Operaatio Lumihiutale auttaa joulunajan liikenteessä

12.12.2023, klo 08.37
Tiepalvelu auttaa tien päällä

Autoliiton tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on turvaamassa matkaan- ja perillepääsyä joulunajan liikenteessä jo 55. kerran. Koska vuosi vuodelta yhä useampi lähtee joulun viettoon sähköautolla, muistuttaa Autoliitto toisten huomioon ottamisesta paitsi liikenteessä, myös latauspisteillä.

Autoliiton Operaatio Lumihiutale palvelee 16.12.2023-1.1.2024. Tuolloin Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita. Tyypillisiä joulunajan avustuksia ovat virranannot, ovien avaukset sekä renkaanvaihdot. Sähköautokannan kasvaessa liikenteessä on myös paljon sähköautomatkailun aloittelijoita, joille kaikki ladattavan auton erityispiirteet eivät välttämättä vielä ole tuttuja.

Lämmin akku latautuu parhaiten

Sähköautoilijan on syytä muun muassa huomioida, että mahdollinen akun pikalatausta varten valmisteleva lämmitys kannattaa kytkeä päälle hyvissä ajoin ennen latauspisteelle ajoa, sillä lämmin akku vastaanottaa energiaa huomattavasti nopeammin.

”Monissa sähköautoissa ajoakun pikalatausta varten valmistelevaa lämmitystä ohjataan navigaattorin kautta. Tällöin on tärkeää syöttää kohteeksi nimenomaan latauspiste, ei esimerkiksi rakennuksen osoitetta, jonka pihassa kyseinen latauspiste sijaitsee. Vain näin saadaan lämmitystoiminto aktivoitua”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainenopastaa.

Huolellisuus ja latauksen seuranta tärkeissä rooleissa

Latauspisteelle ajettaessa pitää kiinnittää huomiota siihen, että auto tulee pysäköityä tarkasti omaan ruutuun, ettei se estä muiden pääsyä laturille. Tärkeää on myös, että käyttää juuri kyseiseen ruutuun tarkoitettua latauspistoketta.

Ennen auton luota poistumista on syytä varmistaa, että lataus varmasti käynnistyi. Vastaavasti myös latauksen aikana kannattaa seurata sovelluksesta latauksen etenemistä ja sitä, ettei lataus syystä tai toisesta keskeydy.

Akkua ei kannata ladata aivan täyteen, sillä yleensä noin 80 %:n jälkeen latausteho romahtaa pikalaturissakin lähes peruslatauksen tasolle. Mikäli matkasuunnitelma kuitenkin edellyttää kyseiseltä latauspisteeltä täyttä akkua, kannattaa auto siirtää lataustehon romahdettua samaisen latausaseman peruslatauspisteelle. Näin mahdollistetaan nopea lataus järkevään tasoon saakka muillekin samalla hetkellä sitä tarvitseville ja itse voi jatkaa latausta edullisemmalla hinnalla.

”Kun latauksen lopettaa, pitää latauspistoke laittaa huolellisesti takaisin paikoilleen ja latauslaitteen kaapeli asetella niin, ettei se hankaloita seuraavan lataajan ruutuun ajoa tai altistu aurausvaurioille”, Vesalainen muistuttaa.

Näin toimit apua tarvitessasi

Operaatio Lumihiutale palvelee Autoliiton yleisen tiepalvelun numerossa 0200 8080. (Puhelun hinta on 1,93 €/min + mpm, jonotus on maksuton.) Avustuskustannuksista kannattaa pyytää arvio ennen palvelun tilaamista.

Apua voi tilata myös Autoliiton mobiilisovelluksella, jonka kautta avuntarvitsijan paikkatiedot välittyvät Autoliitolle. Näin apu osataan toimittaa nopeammin suoraan oikeaan osoitteeseen, vaikka avuntarvitsija ei omaa sijaintiaan tietäisikään. Autoliiton sovellus on ladattavissa sekä AppStoresta että Google Play-kaupasta.

Operaatio Lumihiutale käynnistyy yhteislähdöillä

Operaatio Lumihiutale käynnistyy valtakunnallisilla yleisölle avoimilla yhteislähtötapahtumilla Vantaalla ja Pudasjärvellä lauantaina 16.12.2023.

Etelä-Suomen lähtö

Paikka: Vantaa (Tikkurila), Peltolan tori (Peltolantie 4)

10:00 Kokoontuminen alkaa.
11:00 Puheet ja huomionosoitukset
11:45-12:00 Vilkkuajoon lähtö

Pohjois-Suomen lähtö

Paikka: Pudasjärvi, K-supermarket Pudasjärvi (Sähkötie 1)

11:00 Kokoontuminen alkaa
11:30 Puheet ja huomionosoitukset
12:00 Vilkkuajoon lähtö