Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Mercedes-Benz Citan Kombi 2013

aikuismatkustajien suoja 27 pistettä (74 %)

lasten suoja 34 pistettä (69 %)

jalankulkijatörmäys 20 pistettä (56 %)

turvavarusteet 3 pistettä (33 %)

Mercedes-Benz Citan Kombi sai tulokseksi 3 tähteä

Mercedes-Benz Citan Kombin varusteluun kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan etuturvatyynyt, päätä suojaava turvaverho ja sivuturvatyynyt. Kuljettajan ja etumatkustajan turvavöissä on esikiristimet sekä voimanrajoittimet. Takaistuimien reunapaikoilla on Isofix-kiinnikkeet ja top tether -yläankkurointi turvaistuimille.

Aikuismatkustajien suoja

Matkustamon rakenteet säilyttivät etutörmäyksessä hyvin muotonsa. Testinuket osoittivat, että kuljettajan ja etumatkustajan polvet ja reidet saivat hyvän suojan. Kojelaudan rakenteet voivat kuitenkin aiheuttaa loukkaantumisriskin erikokoisille ja eri asennoissa istuville. Sivutörmäystestissä kuljettajan rintakehä sai vähäisen suojan ja pää sai hyvän suojan. Sivuturvaverho jäi jumiin turvavyön yläkiinnikkeeseen, eikä täyttynyt täydellisesti. Tämä aiheutti pistevähennyksiä. Sama ongelma toistui myös pylvästestissä. Mercedes on ilmoittanut parantavansa turvatyynyn toimintaa.

Pylvästestissä rintakehä sai heikon suojan. Testien jälkeen havaittiin huomattava rako B-pilarin ja liukuoven etureunan välissä. Se lisää matkustajien loukkaantumisriskiä, minkä vuoksi pisteitä vähennettiin. Etuistuimet ja pääntuet antoivat vähäisen suojan peräänajoa seuraavaa pään piiskaheilahdusta vastaan.

Lasten suoja

Citan Kombi sai täydet pisteet 1,5- ja 3-vuotiasta lasta simuloiville nukeille antamastaan suojasta etu- ja sivutörmäystestissä. 3-vuotiasta simuloiva nukke pysyi hyvin paikoillaan turvaistuimessa etutörmäystestissä. Sivutörmäystestissä molemmat nuket pysyivät hyvin paikoillaan, mikä ehkäisee pään osumista auton sisärakenteisiin. Etumatkustajan turvatyynyä ei voi kytkeä pois käytöstä, joten sillä paikalla ei voi käyttää turvaistuinta.

Suurin osa autoon sopivista turvaistuimista voidaan asentaa paikoilleen ongelmitta. Kuitenkin 2–3-kokoluokan turvaistuimissa oli asennusongelmia. Erityistä huolellisuutta vaadittiin, jotta Britax Römer Duo Plus -istuin saatiin kiinnitettyä Isofix-ankkureihin.

Valmistusnumeroa VIN WDF4157031U119604 ennen valmistettujen Citan-mallien omistajan käsikirjoissa on vähemmän tietoa turvaistuinten turvallisesta asentamisesta kuin sen jälkeen. Tähtien määrä sopii kuitenkin kaikkiin Citan Kombi -malleihin. Päivitetyn omistajan käsikirjan voi ladata Mercedes-Benzin kotisivuilta: www.mercedes-benz.com.

Jalankulkijatörmäys

Puskuri suojasi valtaosin hyvin jalankulkijan jalkoja. Konepellin etureuna antoi puolestaan huonon suojan lähes kaikissa testatuissa kohdissa. Konepelti antoi hyvän suojan lapsen pään todennäköisissä iskeytymiskohdissa, mutta huonon suojan kohdissa, joihin aikuisen pää todennäköisimmin osuisi törmäystilanteessa.

Turvavarusteet

Citanissa on elektroninen ajonvakautusjärjestelmä vakiovarusteena ja se vastaa Euro NCAPin vaatimuksia. Turvavyömuistutin on saatavana lisävarusteena vain kuljettajalle. Koska sitä ei ole saatavana muille paikolle, järjestelmää ei arvioitu. Kuljettajan asettaman maksiminopeuden säädin on lisävaruste. Se antaa kuitenkin vain visuaalisen varoituksen, mikäli asetettu nopeus ylitetään. Tämä ei vastaa Euro NCAPin vaatimuksia.

Kokonaisarvio:

3/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2013
 • Auton valmistaja:

  Mercedes-Benz
 • Malli:

  Citan Kombi
 • Autoluokat:

  Tila-autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  0%
  74%
  100%
 • Lasten turvallisuus:

  0%
  69%
  100%
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  0%
  56%
  100%
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  0%
  33%
  100%