Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Kia Carnival / Sedona 2003

etutörmäys 4 (25%)
sivutörmäys 14 (78%)
turvavöiden muistutusjärjestelmä 0
kaikkiaan 18 pistettä
jalankulkijatörmäys 4 (11%)

Kia Carnivalin suoja matkustajille oli erittäin heikko ja korin rakenne hajosi pahasti. Kokonaissuoja oli epätasapainoinen, etutörmäyksen tulos oli selvästi sivutörmäystä heikompi jalkatilan muodonmuutoksen, pään ja rintakehän ohjauspyörään osumisen ja poljinten suuren liikkeen vuoksi. Turvaistuimet suojasivat lapsimatkustajat kuitenkin hyvin, lukuun ottamatta kolmivuotiaan rintakehän korkeaksi noussutta kuormitusta etutörmäyksessä. Jalankulkijoiden suoja oli heikko.

Etutörmäys

Matkustamon rakenne ei kestänyt etutörmäystä. Rakenteiden sisääntyöntymisen vuoksi kuljettajan rintakehän, säärten ja jalkojen suoja oli lähes olematon. Turvatyynyn antamaa suojaa kuljettajalle heikensi ohjauspyörän voimakas työntyminen taaksepäin. Lisävaaraa aiheutui sekä kuljettajalle että matkustajalle kojelaudan kovien rakenteiden osumista. Takaistuimen keskipaikalla on vain lantioturvavyö, jonka suoja on merkittävästi kolmipistevyötä heikompi.

Sivutörmäys

Carnivalin korkeuden vuoksi törmäysenergia kohdistuu selvästi kuljettajan alapuolelle. Takaraivo osui B-pilariin ja rintakehä istuimeen, oven kehykseen ja sisääntyöntyneeseen B-pilariin. Mahaa kuormitti sisääntyöntynyt käsinoja, joka hajosi törmäyksessä. Oven pahasti hajonnut verhoilu kuormitti lantiota.

Lasten turvaistuin

Kolmivuotiaan, kasvot menosuuntaan matkustaneen lapsen rintakehän kuormitus nousi etutörmäyksessä korkeaksi. Muuten turvaistuimet suojasivat hyvin, puolitoistavuotias matkusti universal-turvaistuimessa selkä menosuuntaan. Etumatkustajan turvatyynyn turvaistuimelle aiheuttamasta vaarasta kertova kiinteä varoitus löytyi aurinkolipan kääntöpuolella. Teksti sisälsi maininnan loukkaantumis- tai hengenvaarasta sijoitettaessa turvaistuin etumatkustajan paikalle. Varoitusteksti oli kuitenkin vain englanninkielisenä, vaikka testiauto oli hankittu ei-englanninkielisestä maasta.

Törmäys jalankulkijaan

Lasten päähän kohdistuneiden iskujen alueella suojaa oli jonkin verran. Muissa osumakohdissa Carnival oli jalankulkijoille ankara. KIA saikin testaajilta kehotuksen huomioida jalankulkijoiden suoja huomattavasti paremmin.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2003
 • Auton valmistaja:

  Kia
 • Malli:

  Carnival / Sedona
 • Autoluokat:

  Isot tila-autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  2/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  1/5 tähteä