Autoilija, huolehdi näkemisestäsi koulujen alkaessa

9.8.2021, klo 12.06

Koulujen alku tuo tällä viikolla liikenteeseen yli puoli miljoonaa peruskouluikäistä lasta, joista noin 60 000 on ekaluokkalaisia. Autoilijoilla on iso vastuu koulutien turvallisuuden takaamisessa.

Pieni lapsi jää helposti ajoneuvon kuljettajan silmissä katveeseen sellaisissa paikoissa, joissa aikuinen tulisi havaittua ongelmitta. Autoilijan tulisikin tehdä kaikkensa omien havainnointimahdollisuuksiensa parantamiseksi.

Näin syksyn saapuessa auton lasit ovat aamuisin usein märkiä ja huurussa. Liikenteeseen ei saa lähteä, jos laseista ei näe kunnolla läpi. Lasien kuivaaminen ja puhdistaminen esimerkiksi kumilastalla vie vain pienen hetken.

”Myös peruutuskameran linssi on syytä kuivata ja puhdistaa. Erityisesti parkkipaikalla, jossa liikkuu paljon lapsia, kamera on todella hyvä turvaväline”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Pidä lasit puhtaana

Nyt on hyvä aika myös puhdistaa lasit niin ulkoa kuin sisältä. Epäpuhtaudet lasin pinnalla vaikeuttavat havainnointia erityisesti auringon paistaessa suoraan edestä. Havainnoinnin kannalta olennaisia lasipintoja ovat myös silmä- ja aurinkolasien linssit, jotka nekin on pidettävä puhtaina.

Jos sadekelillä vaikuttaa siltä, että pyyhkijänsulat jättävät kalvoa tai raitaa lasin pintaan, on sulat syytä puhdistaa lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla tai kosteuspyyhemäisellä sulkapyyhkeellä.

”Jos puhdistaminen ei auta, ovat sulat vaihtokunnossa”, Vesalainen neuvoo.

Vauhti lisää vaaroja

Havainnointia vaikeuttavien tekijöiden eliminoimisen lisäksi on tärkeää muistaa, että alentamalla ajonopeutta jää enemmän aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia. Erityisesti koulujen läheisyydessä pitää olla tarkkana.

Lisäksi on tärkeää, että kuljettaja malttaa keskittyä olennaiseen eli ajamiseen.

”Matkapuhelimeen kilahtaneen viestin ehtii kyllä lukea myöhemmin, kun ei enää olla liikenteessä. Samalla aikuinen näyttää esimerkillään kyydissä oleville lapsille, ettei puhelimen räplääminen kuulu liikenteeseen”, Vesalainen muistuttaa.