Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Lancia Ypsilon 2000

etutörmäys 3 (19%)
sivutörmäys 10 (56%)
kaikkiaan 14 (41%)
jalankulkijatörmäys 12 (33%)

Lancia Ypsilonin korirakenne muuttui törmäyksessä epävakaaksi, mikä lisäsi merkittävästi kuljettajan loukkaantumisriskiä. Kojelauta irtosi pilareista ja jalkatilan rakenteisiin tuli suuria vaurioita. Kuljettajan pää iskeytyi hallitsemattomasti turvatyynyyn. Sivutörmäyksessä ovi nousi helman yli, mikä vahingoitti kuljettajan lantiota vakavasti. Takaistuimen keskipaikan turvavyö on kaksipistevyö, minkä on osoitettu aiheuttavan suuren loukkaantumisriskin vatsanseutuun ja selkärankaan. Lasten turvaistuinten merkinnät olivat puutteelliset ja turvaistuinten sivuttaissuoja oli heikko, minkä vuoksi testinuket irtosivat turvavöistä.

Etutörmäys

Törmäys aiheutti suuria vaurioita kojelaudan ja pilarien yhtymäkohtaan. Tuulilasin pilari repesi huonosti hitsatun sauman kohdalta. Ohjauspyörän raju isku osui kuljettajan rintaan niin voimakkaasti että ohjauspyörä vääntyi törmäyksessä ja kuljettajan loukkaantumisriski rintaan on suuri. Jalkatilan repeytyneet rakenteet aiheuttivat suuren riskin säärien ja reisien vaurioille.

Sivutörmäys

Sivutörmäys aiheutti suuria vaurioita etuistuinten rakenteisiin, mikä lisää alavartalon vammautumisen riskiä. Ovi nousi helman päälle lähes koko leveydeltään. Testinuken pää ja kylki osuivat osui oven reunoihin. Vatsaan tuli kova osuma sisääntyöntyneestä käsinojasta, joka halkesi iskun voimasta.

Lasten turvaistuin

Aikuisille tarkoitettu turvavyö piti paikallaan kolmivuotiaan lapsen istuinta. Pään liikkuminen eteenpäin pysyi hallittuna, sivuttaisliike oli sitä vastoin hallitsematon. Lasten turvaistuimen ohjeissa oli puutteita. Jotkut ohjeet olivat irrotettavia ja toiset oli sijoitettu paikkoihin, joista niitä ei näe kiinnitettäessä lasta istuimeen.

Törmäys jalankulkijaan

Kaksi tähteä. Useimmat myönnetyt pisteet jakautuivat tasan aikuisten ja lasten päähän kohdistuvissa iskuissa.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2000
 • Auton valmistaja:

  Lancia
 • Malli:

  Ypsilon
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  2/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  2/5 tähteä