Oululaisesta Aulis Karppisesta Vuoden tiepalvelumies 2021

8.6.2021, klo 10.45

Vuoden tiepalvelumies on perinteisesti julkistettu vuosittain tiepalvelupäivillä. Koronan vuoksi tiepalvelupäivät jäivät nyt toisen kerran pitämättä – vuoden tiepalvelumies sen sijaan tänä vuonna valittiin.

Vuoden tiepalvelumieheksi 2021 valittu Aulis Karppinen aloitti Autoliiton tiepalvelumiehenä vuonna 2015 jäätyään osa-aikaeläkkeelle leipätyöstään. Viimeiset 26 vuotta hän työskenteli auto- ja konekorjaamolla henkilö- ja kuorma-autojen, traktorien, venemoottorien ja muiden koneiden parissa. Muutenkin hän kertoo olleensa autojen kanssa tekemisissä lähes koko ikänsä.

Halu auttaa

Mikä sitten saa elämäntyönsä autojen parissa tehneen miehen vielä harrastamaan tiepalvelua eläkepäivinään?

”Toisten auttaminen on palkitsevaa. Lisäksi kaikenlainen korjaaminen ja ongelmien ratkaiseminen on aina kiehtonut ja ollut kaikin puolin mielekästä”, vuoden tiepalvelumies Aulis Karppinen toteaa.

Tiepalvelumiehet ovat mukana myös vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) toiminnassa. Karppinen kertoo osallistuneensa useisiin etsintöihin. Erityisen palkitsevaa hänestä on kuulla, että etsitty on löytynyt hyvässä kunnossa. Sillä ei hänen mukaansa ole merkitystä, onko itse löytäjänä vai ei. Jokainen vapaaehtoinen on kantanut kortensa kekoon toivottuun lopputulokseen pääsemiseksi.

Vinkkejä kesälomamatkalle

Tyypillisimmiksi avustuksiksi Oulun seudulla Karppinen listaa apukäynnistykset, tien päällä tapahtuneet rengasrikot, polttoaineen loppumiset ja ovien avaukset avainten jäätyä autoon sisälle. Näistä apukäynnistykset luonnollisesti painottuvat talviaikaan.

Niille, joilla kesälomareissu on vielä edessä, vuoden tiepalvelumies haluaa antaa kullanarvoisen vinkin.

”Huolehtikaa, että auto on huollettu ajallaan. Jos näin ei ole, on huolto syytä vielä teettää ennen pidempää kesälomareissua. Huoltojen välillä pitää tehdä säännöllisesti myös omia tarkastuksia, kuten öljy- ja nestemäärät, renkaiden kunto ja paineet sekä valojen toiminta”, Karppinen ohjeistaa.