Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Citroën C5 2009

aikuismatkustajien suoja 29/36 (81 %)
lasten suoja 38/49 (77 %)
jalankulkijatörmäys 11/36 (32 %)
turvavarusteet 6/7 (83 %)

Citroën C5 sai tulokseksi 5 tähteä

Citroën C5:n tulokset on laskettu uuden arvosteluasteikon mukaisesti. Auto on testattu ensimmäisen kerran vuonna 2008, eikä siihen ole tehty muutoksia.

Citroën C5 varusteluun kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan yksivaiheiset etuturvatyynyt, sivuturvatyynyt sekä päätä suojaava turvaverho. Kuljettajan paikalla on lisäksi polviturvatyyny. Autossa on turvavöiden esikiristimet etuistuimilla ja turvavöiden voimanrajoittimet ja turvavyömuistuttimet sekä etu- että takaistuimilla. Isofix-kiinnikkeet ja top tether -ankkurit lastenistuinta varten sijaitsevat takaistuimen reunapaikoilla. Auto on varustettu ABS-jarruilla, ajonvakautusjärjestelmällä ja jarruvoimien jakajalla.

Aikuismatkustajien suoja

Matkustamo säilytti törmäyksessä hyvin muotonsa, ja polviturvatyyny suojasi hyvin kuljettajan polvia. Citroën pystyi osoittamaan, että turvatyyny suojaisi erikokoisia ja eri istuma-asennoissa istuvia kuljettajia ja matkustajia yhtä tehokkaasti. Etumatkustajan paikalla ollut testinukke pysyi hyvin paikallaan törmäystilanteessa eivätkä sen jalat osuneet kojelautaan. Sivutörmäystestistä auto sai täydet pisteet. Tätä voimakkaammassa pylvästestissä auto ei saanut yhtään pistettä rintakehän osalta. Peräänajoa seuraavassa piiskaheilahdustestissä C5:n antama suoja oli heikko.

Lasten suoja

Etuistuimen turvatyyny voidaan kytkeä pois käytöstä, jolloin selkä menosuuntaan asennettavan turvaistuimen käyttö on mahdollista. Kuljettajalle annettava tieto turvatyynyn tilasta ei kuitenkaan ole riittävän selkeä. Sen sijaan turvatyynyn poiskytkemisen tärkeydestä muistuttava varoitustarra oli hyvin esillä ja selkeä. Isofix-kiinnikkeiden sijaintia ei ollut merkitty riittävän selkeästi.

Jalankulkijatörmäys

C5:n puskurin etureuna ei saanut testissä pisteitä jalankulkijoiden jalkojen suojauksesta. Konepeiton osa, johon aikuisen tai lapsen pää törmäystilanteessa todennäköisesti osuisi, arvioitiin suojaukseltaan heikoksi. Auton puskuri sai kuitenkin täydet pisteet.

Turvavarusteet

Toisin kuin edellisessä mallissa, auton turvavyömuistutin ei tunnista etumatkustajaa ennen kuin hän lukitsee turvavyönsä. Tämän jälkeen järjestelmä varoittaa, kun etumatkustaja avaa turvavyön. Euro NCAP vaatii, että turvavyömuistutin varoittaa etumatkustajia, jos turvavyö ei ole kiinni auton käynnistyksen yhteydessä. Citroënissa näin ei tapahtunut, joten turvavyömuistutin jäi pisteittä tältä osin. Turvavyömuistutin vastasi Euro NCAP:n vaatimuksia kuljettajan paikan ja takaistuimen osalta. Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä on vakiovarusteena kaikissa malleissa. Samoin kuljettajan asettama huippunopeuden rajoitin on vakiovaruste.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet osoitteesta euroncap.com

Kokonaisarvio:

5/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2009
 • Auton valmistaja:

  Citroën
 • Malli:

  C5
 • Autoluokat:

  Perheautot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  0%
  81%
  100%
 • Lasten turvallisuus:

  0%
  77%
  100%
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  0%
  32%
  100%
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  0%
  83%
  100%