallikohtaisilta keskustelupalstoilta saa lukea edellä kuvatun kaltaisia tarinoita.

Tutustu varusteisiin huolellisesti – älä oleta mitään

Ennen ostopäätöksen tekoa on tärkeää tutustua huolellisesti juuri kyseisen autoyksilön varusteisiin. Äkkiseltään voi tulla ajatelleeksi, että kun ostaa useita kymmeniä tuhansia maksavan auton, olisi siinä kaikki mahdolliset varusteet – näin asia ei kuitenkaan ole.  Älä siis oleta sähköautossa olevan mitään vaan selvitä, löytyvätkö varusteet siitä oikeasti.

Erityisen tarkkana pitää olla sellaisten käytettyjen sähköautojen kohdalla, jotka on uutena myyty johonkin muuhun maahan kuin Suomeen. Niiden varustelu saattaa poiketa vastaavien, Suomessa uutena myytyjen autojen varustelusta.

Vaikka esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai ajoakun pikalatausta varten valmisteleva esilämmitystoiminto olisivat Suomessa uutena myydyissä kyseisen mallin autoissa vakiovarusteita, ei näin välttämättä ole niissä yksilöissä, jotka on myyty uutena johonkin muuhun maahan. Myös erilaisten – jopa samannimisten – varustepakettien sisällöt saattavat vaihdella sen mukaan, mihin maahan auto on uutena myyty.

Selvitä huolellisesti, mitä varusteita juuri kyseisessä autoyksilössä on.

Renkaiden kunto huomioitava hankintahinnassa

Käytettyä sähköautoa hankittaessa molempien rengassarjojen kaikkien renkaiden kuntoon on perehdyttävä huolellisesti. Automyyjän muistikuviin renkaiden kunnosta ei pidä luottaa vaan on tärkeää todeta asia omin silmin molempien rengassarjojen kaikkien renkaiden kohdalla.

Sähköautojen rengaskoot ovat usein varsin suuria ja renkaat kalliita. Molempien rengassarjojen uusimistarve saattaa aiheuttaa helposti useamman tuhannen euron lisäkulut. Näin ollen asia ei ole mitenkään vähäpätöinen neuvoteltaessa kauppahintaa kohdalleen.

Jos autoliike tarjoutuu hankkimaan autoon uudet renkaat, pitää sopia tarkasti, minkä merkkiset ja -malliset hankitaan. Liikenteessä liikkuu paljon monien kymmenien tuhansien eurojen hintaisia sähköautoja markkinoiden halvimmilla mahdollisilla renkailla, kun rengasvalinta on jätetty hyvää myyntikatetta tavoittelevan autoliikkeen hoidettavaksi.

Käytettynä maahantuodun sähköauton kohdalla on lisäksi tärkeää varmistaa, ovatko auton talvirenkaat tarkoitettu pohjoismaiseen talveen. Usein näissä on talvirenkaina Keski-Euroopan olosuhteisiin suunnitellut kitkarenkaat, jotka eivät hyväkuntoisinakaan sovellu Suomen talviolosuhteisiin.

Sähköauton renkaiden hinta saattaa yllättää – eikä ollenkaan positiivisesti.

Käytetty sähköauto aina puolueettoman tahon tekemään kuntotarkastukseen

Moni autoliike mainostaa myyvänsä vaihtoautotarkastuksen läpäisseitä vaihtoautoja. Usein tämä tarkastus on kuitenkin autoliikkeen itsensä tekemä. ”Ei se huono voi olla, kun myyjäkin kehuu” -ajattelu ei ole hyvä lähtökohta onnistuneelle autokaupalle.

Kun auton pyytää pitkään, yön yli kestävään koeajoon, ehtii sen käyttämään kolmannella osapuolella puolueettomassa kuntotarkastuksessa. Kuntotarkastuksia tekevät muun muassa katsastusasemat.

Käytetyn sähköauton kuntotarkastuksessa on tärkeää selvittää ajoakun varauskyvyn (SoH) lisäksi, onko akkukotelossa painaumia, jotka olisivat myöhemmin hylkäysperuste määräaikaiskatsastuksessa. Tämän toteaminen vaatii nosturia ja asiantuntemusta. Samalla saadaan tarkastettua alustan nivelten, puslien sekä jarrujen kunto – ja paljon muita asioita.