Automatkailijan kroatia

Kroatia

Automatkailijan Kroatia

Kroatian maasto on vaihtelevaa ja jakautuu karkeasti ottaen kolmeen osaan. Adrianmerellä etelässä on kivinen rannikko, jolla on yli 1 000 hajallaan olevaa kallioista saarta. Pohjoisessa ja koillisessa on tasankoa, joka on osa viljavaa Pannonian alankoa. Alueen poikki virtaavat Tonava-, Drava- ja Savajoet, lisäksi alueella on järviä ja kumpuilevia mäkiä. Kolmantena maastotyyppinä on rannikon ja alangon väliin jäävä alue, joka on tiheämetsäistä Dinaarisiin Alppeihin kuuluvaa vuoristoa.

Maassa on lukuisia kansallispuistoja. Ilmasto on vaihteleva. Pohjoisessa ja idässä vallitsee mannerilmasto, rannikolla on Välimeren ilmasto. Keskiosissa on ylänkömaille tyypillinen ilmasto. Kroatian saaristo koostuu yli tuhannesta erikokoisesta saaresta. Suurimmat saaret ovat Adrianmerellä sijaitsevat Cres ja Krk. Tonava virtaa Vukovarin kaupungin halki. Kroatian korkein vuorenhuippu on Dinara (1 831 m). Maassa on useita luonnonjärviä. Suurin järvi on Vransko (yli 30 km²) Zadarin ja Šibenik-Kninin maakuntien alueella. Cresin saarella sijaitseva Vrana-järvi on mielenkiintoinen, koska sen pohja on merenpinnan alapuolella. Suurin tekojärvi on Peruča. Kuuluisimmat järvet ovat kuitenkin Plitvicen järvet, joihin kuuluu 16 eri järveä ja lukuisia vesiputouksia.

Automatkailijan kroatia

Yleistietoa Kroatiasta

Pinta-ala 56 594 km²
Asukasluku 4,5 milj.
Väestöntiheys 76 as./km²
Valtakieli kroatia
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Zagreb 792 800 as.
Muita kaupunkeja Split 178 100 as. Rijeka 128 700 as. Osijek 107 700 as. Zadar 75 000 as.

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Poliisi: 192 tai 112

Ambulanssi: 194 tai 112

Palokunta: 193 tai 112

Tiepalvelu

Puhelin: +385 1 1987/HAK Kroatiasta soitettaessa ja +385 1 4693 700 ulkomailta soitettaessa. Apu on maksullista. Moottoriteillä on hätäpuhelimia kahden kilometrin välein.

Autoliiton (e)Plus- tai (e)Premium-jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Puhelinnumero on jäsenkortissa.

Päivitetty 4/2024.

Tärkeät yhteystiedot

  • Poliisi 192 tai 112
  • Ambulanssi 194 tai 112
  • Palokunta 193 tai 112

Kroatiasta Schengen-alueen jäsen 1.1.2023

Moottorin matkavinkit Kroatiaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan kroatia
  • Jos joutuu liikenneonnettomuuteen, pitää poliisi kutsua paikalle, varsinkin, jos on kyse henkilövahingoista tai muuten epäselvästä tai riitaisesta tilanteesta. On tarpeen saada poliisin antama onnettomuuden vahvistus (”potvrda”). Myös onnettomuusosapuolten henkilötiedot sekä tiedot todistajista pitää kirjata ylös. Valokuvia on hyvä ottaa ennen kuin ajoneuvoja on liikuteltu. Poliisi ei tule paikalle tutkimaan vahinkoa, jos molemmat osapuolet ovat yksimielisiä ja on kyse vain ajoneuvoihin tulleista vahingoista ja ajoneuvot saadaan siirrettyä pois ajotieltä ja molemmat täyttävät eurooppalaisen vahinkoilmoituksen.

    Lisätietoa: Ministry of the Interior / Aliens / Information regarding driving licence and road traffic / Traffic accident procedure ja Traffic accident involving a foreign vehicle.

  • Tapahtumapaikalla tulee täyttää eurooppalainen vahinkoilmoituslomake, joka molempien osapuolten on allekirjoitettava. Tämän jälkeen ilmoitus lähetetään vakuutusyhtiöille.

    Croatian Insurance Bureau, saatavilla lisätietoa englanniksi.

    Kroatialaisen vakuutusyhtiön tulee käsitellä vahinkotapaus kolmen kuukauden kuluessa vahinkoilmoituksen saapumisesta. Jos ratkaisu viivästyy, on vakuutusyhtiön annettava pätevät syyt.

    Vahingonkorvausvaatimukset vanhenevat kolmessa vuodessa onnettomuuden tapahtumispäivästä.

    Lähde: ADAC

  • Hyvätasoisissa ravintoloissa annetaan aina 10–15 %:a juomarahaa. Tavallisissa ravintoloissa laskun voi pyöristää sopivaan tasarahaan. Samoin kahviloissa ja baareissa asiakas pyöristää summan hieman ylöspäin. Takseille annetaan myös hieman ylimääräistä. Hotellin siivoojalle 1,50–3,00 euroa per yö, jos huone on ollut viimeisen päälle siisti.

  • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

    Yleisiä teitä: 26 867 km
    Moottoriteitä: 1 316 km

    Moottoritie = autocesta, monikossa autoceste. Viitoitus A-kirjaimella, merkeissä vihreä väri.

    Moottoriliikennetie = brza cesta, viitoissa sininen väri.

    Maan eri osia yhdistävät ykkösluokan päätiet = državne ceste.

    Maan eri osia yhdistävät kakkosluokan päätiet = županijske ceste.

    Kolmosluokan maantiet= lokalne ceste (yks. lokalna cesta).

    Teiden kunto

    Koko maan tiestön kunto on tyydyttävä. Pääosin 2000-luvulla rakennetut moottoritiet ovat moderneja ja turvallisia. Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan Kroatian tiet ovat parempitasoisia kuin Suomen. Kroatian tiet olivat maailman 12. parhaat (vertailussa mukana 141 maata).

    Alemman luokan pienet tiet ovat erityisesti saarilla kapeita ja mutkaisia. Istrian niemimaalla ja Adrian rannikolla olevat tiet ovat sateella vaarallisen liukkaita.

    Valtion ylläpitämien moottoriteiden ylläpidosta vastaa Hrvatske autoceste ja valtion muiden teiden ylläpidosta ja rakentamisesta vastaa Hrvatske ceste.