Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Mercedes-Benz Vaneo 2002

etutörmäys 11 (69%)
sivutörmäys 16 (89%)
turvavöiden muistutusjärjestelmä 0
kaikkiaan 27 pistettä
jalankulkijatörmäys 9 (25%)

Pieni tila-auto Vaneo sijoittuu Mercedes A-sarjan ja pienen pakettiauton välimaastoon. Siksi sen turvajärjestelmissä on paljon yhteistä Mercedes A:n kanssa. Vakaa kori suojasi matkustajat hyvin. Kuljettajan ylävartalon suoja oli alavartaloa parempi etutörmäyksessä. Korkealla sijaitsevat istuimet antavat hyvän suojan sivutörmäyksessä. Lasten turvaistuimet eivät suojanneet hyvin etutörmäyksessä, mutta sivutörmäyksessä pään suoja oli jo parempi. Hyvin lyhyen konepellin ansiosta aikuisten päähän kohdistuvat iskut tulevat tuulilasista, mikä parantaa jalankulkijoiden suojaa.

Etutörmäys

Vahva matkustamo suojaa hyvin. Kuljettajan ovi avautui lähes normaalisti etutörmäyksen jälkeen. Ylävartalon suoja oli alempia ruumiinosia parempi. Etuturvatyynyt suojasivat hyvin sekä kuljettajan että matkustajan päät ja niskat. Turvavyöt kuitenkin kuormittivat rintakehiä suuresti. Polvien alueella on muuten turvallista, mutta ohjauspylväs saattaa aiheuttaa osumia. Takaistuimen keskipaikan kolmipisteturvavyö suojaa merkittävästi lantiovyötä paremmin.

Sivutörmäys

Erittäin hyvä tulos sivutörmäyksessä, osin korkealle sijoitettujen istuinten ansiosta. Oveen kiinnitetty rintakehää ja mahaa suojaava sivuturvatyyny toimi hyvin ja vähensi näiden alueiden kuormitusta.

Lasten turvaistuin

Molemmat turvaistuimet kiinnitettiin kahdella ISOFIX-kiinnikkeellä, mutta näiden käyttöohjeet olivat vaikeaselkoisia ja väärät asennukset ovat mahdollisia. Etutörmäyksessä molempien lasten päät pysyivät suojassa, mutta vartaloiden kuormitus oli suuri, erityisesti puolitoistavuotiaalla, jonka niska oli vaarassa loukkaantua vakavasti. Sivutörmäyksessä turvaistuimet suojasivat kuitenkin erittäin hyvin. Mercedes-merkkisiä turvaistuimia käytettäessä matkustajan etuturvatyyny kytkeytyy automaattisesti pois päältä, mikäli turvaistuin on asennettu selkä menosuuntaan.

Törmäys jalankulkijaan

Aution muotoilu on jalankulkijoille tavallista ystävällisempi. Jyrkästi laskeutuva konepelti heikentää sääriin kohdistuvia iskuja ja suuri tuulilasi suojaa jonkin verran päähän kohdistuvissa iskuissa. Kahden tähden tulos on keskiarvoa parempi.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2002
 • Auton valmistaja:

  Mercedes-Benz
 • Malli:

  Vaneo
 • Autoluokat:

  Tila-autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  4/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  2/5 tähteä