Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Mazda Premacy 2001

etutörmäys 8 (50)
sivutörmäys 14 (78%)
kaikkiaan 22 (65%)
jalankulkijatörmäys 19 (53%)

Premacy on varustettu päätä suojaavalla sivuturvatyynyllä, joka ei kuitenkaan toiminut odotuksia vastaavalla tavalla. Kuljettajan pää osui sivutörmäyksessä rajusti A-pilariin ja pylvästestissä pylvääseen. Mazda ilmoitti paneutuvansa ongelmaan ja parantavansa Premacyn sivutörmäyssuojaa. Jalankulkijatörmäystestistä Premacy sai sen sijaan kiitoksia kolmen tähden tuloksesta.

Etutörmäys

Turvalaitteet suojasivat matkustajien päät ja niskat hyvin, mutta sekä kuljettajan että etumatkustajan rintakehän alueelle kohdistui suuria rasituksia. Jalkatilan suuri muodonmuutos aiheutti loukkaantumisriskin kuljettajan jaloille. Lisäksi kojelaudan alapuoliset kovat rakenteet lisäsivät loukkaantumisriskiä etutörmäyksessä. Etuturvavöiden esikiristimet estivät hyvin etumatkustajien liikkeen eteenpäin. Takaistuimen keskipaikan kolmipisteturvavyö suojaa merkittävästi kaksipistevyötä paremmin.

Sivutörmäys

Sivuturvatyynystä huolimatta kuljettajan rintakehä ja maha olivat vaarassa loukkaantua, tosin vakavan loukkaantumisen riski jäi pieneksi. Sitä vastoin kuljettaja oli hengenvaarassa pään iskeydyttyä pylvästestissä erittäin rajusti pylvääseen. Oveen oli asennettu pehmuste, joka suojasi testinuken kokoisia matkustajia, mutta suoja eri kokoisille matkustajille jäi epäselväksi, huolimatta Mazdan ilmoituksesta, jonka mukaan rakenteet suojaavat hyvin.

Lasten turvaistuin

Takaistuimen reunapaikkojen turvavyöt on suunniteltu siten, että ne ulottuvat turvaistuinten ympäri kiinnityksen tukevoittamiseksi. Testissä käytettiin kasvot menosuuntaan asennettuja Römer Prince –turvaistuimia, jotka eivät suojanneet kolmivuotiasta kovin hyvin. Premacyn vakiovarusteisiin kuuluu matkustajan turvatyyny, joka on vaarallinen sijoitettaessa turvaistuin eteen. Kojelaudan matkustajan puoleiseen päätyyn kiinnitetty kaavio sekä kuljettajan aurinkolippaan asennettu kaksikielinen varoitus eivät sisältäneet mainintaa vakavan loukkaantumisen tai hengenvaarasta sijoitettaessa turvaistuin etuistuimelle. 18 kuukauden ikäisen niskaan kohdistui suuri rasitus, mikä on tyypillistä kasvot menosuuntaan sijoitetuissa turvaistuimissa.

Törmäys jalankulkijaan

Premacy sai toisena autona kautta aikain kolme tähteä EuroNCAP-jalankulkijatörmäystestissä. Hyvä tulos on seurausta auton etuosan ja puskurin onnistuneesta muotoilusta, mikä suojaa jalankulkijoita merkittävästi keskimääräistä paremmin.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2001
 • Auton valmistaja:

  Mazda
 • Malli:

  Premacy
 • Autoluokat:

  Tila-autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  3/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  3/5 tähteä