Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Toyota iQ 2009

aikuismatkustajien suoja 33/36 (91%)
lasten suoja 35/49 (71%)
jalankulkijatörmäys 19/36 (54%)
turvavarusteet 6/7 (86%)

Toyota iQ sai tulokseksi viisi tähteä.

iQ:n varusteluun kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan etuturvatyynyt, sivuturvatyynyt, päätä suojaava turvaverho sekä kuljettajan polviturvatyyny. Kaikkien istuinten turvavöissä on esikiristimet ja voimanrajoittimet. Takaistuimilla on Isofix-kiinnikkeet lastenistuimia varten. Kaikille matkustajille on turvavyömuistutin. Autossa on ajonvakautusjärjestelmä.

Aikuismatkustajien suoja

iQ:n matkustamon rakenteet säilyttivät törmäyksessä hyvin muotonsa. Ohjauspyörän alle sijoitettu turvatyyny suojasi kuljettajan reisiä ja polvia. Etumatkustajan liikettä eteenpäin rajoittivat sekä perinteinen turvavyö että penkin istuinosan etureunaa kolarissa ylöspäin siirtävä turvatyyny. Molemmat toimivat testissä hyvin: etumatkustajan polvien suoja oli hyvä. Toyota pystyi myös näyttämään, että suoja olisi yhtä hyvä erikokoisille sekä erilaisissa asennoissa istuville matkustajille. Sivutörmäyksestä auto sai täydet pisteet. Pylvästestin tulos oli kohtalainen, koska testinuken kylkeen kohdistui loukkaantumisriski. Myös peräänajon piiskaheilahduksessa matkustajien suoja oli kohtalainen.

Lasten suoja

Ensimmäisessä sivutörmäyksessä 3-vuotiaan lapsen turvaistuimen Isofix-kiinnike murtui. Toyota selvitti syyksi sen, että Britax-Romer oli muuttanut istuimen valmistusmateriaaleja. Toyotan jälleenmyyntiverkon kautta tilattavat Duo Plus -istuimet tullaan siksi tarkistamaan. Toyota on luvannut uuden korvaavan istuimen kaikille niille, jotka ovat hankkineet vääränlaisen Duo Plus -istuimen autoonsa. Toyotan tekemien parannusten jälkeen Euro NCAP myönsi autolle uuden testin. Uusintatestissä Isofix-kiinnike ei murtunut, mutta kolmevuotiasta lasta simuloivan nuken pää liikkui sivusuunnassa ulos turvaistuimesta ja osui 1,5-vuotiaan nuken turvaistuimeen. Etumatkustajan turvatyyny voidaan kytkeä pois, jolloin istuimella voidaan käyttää selkä menosuuntaan asennettavaa lastenistuinta. Poiskytketystä turvatyynystä ei ilmoiteta Euro NCAP:n vaatimusten mukaisesti. Turvaistuimen vääränlaisesta käytöstä varoitetaan kuitenkin selkeästi. Isofix-kiinnikkeiden sijaintia ei ole merkitty riittävän selvästi.

Jalankulkijatörmäys

iQ sai puskurin osalta täydet pisteet. Konepeiton suojan osalta tulos oli aikuisen pään todennäköisten iskukohtien osalta hyvä. Lapsen pään kohdalla tulos oli sen sijaan heikko.

Turvavarusteet

Ajonvakautusjärjestelmä on vakiona kaikissa Euroopan maissa. Myös kaikkien matkustajien turvavyömuistutin on vakiovaruste.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet osoitteesta euroncap.com

Kokonaisarvio:

5/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2009
 • Auton valmistaja:

  Toyota
 • Malli:

  iQ
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  91 %
 • Lasten turvallisuus:

  71 %
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  54 %
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  86 %