Motoristin matka katkeaa samoihin vikoihin kuin autoilijankin

12.4.2023, klo 11.09

Autoliiton tiepalvelu auttaa myös motoristeja, joiden matka katkeaa esimerkiksi tekniseen vikaan. Motoristien harrastuneisuus näkyy siinä, että matkan katkeamisen syy on autoilijoita harvemmin oma moka.

Kovat pakkaskelit ovat Autoliiton tiepalvelussa kiireistä aikaa. Kiire ei lopu kuitenkaan talveen, sillä mitä lähemmäs kesää mennään, sitä enemmän liikenteeseen tulee ajoneuvoja, joita ei talvella juuri näy. Nyt kelien lämmettyä harrasteautoja ja moottoripyöriä näkyy päivä päivältä enemmän.

Autoliiton tiepalvelu hoitaa vuosittain lähes 70 000 avustustapausta, joista suurin osa koskee luonnollisesti autoilijoita. Kesäkaudella avustettavien joukkoon mahtuu runsaasti myös moottoripyöräilijöitä, jotka kohtaavat aivan samanlaisia ongelmia kuin autoilijatkin.

”Paljon on rengasrikkoja, akkuongelmia ja ihan vain muita teknisiä ongelmia, joihin on vaikeampi varautua. Moottoripyöräily on tavallisen arkiliikkumisen sijaan useimmiten harrastus, johon perehdytään huolellisemmin. Motoristien kunniaksi voikin sanoa, että heidän matkansa katkeaa autoilijoita harvemmin omaan mokaan”, Autoliiton tiepalvelutiimin esihenkilö Minna Rapo kertoo.

Motoristit ajavat paljon syrjäisempiä maisemareittejä ja tekevät pidempiä ajomatkoja itse ajamisen takia. Motoristin matkan katkeaminen aiheuttaakin helposti omat ongelmansa.

”Ensinnäkin moottoripyörässä on autoakin harvemmin vararengasta mukana ja paikkausaineet toimivat aivan yhtä huonosti kuin autojen vastaavat. Moottoripyörässä ei pääse myöskään säältä suojaan. Motoristien kannalta on huomioitavaa myös se, että moottoripyöräkorjaamoja ei ole aivan joka pitäjässä, joten hinausmatkat voivat olla välillä hyvinkin pitkiä ja kalliita”, Rapo luettelee.

Aivan kuten autoilijoiden, myös moottoripyöräilijöiden kannattaa varautua ongelmatilanteisiin ja selvittää etukäteen, mistä saa tarvittaessa apua, jos matka katkeaa. Esimerkiksi Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenyydet sisältävät veloituksettoman tiepalvelun, joka on voimassa Suomessa ja yli 40 Euroopan maassa. Apua voi tilata suomen kielellä joko puhelimitse tai Autoliiton mobiilisovelluksen kautta, jolloin myös paikkatiedot välittyvät suoraan Autoliittoon ja apu osataan toimittaa oikeaan osoitteeseen, vaikka olisikin ajellut itselleen vierailla seuduilla.

”Autoliiton jäsenyys on henkilökohtainen, minkä takia se on erittäin suosittu motoristien keskuudessa. Jäsen voi nimittäin tilata veloituksetta apua onpa hän sitten liikkeellä autolla tai moottoripyörällä ja onpa ajoneuvo oma tai vaikka kaverilta lainattu. Kaikille ajoneuvoille ei tarvitse hankkia vastaavaa palvelua erikseen, riittää että kuljettajalla tai yhdellä matkustajalla on tiepalvelun sisältävä jäsenyys”, Rapo sanoo.