Tarkista rengaspaineet pakkasella

29.11.2022, klo 16.53
Rengaspaineen tarkastus

Monen auton kohdalla talvirenkaiden paineet on asetettu kohdalleen alle vaihdon yhteydessä lämpimässä hallissa. Lämpötilan pudotessa pakkasen puolelle rengaspaineet on syytä tarkistaa uudelleen.

Lämpötilan laskeminen alentaa renkaiden ilmanpainetta noin 0,1 baria /10 astetta. Jos renkaat on vaihdettu alle ja paineet säädetty ohjearvoihin lämpimässä hallissa, ovat ne jo näin pikkupakkasella alipaineiset. Asia on huomioitava myös talven aikana, jos sää kylmenee merkittävästi. Rengaspaineet voivat muuttua myös matkan aikana, jos esimerkiksi Etelä-Suomen nollakeleistä ajetaan Lapin paukkupakkasiin.

”Yleisesti suositellaan, että talvirenkaisiin tulisi laittaa jo valmiiksi 0,2 baria enemmän painetta, mitä valmistaja suosittelee. Näin pyritään tasaamaan juuri lämpötilanvaihteluiden aiheuttamia muutoksia renkaan käyttäytymiseen”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa.

Pieni ylipaine renkaassa ei ole haitaksi – alipaine sen sijaan kyllä. Vajaapaineinen rengas vaikeuttaa auton hallintaa, pidentää jarrutusmatkaa, lisää polttoaineenkulutusta, kuluu nopeammin ja myös hajoaa helpommin.

Tarkista paineet säännöllisesti

Rengaspaineet tulisi tarkistaa säännöllisesti – paitsi lämpötilan muutosten yhteydessä – myös silloin, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan. Joka tapauksessa tarkistus kannattaa tehdä noin kerran kuukaudessa.

”Rengaspaineet pitäisi aina mitata kylmistä renkaista eli ei heti ajon jälkeen. Tarkistus kannattaakin tehdä lähihuoltamolla, joka olisi enintään kolmen kilometrin ajomatkan päässä ja taajamanopeutta ajaen saavutettavissa. Näin kotoa lähtiessä kylmä rengas ei vielä ehdi lämmetä liikaa ja paineet saadaan säädettyä varmemmin oikeiksi”, Vesalainen ohjeistaa.

Kun rengaspaineet ovat suunnitellulla tasolla ja keskenään oikeassa suhteessa, rengas ohjautuu tarkasti ja on mukava sekä turvallinen ajaa.

Rengaspaineiden tarkistaminen

skip_embed Video rengaspaineiden tarkistamisesta

Videon näyttämiseen vaaditaan, että hyväksyt sivuston evästeet.