Kaikki ajankohtaiset

Niko ja Elias Kalliokoskelle kaksoisvoitto

30.3.2023, klo 10.04
Elias kuittasi SM-hopeaa

AL-Härmän lipun alla kisaavat Niko,21, ja Elias,15, Kalliokoski olivat hyvässä vauhdissa jääradan SM-sarjassa

Jääradan SM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua ajettiin Ruotsissa Morajärven jäällä. Kauden ensimmäisessä kilpailussa Ylivieskassa Elias oli neljäs ja Niko kymmenes, nyt veljespari otti lauantaina kaksoisvoiton isoveli Nikon johdolla. Sunnuntain kilpailussa Elias ajoi neljänneksi ja sai SM-hopeaa, Nikon sijoitus finaalissa oli viides, se riitti SM-sarjassa viidenneksi.

Lauantai oli AL-Härmää edustaville veljeksille nappisuoritus. Arpa oli heittänyt molemmat samaan alkuerään, isoveli Niko, 21, tuli maaliin toisena, pikkuveli Elias, 15, oli neljäs. Niko meni suoraan A-finaaliin, Elias joutui hakemaan vauhtia B-finaalista. Finaalissa härmäläiset olivat hurjina, veljekset ajoivat kaksoisvoittoon.

– Alkuerässä lähtö ei onnistunut, mutta pääsin nousemaan neljänneksi. Kolme parasta pääsi suoraan A-finaaliin, joten mä joudun B:hen, josta tuli selvä voitto. Oli hyvä kun sain ajaa enemmän, sain paremman tuntuman finaaliin. Lähtö ei siinäkään mennyt ihan nappiin, mutta ensimmäisellä ringillä nousin kuudennelta sijalta kakkoseksi, sitten jahtasin Nikoa loppukisan, Elias kertaa.
– Hyvä lähtö alkuerässä ja kakkosena maaliin. Finaalissakin lähtö onnistui hyvin, ekassa mutkassa olin hetken kolmantena, mutta pääsin kärkeen ja karkuun. Kolmannella kierroksella tuli yhteen mutkaan keltaiset liput, hidastin aika aika reilusti, ettei tule aihetta antaa tällä kertaa mustaa lippua, muut saivat mua siinä kohtaa kiinni. Loppukisa meni nautiskellessa, mitä nyt Elias taisi päästä vähän turhan lähelle, naurahtaa Niko.

Sunnuntaina ajettiin kauden viimeinen osakilpailu, lähtökohdat olivat hyvät. Elias oli sarjassa toisena taistelemassa Suomen mestaruudesta ja neljäntenä olleella Nikollakin oli mahdollisuus mitaliin, eikä tallimääräyksiä tunnettu. Alkuerässä Niko otti voiton ja pääsi suoraan päivän päälähtöön, Eliaksen tie vei lauantaiseen tapaan B-finaalin voiton kautta A-finaaliin. Finaalin startti ei mennyt kummaltakaan aivan nappiin, maalissa oltiin tällä kertaa pikkuveli edellä, Elias ajoi neljänneksi ja Niko viidenneksi.

– Päivä meni samalla kaavalla kuin lauantaina, alkuerässä neljäs ja paikka B-finaaliin. Ennen lähtöä vähän jännitti kun auto ei käynnistynyt, onneksi vain akku oli tyhjä ja saatiin auto käyntiin ja ajoissa viivalle. Rata oli B-finaalissa jo huonossa kunnossa, rytkytti aika huolella, mutta voitin ja pääsin jatkoon. A-finaalissa sain huonon lähdön mutta nousin lopussa neljänneksi, lopussa auto alkoi vähän hyytymään enkä pystynyt haastamaan kärkeä. Onneksi neljäs sija riitti SM-hopeaan, mikä kyllä kruunasi tämän reissun. Kiitokset yhteistyökumppaneille ja isälle ja Petelle, Elias paketoi.

– Alkuerässä hyvä startti ja ykkösenä maaliin. Finaalissa sain huonon lähdön ja lumipöllyssä suunnistaminen alkoi käydä jo pelottavaksi, kun auto hyppi urissa eikä eteen nähnyt mitään, ikinä ei ole pelottanut ajaa kilpaa, nyt pelotti kun ei tiennyt minne auto hyppää seuraavaksi. Sain noustua viidenneksi ja ajoin Eliaksen perässä maaliin, en halunnut lähteä haastamaan jotta saadaan tiimille mitali matkaan. Vähän syö kun ei itselle mitalia tullut, ajetaan se sitten kesällä radalta. Lähtövoittoja sarjasta tuli, aika hyvin sekin, kertaa Niko.

Epäviralliset SM-pisteet V1600-luokka
1) Emil Westman 87p
2) Elias Kalliokoski 78p
3) Johan Dahlbacka 77p
4) Anton Seppä 77p
5) Niko Kalliokoski 67p

Teksti: Toni Lönnroos
Kuvat: Vesa Rauhala