Rajatarkastukset Sloveniassa | Autoliitto

Olet täällä

Rajatarkastukset Sloveniassa

Matkustan kesällä Slovenian kautta Kroatiaan. Onko rajatarkastuksissa odotettavissa muutoksia?

Euroopan neuvosto hyväksyi 7.3.2017 asetuksen Schengenin rajasäännöstön muuttamisesta, jonka tarkoituksena on vahvistaa Schengenin ulkorajojen valvontaa.  Tämän asetuksen perusteella Slovenia ottaa uudelleen käyttöön eteläisellä rajallaan rajatarkastukset, jotka koskevat kaikkia matkailijoita. Kaikkien rajan ylittävien henkilöiden, myös EU-maiden kansalaisten, matkustusasiakirjojen järjestelmälliset tarkastukset aloitetaan 7.4.2017. Sellaisissa Slovenian rajanylityspisteissä, joissa rajatarkastuksia suoritetaan yhteistyössä Kroatian rajaviranomaisten kanssa, myös Kroatian rajavirkailijat tekevät rajatarkastuksen uusitun säännön mukaisesti.

Tähän asti on riittänyt, että rajaviranomaiset ovat tehneet matkailijalle perustarkastuksen, eli matkustusasiakirjan voimassaolo on vain todettu nopeasti vilkaisemalla asiakirjaa. Muutoksen myötä matkustusasiakirjoille tehdään järjestelmällinen tarkastus, jolloin sen aitous ja voimassaolo tarkastetaan.

Muutoksen myötä rajatarkastukset kestävät aiempaa kauemmin ja odotusajat sekä Sloveniasta Kroatiaan että Kroatiasta Sloveniaan pitenevät joillain rajanylityspaikoilla. Jonoihin tulee varautua erityisesti ruuhka-aikoina, kuten pankkien vapaapäivinä, viikonloppuisin sekä kesälomakaudella. Slovenian viranomaiset kehottavat tutustumaan rajanylityspaikan liikennetilanteeseen ennen rajalle menemistä www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx.