Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Toyota Yaris

aikuismatkustajien suoja 33 pistettä (86%)
lapsimatkustajien suoja 40 pistettä (81%)
jalankulkijan suoja 42,3 pistettä (78%)
turvavarusteet 13,7 pistettä (85%)

Toyota Yaris sai tulokseksi 5 tähteä

Toyota Yariksen turvavarustelu

Etuturvatyynyt: kuljettaja, etumatkustaja
Päätä suojaava turvaverho: kaikilla paikoilla
Sivuturvatyynyt: kuljettaja, etumatkustaja
Lantioturvatyyny: kuljettaja, etumatkustaja
Polviturvatyyny: ei saatavilla
Keskiturvatyyny: kuljettaja, etumatkustaja
Turvavöiden esikiristimet: kaikilla paikoilla
Turvavöiden voimanrajoittimet: kaikilla paikoilla
Turvavyömuistuttimet: kaikilla paikoilla
Turvaistuinten Isofix-kiinnikkeet: takaistuimen reunapaikat

Aikuismatkustajien suoja

Matkustamon rakenteet säilyttivät muotonsa etutörmäyksessä. Kuljettajan rintakehän suoja on arvioitu marginaaliseksi perustuen nukesta mitattuihin paineisiin. Sekä kuljettajan että etumatkustajan nukeista saadut mittaukset osoittivat vähäistä suojaa polville ja reisille. Näiden alueiden pisteitä laski mahdollisesti vaaralliset kojelaudan rakenteet. Yariksen kohtuullinen paino ja suotuisa eturakenne eivät osoittaneet suurta riskiä ajoneuvon matkustajille etutörmäyksessä.

Koko keulan leveydeltä osuvassa etutörmäystestissä kuljettajan ja takamatkustajien kriittisten vartalonosien suoja oli hyvä tai rittävä.

Sivutörmäystestissä ja voimakkaammassa pylvästestissä kaikkien vartalonosien suoja oli hyvä. Kuljettajasta kaukaisemman kyljen törmäyksessä nukke liikkui auton sisällä ja sen seurauksena kriittisten kehon alueiden suojaaminen arvioitiin riittäväksi, vaikka mittausten tulokset olivat hyviä. Yaris on varustettu keskiturvatyynyillä, jotka suojaavat sivutörmäyksessä matkustajia toisiltaan. Järjestelmä toimi testissä hyvin ja suojasi etumatkustajien päitä hyvin.

Peräänajotestissä etuistuimien ja pääntukien suoja piiskaniskuvammoilta oli hyvä. Takaistuinten geometrinen arviointi osoitti myös hyvää piiskaniskusuojaa. Yariksessa on vakiovarusteena monitörmäysjarrujärjestelmä, joka jarruttaa heti törmäyksen jälkeen ehkäisten toista törmäystä. Autossa on myös edistyksellinen e-Call-järjestelmä, joka onnettomuuden sattuessa lähettää automaattisesti viestin hätäpalveluihin välittäen auton sijainnin.

Lapsimatkustajien suoja

Etutörmäystestissä suojaus sekä 6- että 10-vuotiaale nukelle oli hyvä tai riittävä kaikille kriittisille vartalon osille. Sivutörmäystestissä suojaus oli molemmille nukeille hyvä.

Etuistuimen turvatyyny on kytkettävissä pois päältä, jolloin tällä paikalla voidaan käyttää selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta. Kuljettaja saa selvän tiedon järjestelmän tilasta, ja järjestelmä saa tästä pisteet. Joidenkin lasten turvaistuinten asentamisen osalta testin tulos oli hylätty käyttöoppaan epäselvien ohjeiden takia. Muuten kaikki turvaistuimet, jotka Yarikseen sopivat, sai asennettua kunnolla.

Muiden tienkäyttäjien suoja

Konepellin antama suoja jalankulkijan päälle oli pääosin hyvä tai riittävä, huono suoja oli vain jäykillä tuulilasin pylväillä. Puskuri tarjosi hyvän suojan jalankulkijan jaloille. Lantion suoja oli hyvä suurimmassa osassa testattuja asentoja.

Automaatinen hätäjarrutusjärjestelmä havaitsee jalankulkijat ja pyöräilijät sekä muut ajoneuvot. Useimmissa kokeissa järjestelmä toimi hyvin ja onnistui välttämään tai lieventämään törmäyksiä. Yariksen hätäjarrutusjärjestelmä ei tunnista jalankulkijoita auton takana, joten peruutustestiä ei toteutettu.

Turvavarusteet

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on vakiovaruste ja toimi hyvin havaiten ja reagoiden muihin ajoneuvoihin välttäen tai lieventäen törmäyksiä useimmissa tapauksissa. Etu- ja takapenkkien turvavyömuistuttimien lisäksi Yariksessa on kuljettajaa kameroin ja ohjauksen perusteella tarkkaileva järjestelmä, joka seuraa kuljettajan tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja väsymystilaa. Järjestelmä varoittaa kuljettajaa, jos ajamisessa on huomautettavaa. Kaista-avustin auttaa pitämään auton ajoradalla sekä toimii myös vaikeammissa hätätilanteissa. Nopeusavustin havaitsee kameroin nopeusrajoituksen. Tieto kerrotaan kuljettajalle, joka voi asettaa nopeudenrajoittimen asiallisesti.

Kokonaisarvio:

5/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2020
 • Auton valmistaja:

  Toyota
 • Malli:

  Yaris
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  0%
  86%
  100%
 • Lasten turvallisuus:

  0%
  81%
  100%
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  0%
  78%
  100%
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  0%
  85%
  100%