Autoliitto vetoaa liikkumisen vapauden puolesta

17.1.2019, klo 10.02

Autoliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuonna Autoliitto kerää nimiä vetoomukseen liikkumisen vapauden puolesta. Ihmisillä tulee jatkossakin olla mahdollisuus valita vapaasti itselleen parhaiten soveltuva liikkumismuoto.

Autoliiton edeltäjäjärjestön, Autoklubin, perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta marraskuussa 2019. Vaikka sataan vuoteen mahtuu paljon muutosta, on Autoliiton ydintehtävä eli autoilijoiden etujen valvominen pysynyt samana. Auto ei ole enää harvojen luksustuote, vaan tavallisten ihmisten arjen mahdollistaja.

Autoliitto keräsi viime syksynä suomalaisilta tarinoita siitä, mihin he tarvitsevat autoa. Kyselyn suosio yllätti, sillä tarinoita kertyi lähes kolme tuhatta. Ylivoimaisesti suurin osa kertoi tarvitsevansa autoa työssäkäyntimatkoihin ja muuhun välttämättömään asiointiin, kuten lasten hakemiseen ajoissa päiväkodista, kauppamatkoihin ja omien ikääntyneiden vanhempien asioiden hoitamiseen.

”Autoa käyttävät aivan tavalliset työssäkäyvät ihmiset arjen asioihin, joiden hoitaminen ei käytännössä ilman autoa onnistu. Silmiinpistävää oli myös se, että auton käyttötarve ei rajoitu maaseudulle, kuten monesti annetaan ymmärtää. Auto on ylivoimainen kulkuneuvo pääkaupunkiseutua myöten varsinkin asiointimatkoja yhdisteltäessä”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Viime aikoina eri tahoilta on tullut esityksiä, joiden mukaan autoilua pitäisi hankaloittaa ja tehdä siitä kalliimpaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään muita kulkumuotoja. Autoliiton mielestä tämä on väärä lähestymistapa.

”Ihmiset valitsevat aina itselleen parhaiten sopivan kulkumuodon. Valintaan vaikuttaa kustannusten lisäksi, saatavuus, joustavuus, matka-aika, turvallisuus ja moni muu asia. Henkilöautoilua ei pidä keinotekoisesti hankaloittaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään itselleen huonommin soveltuvaa kulkumuotoa. Meidän ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä”, Nieminen painottaa.

Autoliitto kerää juhlavuotensa aikana nimiä vetoomukseen, jonka allekirjoittaneet edellyttävät, että kansalaisilla olisi jatkossakin mahdollisuus valita vapaasti parhaiten sopiva liikkumismuotoa, jotta autoilun kustannuksia ei kohtuuttomasti nosteta, ja että autoilun sujuvuutta ei heikennetä ja matka-aikoja pidennetä tarkoitushakuisesti. Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa www.autoliitto.fi/vetoomus sekä juhlavuoden tapahtumissa, joissa Autoliitto on mukana. Ensimmäisenä tapahtumana on tänään alkavat Matka 2019 -messut Helsingissä. Tapahtumissa nimiä kerätään myös vuosimallin 1972 Kupla-Volkkariin.

”Autoilijoiden edunvalvontaa tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan Autoliiton satavuotisen historian aikana”, Nieminen sanoo.

#autoliitto100

#tarvitsenautoa