Muutoksia tiemaksuihin Sloveniassa | Autoliitto

Olet täällä

Muutoksia tiemaksuihin Sloveniassa

Moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden käyttö on maksullista. Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille on ostettava aikaperusteinen elektroninen tiemaksutarra ja yli 3,5 tonnia painavilta ajoneuvoilta peritään maksua ajetun matkan pituuden mukaan.

 

Elektroniseen tiemaksujen perintään on siirrytty alkuvuodesta 2022.

Alle 3,5 tonnin painoiset ajoneuvot

Ajoneuvoon tarvitaan sähköinen tiemaksutarra (E-vinjeta). Elekronisen tarran järjestelmä koskee moottoripyöriä, henkilöautoja ja muita ajoneuvoja, joiden kokonaismassa ei ylitä 3,5 tonnia.

Tarran hinta vaihtelee ajoneuvoluokan mukaan.

Luokka 1

Moottoripyörät

Luokka 2 A                   

Autot, joiden korkeus etuakselin kohdalta mitattuna alle 1,30 m ja massa alle 3 500 kg.
Henkilöautot ja matkailuautot alle 3 500 kg (jälkimmäiset korkeudesta riippumatta), joko perävaunun kanssa tai ilman perävaunua. Matkailuautossa on oltava kiinteästi ja pysyvästi asennettu leirintävarustus, muuten auto kuuluu luokkaan 2 B (esimerkiksi VW California voi olla joko luokassa 2 A tai 2 B sen mukaan, millainen varustus siinä on).

Luokka 2 B                    

Autot, joiden korkeus on etuakselin kohdalta mitattuna yli 1,30 m, mutta massa alle 3 500 kg. Pakettiautot, joko perävaunun kanssa tai ilman perävaunua.
Luettelo 2 B -luokkaan kuuluvista autoista täällä. 

 

Hinnat 2022 (euroissa)

                             Luokka 1            Luokka 2 A       Luokka 2 B

Viikko                 7,50                     15,00                  30,00

Kuukausi           -                          30,00                  60,00

Puoli vuotta     30,00                  -                          -

Vuosi                  55,00                  110,00                220,00

 

Sähköisen tarramaksun verkkosivuilla on lisätietoa maksuluokista ja hinnat täällä.

Viikon tarra on voimassa 7 peräkkäistä ostajan ilmoittamaa päivää. Kuukauden tarra on voimassa ostopäivästä seuraavan kuukauden samannumeroiseen päivään. Mikäli seuraavan kuukauden aikana ei ole samannumeroista päivää, voimassaolo päättyy kuun viimeisenä päivänä. Puolen vuoden tarra on voimassa 6 kuukautta ostopäivää seuraavasta päivästä. Vuoden tarra on voimassa 12 kk, voimassaolo esimerkiksi 1.5.2022-1.5.2023.

 

Kokonaismassaltaan alle 3,5 tonnin painoiselle yhdistelmälle riittää vetoajoneuvolle ostettu tarra.

Sähköisen tarran voi ostaa rajojen lähellä olevilta huoltoasemilta, AMZS:n toimistosta ja tieyhtiö DARS:n palvelupisteistä (DarsGo servis). Tarran kontrollikuponki pitää säilyttää todisteena tarran ostamisesta. DARS muistuttaa, että ainut virallinen sähköisen tarran myyjä verkossa on sivustolla https://evinjeta.dars.si/en. Verkossa voi olla muitakin myyjiä, mutta ne perivät tarrahinnan lisäksi omat palvelumaksunsa.

Jos on laiminlyönyt sähköisen tarran hankinnan ja ajaa moottori- tai pikatiellä, seuraa rangaistuksena on 300 euron sakko. 500 euron sakko seuraa, jos siirtää sähköiseen tarraan rekisteröidyn rekisteritunnuksen toiseen ajoneuvoon tai jos sähköisessä tarrassa on väärä ajoneuvoluokka. Tarran käyttöä kontrolloivat poliisi, veroviranomaiset sekä tieyhtiö DARS.