Automatkailijan slovenia

Slovenia

Automatkailijan Slovenia

Alppien, Välimeren ja Balkanin risteyksessä sijaitseva Slovenia itsenäistyi Jugoslavian hajotessa vuonna 1991. Rajanaapureita ovat Itävalta, Unkari, Italia ja Kroatia. Pohjoisessa Alppien juurella vuoret kohoavat yli kahden ja puolen kilometrin korkeuteen. Juliset Alpit sijaitsevat Luoteis-Sloveniassa, kun taas lounaassa on karstivuoristoa ja kalkkikiviylänköä, jossa on paljon luolia, onkaloita, rotkoja ja jokia. Korkein vuori on Triglav (2 864 m). Noin puolet maasta (11 691 km2) on metsää.
Slovenia on pääosin kukkulaista ja vuoristoista lauhkean ilmaston aluetta. Slovenialla on Adrianmerellä rannikkoa noin 50 km, ja siellä vallitsee subtrooppinen välimerenilmasto.

Yleistietoa Sloveniasta

Pinta-ala 20 273 km²
Asukasluku 2 milj.
Väestöntiheys 97 as. / km²
Valtakieli sloveeni (83%)
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Ljubljana, 279 000 as.
Muita kaupunkeja Maribor 112 600 Celje 48 000

Apua ongelmatilanteissa

Tiepalvelu

Matkapuhelimesta numero: +386 1 530 53 53, muutoin 1987 / AMZS.

Jos tarvitsee tiepalvelua moottoritiellä, voi käyttää 2 kilometrin välein sijaitsevia hätäpuhelimia ja pyytää AMZS:n tiepalvelua. Apu on maksullista.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 5/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 112 tai 113
 • Ambulanssi 112
 • Palokunta 112

Sloveniassa siirryttiin elektroniseen tiemaksujen perintään alkuvuodesta 2022

Sloveniassa on moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden käyttö maksullista.

Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille on ostettava aikaperusteinen elektroninen tiemaksutarra. Elektroniseen tiemaksujen perintään siirryttiin alkuvuodesta 2022.

Ajoneuvoon tarvitaan sähköinen tiemaksutarra (E-vinjeta). Elekronisen tarran järjestelmä koskee moottoripyöriä, henkilöautoja ja muita ajoneuvoja, joiden kokonaismassa ei ylitä 3,5 tonnia.

Yli 3,5 tonnia painavilta ajoneuvoilta peritään maksua ajetun matkan pituuden mukaan. 

Moottorin matkavinkit Sloveniaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan slovenia
 • Jos ulkomaalainen kuljettaja joutuu osalliseksi liikennevahinkoon, josta on seurauksena henkilövahinkoja tai huomattavia materiaalisia vahinkoja, pitää poliisi kutsua paikalle  ja pyytää  kirjallinen raportti (Potrdilo).

 • Vähäisemmissä materiaalivahingoissa riittää kansainvälisen vahinkoilmoituksen täyttäminen, ellei vakuutetun vakuutusyhtiö edellytä muita menettelyjä.

 • Juomarahan antaminen ei ole kuulunut maan kulttuuriin, mutta kiitokseksi hyvästä palvelusta voi ravintolassa antaa noin 10 %:a laskun loppusummasta. Samoin taksinkuljettajalle, jos matka on hieman pitempi tai jos kuljettaja auttaa laukkujen nostossa, mutta jos kyseessä on lyhyempi matka ja lasku esimerkiksi 7,50 euroa, voi pyöristää vain lähimpään tasaeuroon.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä: 40 000 km
  Moottoriteitä: 623 km

  Moottoriteiden tunnus on A (avtocesta), viitoitus vihreävalkoinen.

  Moottoriliikenneteiden tunnus on H (hitra cesta), viitoitus sinivalkoinen.

  Pääteiden tunnus on G (glavna cesta), viitoitus keltamusta (kirjaintunnus ei näy liikennemerkeissä).

  Alueellisten teiden tunnus on R (regionalna cesta), viitoitus keltamusta (kirjaintunnus ei näy liikennemerkeissä).

  Teiden kunto

  Kansainväliset tiet ovat hyvässä kunnossa ja viitoitus on selkeä. Vuoristoisilla alueilla on kapeita ja mutkaisia teitä. Maailman talousfoorumin vuoden 2019 luokittelussa Slovenian tiet olivat maailman 37. parhaat (vertailussa mukana 141 maata).