Kaikki ajankohtaiset

AL-Kummikuski Suomen mestariksi värikkäiden vaiheiden jälkeen

30.3.2023, klo 09.58
Jääradan SM-sarjassa ajettiin tällä kaudella kolme osakilpailua, finaaliviikonloppu ajettiin Ruotsissa. Kauden ensimmäisen osakilpailun ylivoimaisesti Ylivieskassa voittanut AL-Härmän Jere Kalliokoski oli kovassa iskussa myös naapurimaassa, mutta vilppilähtö lauantain finaalissa muutti asetelmia, mestaruutta puolustava Kalliokoski putosi sarjassa neljänneksi. Sunnuntain täydellinen onnistuminen, kaksi lähtöä ja kaksi voittoa, nosti Kalliokosken Suomen mestariksi.
 
Jääradan SM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua ajettiin poikkeuksellisesti Ruotsissa, härmäläiseen suuhun hyvin sopivalla Morajärvellä. Nelivetoluokassa ajava Kalliokoski talutti nopean radan lähtöviivalle luottopelinsä, kahden mestaruuden Mitsubishin. Lauantaina pilvipoutaisessa säässä pidetyssä kilpailussa alkuerä sujui voittoisasti, Kalliokoski sai hyvän startin ja ajoi ykkösenä maaliin. Finaalissa taivas synkkeni, maaliin ”Mitsu” rynnisti jälkeen härkämäisesti ensimmäisenä, mutta tuomiona oli vilppilähtö ja Kalliokoski putosi lähdön viimeiseksi. Samalla tilanne mestaruuden tavoittelussa vaikeutui, enää ei riittäisi pelkkä voitto.
 
– Alkuerä meni hyvin, huippustartti ja siitä kärkeen, eihän siinä ollut sitten kuin nauttia mahtavalla radalla ajamisesta. Finaalissa sain aivan nappistartin ja pääsin karkuun, ajelin sisälaitaa pitkin kun radalla oli nyt niin paljon lunta, sitä ei oltu lanattu. Varikolle tullessa sain tiedon, että olisin ottanut vilppilähdön, mutta videolta katsottuna se ei pitänyt paikkaansa, AL-Härmää edustava Kalliokoski manaa.
 
Sunnuntain sävelet olivat selvät, vain voitto kelpaisi, mestaruus ei ollut enää omissa käsissä. Alkuerässä Kalliokoski teki jälleen tarkkaa työtä, siitä tuli selvä voitto. Finaalissa muiden olisi ajettava sopivasti ristiin, eikä Kalliokosken mahdollisesti voittaessa kukaan kolmikosta Ari-Pekka Niemi, Vili Liukkonen tai Jukka Pykäläinen saisi tulla toiseksi. Kalliokoski teki tarvittavan, ajoi voittoon, ja sai apua kovalta kilpakumppanilta, viime kauden hopeamitalisti Jari Tuuri onnistui juuri sopivalla hetkellä ajaen toiseksi. Mahdottomalta tuntunut tehtävä oli onnistunut.
 
– Fiilis oli aamulla sellainen, että teen parhaani ja katson mikä on lopputulos. Alkuerässä vedin aivan täysiä, ajoin vähän kiukkua pois. Finaalissa sain valittua hyvän lähtöpaikan, ja startti meni taas täydellisesti, ne itse asiassa paranivat joka kerta. Ajoin muutaman kierroksen puolikovaa, sitten rauhoitin, radalla oli aika paljon uria, en viitsinyt riskeerata että hajoaa rengas tai jotain autosta. En tiennyt yhtään mitä takanani tapahtuu, vasta ruutulipun jälkeen varikkotielle kääntyessä näin taustapeilistä, että Tuuri oli perässä, varikolla sitten puolisoni Anni paljasti, että taisi tulla mestaruus. En rehellisesti sanottuna uskonut että näin käy, tuli kyllä todella hyvä fiilis sen lauantaisen pettymyksen jälkeen, kiitoksia koko tiimille mestaruudesta. Pitää erikseen vielä kehua Morajärven rataa, se oli ihan Paltamon tasoa, yksi parhaista missä olen ajanut, Kalliokoski hehkuttaa.
 
Kuusi kilpailulähtöä ja viisi voittoa, jääradan neljäs Suomen mestaruus tuli oikeaan osoitteeseen. Kalliokosken kausi jatkuu keväällä rallicrossin parissa.
 
Jäärata SM 2023 4WD luokka pisteet
 
1) Jere Kalliokoski 86p
2) Ari-Pekka Niemi 84p
3) Vili Liukkonen 81p
4) Jukka Pykäläinen 79p
 
Teksti: Toni Lönnross
Kuvat: Vesa Rauhala