Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta

22.10.2021, klo 13.42

Talvisiin keleihin pitää varautua vaihtamalla autoon ajoissa talvirenkaat. Talvirenkaat eivät kuitenkaan tuo kesäkelien pitoa, joten renkaiden vaihdon yhteydessä pitää säätää myös omaa ajotapaa.

Marraskuun alusta alkaen talvirenkaiden käyttö on pakollista, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Toki talvirenkaat, niin nastat kuin nastattomat, saa tarvittaessa vaihtaa alle aiemminkin. Monin paikoin Suomessa on jo ollut täysin talvirengaskelit ja renkaiden vaihtamista on syytä harkita myös Etelä-Suomessa – varsinkin, jos on liikenteessä myöhään illalla, yöllä tai varhain aamulla.

Kesärengas on suunniteltu kesäkäyttöön. Se on kumiseokseltaan kovempi ja runkorakenteeltaan jäykempi kuin talvirengas. Kesärenkaiden pito alkaa heikentyä lämpötilan laskiessa suurin piirtein seitsemän asteen alapuolelle.

”Jos tien pinnalla on lunta tai jäätä ja siellä ajetaan kesärenkailla, auto lähtee helposti ja varoittamatta luistoon, jonka pysäyttäminen on käytännössä mahdotonta”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Autoilijan on syytä kuitenkin tiedostaa, että talvirenkaat eivät takaa erinomaista pitoa. Pohjoismaisten talvirenkaiden ominaisuudet on optimoitu oikeasti talvisille keleille, joten ne eivät ole parhaimmillaan ajettaessa vielä usein päivisin esiintyvissä jopa yli kymmenen asteen lämpötiloissa tai vesisateessa.

Kesärengasta velttorunkoisempi, talvipitoon optimoidusta pehmeästä kumiseoksesta valmistettu talvirengas saattaa yllättää kuljettajan käytöksellään lämpimänä syyspäivänä. Talvirenkaan ohjautuvuus erityisesti ääritilanteissa on tällaisessa kelissä kesärengasta epätarkempi ja jarrutusmatka pidempi.

”Kuljettajan tulisikin asettaa itsensä talviajomoodiin talvirenkaiden vaihdon myötä. Kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan ja ennakointi ovat entistä tärkeämmässä roolissa”, Vesalainen toteaa.

”On kuitenkin huomattavasti turvallisempaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa alle ja huomioida lämpiminä päivinä renkaan ominaisuudet kuin osua kesärenkailla syksyn ensiliukkaille.”