Lontoon maksut autoilijalle | Autoliitto

Olet täällä

Lontoon maksut autoilijalle

Lontoossa keskustan ruuhkamaksun lisäksi on otettu käyttöön myös saastemaksu.

Low Emission Zone, eli LEZ on käytössä Suur-Lontoon alueella ja se koskee muun muassa yli 2,5 tonnin painoisia matkailuautoja.

 Ympäristövyöhykkeet ja ajokiellot

 Congestion Charge, Lontoo

Lontoossa on käytössä kaikkina päivinä 7.00–22.00 ruuhkamaksu (Congestion charge). Maksullinen alue on merkitty liikennemerkillä, jossa on valkoinen C-kirjain punaisella pohjalla. Ruuhkamaksu on 15 puntaa/päivä, jos maksaa etukäteen tai samana päivänä. Maksun voi maksaa verkossa tai TfL Pay to drive in London -sovelluksella. Maksettaessa on ilmoitettava ajoneuvon rekisteritunnus. Vaihtoehtona on ajoneuvon rekisteröiminen maksujärjestelmään ja tilin luominen, sitten maksu automaattista Auto Pay -järjestelmää käyttäen. Maksu on suoritettava aikaisintaan 90 päivää ennen ajoa, ajopäivänä tai viimeistään kolmantena päivänä ajon jälkeen klo 24.00 mennessä. Mikäli maksu suoritetaan vasta seuraavana päivänä, peritään 2,50 punnan lisämaksu.
Kartta Lontoon ruuhkamaksualueesta täällä.

Lisätietoa ja maksun suorittamismahdollisuus täällä.

 

Ultra Low Emission Zone (ULEZ), Lontoo

T-Charge eli Toxicity Charge poistui, kun ULEZ (Ultra Low Emission Zones) astui voimaan huhtikuussa 2019.

ULEZ-vyöhyke kartalla.
Kuten LEZ-, myös ULEZ-vyöhykkeellä rajoitukset ovat voimassa kaikkina päivinä kellon ympäri. ULEZ-vyöhyke koskee myös moottoripyöriä.

Maksumenetelmät:
Auto Pay -sopimus, internetin kautta, sovelluksella TfL Pay to Drive in London tai puhelimitse +44 343 22 22 222 (ma-pe 8.00–20.00).
Maksun voi suorittaa 90 vrk ennen ajoa tai viimeistään kolmantena päivänä ajon jälkeen klo 24.00 mennessä.

Ajoneuvo, joka täyttää vaaditut Euro-normit ja joka on rekisteröity ulkomailla, pitää rekisteröidä Transport of London -viraston tietokantaan, koska vain tietokannasta löytyvillä ajoneuvoilla voi olla vapautus ULEZ-maksusta.

Ajoneuvon rekisteröinti täällä.

Low Emission Zone, eli LEZ, Lontoo

Ympäristönsuojeluvyöhyke, jolla pyritään alentamaan päästöjä (Low Emission Zone, eli LEZ) on käytössä Suur-Lontoon alueella kaikkina päivinä kellon ympäri. Alueen alkaminen on viitoitettu valkoisin suorakaiteenmuotoisin liikennemerkein, joissa on vihreän pisteen sisällä valkoisella sana ”ZONE” ja vihreän pisteen yläpuolella on teksti ”Low Emission”. Alueen sisällä sekä ennakkovaroituksena mm. M25-tiellä käytetään sinipohjaisia opasteita.

Kartta LEZ-alueesta.

Rajoitukset ja LEZ-maksut koskevat kuorma-autoja ja linja-autoja, mutta myös kokonaismassaltaan yli 2,5 tonnin painoisia matkailuautoja, omapainoltaan 1 205 – 3 500 kg painoisia pickup-autoja tai pakettiautoja sekä alle 5 000 kg painoisia minibusseja.
Kaikki ulkomailla rekisteröidyt ajoneuvot pitää rekisteröidä Transport for London –virastoon, muutoin omistaja saa rangaistusmaksun. Rekisteröinti on maksuton. Ajoneuvo, joka kuuluu rajoitusten alaisiin ajoneuvoluokkiin, pitää rekisteröidä, vaikka se täyttäisi päästövaatimukset!

ADAC varoittaa, että toisinaan myös sellaiset henkilöautot kuin Citroën Berlingo, Renault Kangoo, VW Caddy tai VW T-bussit tai Mercedeksen V-sarjan autot lasketaan kuuluviksi LEZ-rajoitusten piiriin. ADAC:n mukaan on viisainta varmuuden vuoksi rekisteröidä tällainen auto, jotta välttäisi mahdolliset sakot.

Lomake rekisteröintiä varten verkossa.

Kameravalvonta on käytössä. Jos jättää LEZ-maksun maksamatta tai jos ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa, voi saada ajoneuvotyypin mukaan vaihdellen 500 – 2 000 GBP suuruisen sakon.

Koskeeko LEZ omaa autoa, katso täältä.

 

Nollapäästöalue (Zero Emission Zone, ZER), Lontoo

Beech Street Lontoossa määriteltiin nollapäästöalueeksi (ZER) maaliskuussa 2020. High Court kumosi päätöksen kesällä 2021 lainsäädännöllisten puutteiden vuoksi, joten tällä hetkellä ZER ei ole voimassa, mutta se voidaan uudelleen ottaa käyttöön sen jälkeen, kun asetus saadaan muutetuksi. ZER-vyöhykkeelle ei saa ajaa kuin sähkö- ja hybridiajoneuvoilla, jotka täyttävät seuraavat vaatimukset:

- CO2-päästöt alle 75 g/km
- päästötön kantama vähintään 20 mailia
- NOX-päästöt Euro 6 -normin mukaan