Autoliitto rakentaa valtakunnallisen latausverkoston sähköautoilijoille

17.2.2022, klo 13.52

Sähköautojen määrä kasvaa kovalla vauhdilla tarjonnan lisääntyessä ja hintojen alentuessa. Sujuvan sähköautoilun edellytys on kattava ja nopea latausverkosto. Autoliitto tuo lataamiseen helpotusta rakentamalla valtakunnallisen latausverkoston yhteistyössä Virran kanssa.

Suomessa vuonna 2021 rekisteröidystä uudesta henkilöautosta joka kymmenes oli sähköauto ja joka viides ladattava hybridi. Kehitys on ollut voimakasta, sillä edellisvuonna ladattavien henkilöautojen osuus ensirekisteröinneistä oli noin 18 prosenttia ja vuonna 2019 vajaat seitsemän prosenttia. Sähköautojen suosion kasvuun ovat vaikuttaneet erityisesti autojen ominaisuuksien jatkuva parantuminen sekä tarjonnan lisääntyminen varsinkin nk. perheautoluokassa. Myös autojen hintojen aleneminen ja hankintatuet ovat tuoneet sähköauton useampien ulottuville.

Sähköautojen määrän lisääntyessä entistä nopeammin tarve latauspaikoille kasvaa voimakkaasti. Kotilatauspaikkojen lisäksi autoja on päästävä lataamaan matkan varrella ilman pitkää jonotusta. Tähän tarpeeseen Autoliitto vastaa rakentamalla valtakunnallisen latausverkoston yhteistyössä Virran (Liikennevirta Oy) kanssa. Lataustoiminta on osa Autoliiton uutta sähköautoilua edistävää strategiaa, jonka tarkoituksena on tuottaa vetovoimaisia uusia palveluita suomalaisille autoilijoille ja myös kasvavalle sähköautoilijoiden joukolle.

Yhteistyössä Autoliitto investoi latausinfrastruktuuriin ja Virta-latausratkaisuihin, jotka tekevät lataamisesta helppoa ja huoletonta autoilijoille. Latausverkostosta tulee kaikille avoin, mutta Autoliiton jäsenet saavat erityisetua latauksistaan.

Latausliiketoiminta organisoidaan Autoliiton AL-lataus Oy tytäryhtiöön, jonka toimitusjohtajana toimii Autoliiton kaupallinen johtaja Niila Rajala.

”Yhteistyö Virran kanssa tarjoaa meille nopean ja helpon tavan tuottaa latauspalveluita. Olemme käynnistäneet neuvottelut useiden tahojen kanssa latauspisteiden sijainneista ja tavoitteenamme on avata ensimmäiset Autoliiton latausasemat tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla”, Rajala kertoo.

Autoliiton latausverkosto tulee osaksi koko Suomen ja Euroopan kattavaa Powered by Virta-verkostoa, joka on yksi johtavista ja nopeimmin kasvavista latausverkostoista alueella.

”Mahtavaa, että Autoliitto ottaa nopein ja käytännöllisin toimin vahvaa roolia sähköistyvässä liikenteessä. Autoliitolla on Virta-yhteistyön kautta mahdollisuus tarjota uudenlaisia palveluita niin jäsenilleen kuin muillekin autoilijoille tuottamalla moderneja latausratkaisuja julkiseen käyttöön”, Virran Suomen latausverkoston maajohtaja Aleksi Patana toteaa.