Kaikki ajankohtaiset

Vähälummukka voittoon Asfalttikunkussa

4.5.2023, klo 14.48
Autourheilussa yksi osanottajamäärissä mitattuna suurimmista jokamiehenluokan kilpailuista, Asfalttikunkku ajettiin perinteisesti vapun aikaan Vetelissä Kemoran radalla. Nyt mukana oli 730 kilpailijaa viidessä eri luokassa.
AL-Härmää edustava Miko Vähälummukka ajoi vuokra-autolla nuorten luokassa. Jo paljon kokemusta rallicross ja jokamiehenluokan kilpailuista hankkinut Vähälummukka ajoi lähtövoittoihin niin alku, välierässä, kuin semifinaalissakin. Eli paikka A-finaaliin oli ansaittu. Kun siinäkin lähdössä kaikki onnistui, juhli nuori mies voittoa 94 kilpailijan joukosta.
-Sain ajopaikan Tomi Hongiston tiimistä. Auto oli hyvä ajaa, mutta tarkkana piti olla, kun etupää puski jonkin verran, kun oli öljyä radalla hajonneista autoista. Käsijarrusta joutui nyppimään aika paljon, Vähälummukka kuvaili ajoaan. Lajin tärkein asia meni voittajalta putkeen.
-Lähdöt onnistui kaikki melko hyvin. Helppoa ei kuitenkaan keulilla ollut ajaa, koska porukka takana hiillosti kovasti. Afinaalissa kaveri oli jo vierellä, mutta ajautui hiukan ulos radalta. Vielä lopussa taustapeilissä näkyi toiseksi tullut kilpailija, noin 20 cmllä kisan voittanut Vähälummukka muisteli finaalia. Kesällä 16 vuotta täyttävä nuori halusi erityisesti kiittää Hongiston porukkaa.
-Oli hieno päästä ajamaan hyvällä autolla. Kiitos siitä. Ei tässä oikein vielä tajua, miten tärkeä voitto tämä on, Vähälummukka iloitsi. Vähälummukka ajoi ”Askun” VW Polo-korisella autolla, joka oli muutettu takavetoiseksi Citroënin moottorilla.
Kesän ja syksyn ohjelmassa Vähälummukan koko perheen harrastuksessa on jokamiehenluokkaa ja rallisprinttiä. Vähälummukan seurakaveri Riku Suutarinen ajoi sijalle 15. samaisessa nuorten luokassa.
Nukala kurvaili toiseksi jännittävien tilanteiden jälkeen
Tuupparit-luokassa kisataan nimen mukaisesti autoilla, jossa vetotapa ja moottori on ajokin takana. Mika Nukala AL-Härmästä ajoi 49 kilpailijan joukosta toiseksi. Kilpailun alku ei ollut hänelle helppo.
-Alkuerässä kävi niin, että auton sivulasi lähti irti ja sain siitä sääntöjen mukaisen tekniikkalipun ja olin lähdön seitsemäs. Keräily ja välierässä tuli voitto ja paikka A-finaaliin. Finaalissa näkyi lämpöisten renkaiden merkitys kylmällä kelillä. B-finaalin voittaja Lappajärven Jeri Kaitonen lähti karkuun, eikä ollut mahdollisuutta haastaa häntä, Nukala tilitti kisansa. Nukalan poika Antti Nukala ajaa ensimmäistä kauttaan nuorissa ja kesäkuussa 15 vuotta täyttävä kaveri on tuonut isänkin harrastukseen puhtia.
-Viime vuodet olen itse ajanut muutaman kisan ja Häjyylyajot. Nyt näyttää siltä, että molemmilla on kiinnostusta laittaa autoja kuntoon muihinkin kisoihin, Mika Nukala mietti.
Teksti: Vesa Rauhala
Kuvat: Ajokuva Sami Muntila. Kasvokuva varikolta Maria Vähälummukka.
Kuvateksti: AL-Härmän Miko Vähälummukka on Asfalttikunkku mallia 2023 nuorten luokassa.