Milanon pohjoispuolella elektroninen tiemaksu

26.1.2022, klo 00.00

Lombardiassa, Milanon pohjoispuolen teillä A36, A59 ja A60 on käytössä vain elektroninen tiemaksu. Käytössä olevaa maksujärjestelmää kutsutaan nimellä ”Free Flow System”.

Ennen maksullista tieosuutta on isossa vihreässä opastetaulussa teksti ”Autostrada a pedaggio/Toll Road without tollgates” ja digitaalisissa opasteissa on teksti ”Autostrada Pedemontana Lombarda”. Kaikki tiemaksupisteen ohi ajavat ajoneuvot skannataan ja ajoneuvon rekisteritunnus tallennetaan. Maksupisteellä ei pysähdytä. Tarkempaa tietoa ja mahdollisuus maksaa free flow -tiemaksut verkossa.

Maksun voi suorittaa eri tavoilla:

Kyseisen tieyhtiön verkkosivuilla voi rekisteröityä ajoneuvonsa rekisteritunnuksella Conto Targa -maksun käyttäjäksi tai voi ladata älypuhelimeen sovelluksen ”Pedemontana Lombarda”. Tiemaksu veloitetaan luottokortilta ja veloituksen pitää tapahtua 15 vuorokauden kuluessa. Rekisteröinti järjestelmään ennen matkaa on suositeltavaa.

Vaihtoehtona on käydä A36-tiellä Mozzaten (Como) liittymässä sijaitsevassa Punto Verde –asiakaspalvelupisteessä maksamassa maksu käteisellä tai luottokortilla 15 vuorokauden sisällä. Luettelo Punti Assistenza -palvelupisteistä.

Yksi maksumahdollisuus on lähettimen eli Telepass-järjestelmän käyttö, mikä edellyttää etukäteen tehtyä sopimusta tieyhtiön kanssa. Tämä vaihtoehto soveltuu parhaiten paikallisille asukkaille, jotka ajavat usein näillä tieosuuksilla.

Italian maksamattomista tiemaksuista lähetetään paljon jälkivaatimuksia ulkomaille. Klassinen tapaus on sellainen, että asiakas yrittää maksaa luottokortilla automaattiin, mutta kuitissa lukee ”mancato pagamento”, eli suomeksi ”maksu ei onnistunut”. Tätä ei monikaan huomaa tai ymmärrä. Jos saa automaatista tällaisen kuitin, pitää kiireesti hakeutua ”Punto blu”-palvelupisteeseen maksamaan tiemaksu. Jos ei hoida maksua, tulee jälkeen päin maksuvaatimus, usein Nivi SpA -nimiseltä perintäyhtiöltä. Varsinaiseen tiemaksuun lisätään laskutus- ja perintäkuluja sekä mahdollisesti myös rangaistusmaksu, joka on 87–345 euroa.
Punto blu -asemat verkossa kartalle merkittyinä

Mikäli tiemaksuja ei ole maksettu 15 päivän kuluessa, voi saada jälkimaksuvaatimuksen kotiosoitteeseen. Maksuvaatimus saattaa olla Italian pisimmän mahdollisen moottoritiematkan suuruinen. Tällöin kannattaa ottaa yhteys perintätoimistoon ja toimittaa sille todisteita todellisesta ajetusta matkasta, esimerkiksi hotellilasku, tankkauskuitti tai muu kauppakuitti. ADAC:n mukaan perintäyhtiö tulee useimmiten asiakasta vastaan tällaisissa tapauksissa.

Huom.! Vaikka olisi valinnut tiemaksupisteessä väärän kaistan (esim. Telepass-kaistan ilman lähetintä) tai Viacardista loppuu saldo, ei maksualueella saa missään nimessä peruuttaa, koska tällöin uhkaa 422–1 695 euron sakko ja 10 virhepistettä. Tällaisessa tilanteessa on painettava automaatin Assistenza-painiketta, jolloin joko henkilökunta auttaa tai automaatti antaa tositteen, jonka kanssa pitää mennä lähimmälle Punto Blu -palvelupisteelle selvittämään asia.

Moottoritiemaksujen kuittitositteet kannattaa säilyttää vähintään viisi vuotta mahdollisten jälkivaatimusten selvittämistä varten. Tiemaksuvaatimukset vanhenevat vasta 10 vuoden kuluttua Italiassa.

Yleistä lisätietoja moottoriteistä ja maksamatta jääneen maksun (unpaid tolls) maksamismahdollisuus (ei Free Flow -maksun, koska se pitää maksaa Pedemontanan verkkosivuilla) 15 vrk kuluessa löytyy täältä.