Ole tarkkana renkaanvaihdossa

11.10.2019, klo 15.14

Yhä useampi autoilija teettää renkaiden kausivaihdot alan liikkeissä. Kuluttajan on syytä olla silti tarkkana ja vaatia oikeaoppista renkaiden asennusta renkaiden käyttöiän maksimoimiseksi.

Vetävät renkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivät. Jotta rengassarja kuluisi tasaisesti, tulisi renkaiden paikkaa kierrättää säännöllisesti pyörimissuuntaa muuttamatta. Näin eri renkaiden kulumiserot pysyvät maltillisina ja kokonaiskilometrimäärä mahdollisimman suurena.

Jotta renkaiden paikkojen vaihtaminen tulee tehtyä oikein, on renkaat merkittävä, kun ne otetaan pois auton alta. Usein rengasliikkeessä merkintää ei tehdä, jos asiakas ei itse sitä huomaa pyytää. Tarkkana on oltava myös renkaita alle laitettaessa. Asiakkaan on syytä varmistaa, että edellistalven takarenkaat asennetaan eteen ja eturenkaat taakse.

”Jos renkaiden paikkaa ei vaihda, kaksi rengasta kuluu vaihtokuntoon huomattavasti nopeammin. Taloudellisempaa ja turvallisempaakin olisi, jos renkaat kuluisivat samaan tahtiin”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Tiedätkö, millaiset renkaat jätit säilöön?

Säilöön jätettävistä vanteista kannattaa ottaa kuvat ja merkitä muistiin niille asennettu rengasmerkki ja malli. Tämä auttaa varmistamaan, että autoon on vaihdettu alle omat renkaat. Virheitä nimittäin sattuu ja erityisesti rengassesongin aikana vallitseva kiire ja ruuhka-apuna käytettävät sesonkityöntekijät lisäävät virheiden mahdollisuutta.

Säilöön jätettävistä renkaista kannattaa ottaa muistiin myös niiden urasyvyys. Näin kuluttaja tietää itse ovatko renkaat vaihtokunnossa ennen seuraavan ajokauden alkua. Talvirengas pitää lain mukaan uusia, kun kulutuspinnan urasyvyys on alle kolme millimetriä. Turvasuositus talvirenkaan urasyvyydeksi on vähintään kuusi milliä. Käytännössä kulutuspinnan kulumisen sijaan talvirenkaiden uusiminen tulee usein ajankohtaiseksi renkaan vanhenemisen sekä nastarenkaassa nastojen löystymisen ja irtoamisen myötä.

”Renkaan järkevä enimmäiskäyttöikä on kymmenen vuotta valmistusajankohdasta tai kuusi vuotta sen käyttöönotosta riippuen siitä, kumpi tulee ensin vastaan”, Vesalainen ohjeistaa.

Muista tehdä jälkikiristys

Renkaanvaihdon jälkeen on muistettava jälkikiristys noin 150 – 200 kilometrin ajon jälkeen. Jälkikiristyksellä varmistetaan, etteivät pyörät ole löystyneet mahdollisten hiekanmurujen tai muiden epäpuhtauksien murennuttua vanteen ja pyörännavan välissä. Lisäksi rengaspaineet kannattaa tarkistaa, oli renkaat vaihdettu sitten itse tai liikkeessä.

”Liian alhaiset paineet kuluttavat niin rengasta kuin polttoainettakin. Rengaspaiden tarkastaminen on helppoa eikä maksa mitään, joten se kannattaa ehdottomasti tehdä”, Vesalainen neuvoo.

Auton käyttöohjekirjassa on kerrottu oikeat paineet erikseen pienelle ja isommalle kuormalle. Autoliitto suosittelee käyttämään talvirenkaissa 0,2 baria ohjearvoja korkeampia paineita.

Näin tarkistat rengaspaineet huoltoasemalla